Shannen Doherty: Τα «χτυποκάρδια», ο καρκίνος και το podcast

shannendoherty
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Μετά τον Luke Perry, η Shannen Doherty είναι δυστυχώς η επόμενη που αφήνει την παρέα του Beverly Hills 90210, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ανακοίνωσε τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού το 2015 και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση ότι ο καρκίνος της είχε φτάσει στο στάδιο 4, ξεκίνησε ένα podcast με τίτλο "Let's Be Clear with Shannen Doherty", όπου μίλησε για τον καρκίνο.

Από το podcast πέρασαν ο Jason Priestley, η Tori Spelling, η Holly Marie Combs από τις «Μάγισσες» και πολλοί άλλοι, ενώ λιγότερο από ένα μήνα πριν, είχε μια συζήτηση με την Katherine Heigl, η οποία είναι μια άλλη διάσημη ηθοποιός που υποτίθεται ότι είναι «δύσκολη στα γυρίσματα», και ίσως ένα από τα λίγα άτομα που θα μπορούσαν να καταλάβουν την ύπαρξη ενός “I hate you” club. 

Στο podcast της είχε μιλήσει και για τα γεγονότα που είχαν οδηγήσει στην απόλυσή της από το “Beverly Hills 90210” στη συνομιλία με τον συμπρωταγωνιστή της, Jason Priestley. «Υπήρχαν όμορφες στιγμές για μένα και πραγματικά δύσκολες» είχε πει χαρακτηριστικά. Η Doherty πρωταγωνίστησε στις πρώτες τέσσερις σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Fox από το 1990 έως το 1994 πριν από την ξαφνική της αποχώρηση. Στην αρχή της 5ης σεζόν, οι fans έμαθαν ότι η Brenda είχε αποφασίσει να παρακολουθήσει σχολή υποκριτικής στην Αγγλία και ότι η Doherty είχε αποχωρήσει από τη σειρά.

Η Doherty εξήγησε ότι βρισκόταν σε έναν «πραγματικά απαίσιο γάμο» εκείνη την εποχή και υπήρχαν «πράγματα που συνέβαιναν σε εκείνον τον γάμο που έκαναν πολύ δύσκολο για [εκείνη] να είναι σταθερά στην ώρα της για δουλειά». (Η Doherty παντρεύτηκε τον Ashley Hamilton τον Οκτώβριο του 1993 και κατέθεσε αίτηση διαζυγίου τον Απρίλιο του 1994.)

Αναγνώρισε ότι αυτό «έγινε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» για τους συμπρωταγωνιστές της γιατί έπρεπε να την περιμένουν και κατέληγαν να δουλεύουν περισσότερες ώρες. «Δεν ήταν ευθύνη κανενός άλλου παρά μόνο δική μου, αλλά σίγουρα θα ήθελα να με είχε προειδοποιήσει κάποιος». Η Doherty παραδέχτηκε ότι πιθανώς δεν ήταν ανοιχτή εκείνη την εποχή με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, προσθέτοντας ότι δεν νομίζει πως κανείς ήξερε ότι ο πατέρας της ήταν «πολύ άρρωστος» ή ότι ο σύζυγός της ήταν τοξικομανής, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, γινόταν «απίστευτα βίαιος κάποιες φορές». «Ήταν όλο καταπιεστικό για μένα», ομολόγησε. «Δεν ήθελα καν να φύγω από το σπίτι γιατί φοβόμουν ότι θα πήγαινε να πάρει ναρκωτικά».

Το ταξίδι του καρκίνου
Η Shannen Doherty επιβεβαίωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε πειράξει και τους λεμφαδένες το 2015 σε ηλικία 44 ετών και προχώρησε σε θεραπεία και μαστεκτομή. Έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της διάγνωσης της μίλησε για την υποστήριξη του συζύγου της Kurt Iswarienko. Ο γάμος τους τελείωσε αργότερα το 2023, όταν η Doherty κατέθεσε αίτηση για διαζύγιο και υποστήριξε ότι την απατούσε για δύο χρόνια. Η σταρ της ταινίας "Heathers" μίλησε περισσότερο για τη μάχη της με την υγεία της στην εκπομπή της Chelsea Handler τον Οκτώβριο του 2016. «Νομίζω ότι το όμορφο και δύσκολο και ενδιαφέρον για τον καρκίνο είναι ότι σε καταστρέφει και σε ξαναφτιάχνει, και σε καταστρέφει και σε ξαναφτιάχνει. Σε αναδημιουργεί τόσες πολλές φορές», είπε. «Ο άνθρωπος που νόμιζα ότι έπρεπε να είμαι ή νόμιζα ότι ήμουν πριν από έξι μήνες είναι τώρα κάποιος εντελώς διαφορετικός», συνέχισε η Doherty. Τον Απρίλιο του 2017 ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος βρίσκεται σε ύφεση, όπου τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα, καθώς οι επανεμφανίσεις συμβαίνουν συχνά.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στο "Good Morning America" τον Σεπτέμβριο του 2018, η Doherty είπε ότι η υγεία της ήταν καλή. Η κοινοποίηση του ταξιδιού της με τον καρκίνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την βοήθησε πολύ γιατί όταν επέστρεψε, έλαβε ιστορίες από άλλα άτομα και τι περνούσαν, που της έδωσαν ελπίδα και υποστήριξη και αγάπη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Doherty αποκάλυψε στο "GMA" ότι ο καρκίνος της επέστρεψε και ήταν στο στάδιο τέσσερα. Στο Instagram ανέφερε έναν χρόνο μετά ότι «αγκαλιάζει κάθε μέρα» της ζωής της ανάμεσα στη μάχη της με τον καρκίνο. «Μετά από έναν χρόνο που ασχολούμαι με την επιστροφή του καρκίνου, είμαι πάλι εδώ. Φροντίζοντας τον εαυτό μου και αγκαλιάζοντας κάθε μέρα. Δεν είναι πάντα εύκολο. Έχω μέρες που είμαι καταθλιπτική ή απλώς βαριέμαι. Αλλά τα καταφέρνω με τη βοήθεια φίλων». Τον Σεπτέμβριο του 2020 είπε πως ετοιμαζόταν για το θάνατο. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να πω στη μαμά μου. Θέλω ο σύζυγός μου να ξέρει τι σημαίνει για μένα».

Τον Ιούνιο του 2023 κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει «πώς μπορεί να φαίνεται ο καρκίνος» πριν υποβληθεί σε επέμβαση εγκεφάλου. «Προσπαθώ εμφανώς να είμαι γενναία, αλλά είμαι τρομοκρατημένη», έγραψε η ίδια. «Φοβάμαι για όλα τα πιθανά κακά αποτελέσματα, ανησυχώ για το πώς θα επηρεάσει αυτό τη μητέρα μου. Φοβάμαι ότι μετά την επέμβαση δε θα είμαι πια η ίδια». Ο καρκίνος έχει κάνει πλέον μετάσταση στον εγκέφαλο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

«Δεν έχω τελειώσει με τη ζωή», είπε λιγότερο από οκτώ μήνες πριν από το θάνατό της. «Δεν έχω τελειώσει με την αγάπη. Δεν έχω τελειώσει με τη δημιουργία. Δεν έχω τελειώσει με το να ελπίζω να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο. Απλώς δεν έχω τελειώσει — δεν έχω τελειώσει».

Τρεις μήνες πριν τον θάνατό της, είπε στο podcast της ότι πωλούσε τα προσωπικά της αντικείμενα ώστε η μητέρα της να μην χρειαστεί να ασχοληθεί με αυτά μετά τον θάνατό της. «Ο καρκίνος με έκανε πραγματικά να κάνω απολογισμό της ζωής μου και να μετακινήσω τις προτεραιότητές μου, και η προτεραιότητά μου αυτήν τη στιγμή είναι η μητέρα μου» είπε. Αρχικά ένιωσε σαν να παραδίδει τα όπλα που με τόσο πόνο και μόχθο είχε κατακτήσει, αλλά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να απολαύσει τον χρόνο που της έμεινε με τους αγαπημένους της.

«Φαίνεται σαν να παραιτείσαι από κάτι πολύ σημαντικό και σημαντικό για εσένα. Αλλά ξέρεις ότι είναι το σωστό πράγμα να κάνεις και ότι θα σου δώσει μια αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας γιατί βοηθάς τους ανθρώπους που αφήνεις πίσω να έχουν μια πιο καθαρή, πιο εύκολη μετάβαση».

Η Shannen Doherty έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών στις 13 Ιουλίου 2024.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected] 

(με πληροφορίες από US Magazine και NY Post)