«Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της πόλης

-o-daskalos-pou-uposxethike-ti-thalassa-daskalos-pou-uposxethike-ti-thalassa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Με την υποστήριξη της Παιδαγωγικής Ομάδας «Tο Σκασιαρχείο», από Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 στους κινηματογράφους: Μικρόκοσμος, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Παναθήναια, Διάνα.

Η Αριάδνα ανακαλύπτει ότι ο παππούς της, που εδώ και καιρό παραμένει συνεχώς σιωπηλός, ψάχνει τα ίχνη του πατέρα του , που είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει στο ορεινό χωριό της βόρειας Ισπανίας, τόπο γέννησης του παππού, για να ξετυλίξει το κουβάρι των δραματικών γεγονότων πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ψάχνοντας όσους ντόπιους παρέμεναν στη ζωή, όλες τους οι διηγήσεις συγκλίνουν σε ένα εμβληματικό όσο και χαρισματικό πρόσωπο : τον δάσκαλο του χωριού Άντονι Μπενάγιες (Antoni Benaiges), που αποπειράθηκε να εφαρμόσει στο απομονωμένο ορεινό χωριό μία πρωτοποριακή και ελευθεριακή μέθοδο διδασκαλίας, τη μέθοδο του Γάλλου εκπαιδευτικού Φρενέ (Freinet).

Ο Άντονι Μπενάγιες κατάφερε να εμπνεύσει τα παιδιά να διαλέξουν τις κλίσεις τους και τους υποσχέθηκε να τους δείξει τη θάλασσα που μέχρι τότε δεν είχαν ποτέ τους δει… Η ταινία είναι βασισμένη στην απίστευτη, μα πραγματική ιστορία του Άντονι Μπενάγιες, μίας εμβληματικής φιγούρας του αντιφασισμού στην Ισπανία την περίοδο που ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος.
Σκηνοθεσία: Πατρίσια Φοντ

Η ομάδα Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Σκασιαρχείου στις 5 Οκτωβρίου του 2022, την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών, είχε πρωτοσυστήσει στο ελληνικό κοινό τον Άντονι Μπενάγιες (Antoni Benaiges) και τη σύνδεσή του με το ισπανικό κίνημα Φρενέ μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ο πορτρετίστας»- “El Retratista” (2013) που υποτίτλισε και πρόβαλε στη Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη.

Η Παιδαγωγική Ομάδα «Tο Σκασιαρχείο» θα παρουσιάζει σταδιακά, μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις, προβολές και νέες εκδόσεις που προγραμματίζονται, τεκμηριώσεις και μεταφράσεις που έχει υλοποιήσει σχετικά με:

α) το έργο του Άντονι Μπενάγιες (Antoni Benaiges) και το ισπανικό κίνημα Φρενέ
β) τις ιστορικές παραλληλίες ανάμεσα στις παιδαγωγικές αποστολές την περίοδο του Φράνκο και τα Σχολεία του Βουνού που έγιναν από την ΕΠΟΝ, την περίοδο της τριπλής κατοχής αλλά και του εμφυλίου στην Ελλάδα

«Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ισπανία στις 10 Νοεμβρίου 2023 και συνέχισε αδιάλειπτα τις προβολές μόνο στους κινηματογράφους μέχρι τις 18 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για μία μοναδική εμπορική πορεία στις αίθουσες διότι, παρότι βγήκε σε πολύ μικρό κύκλωμα αιθουσών, κατάφερε κυρίως με την από στόμα σε στόμα διαφήμιση, να ανεβάζει τα εισιτήρια τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρώσει την κινηματογραφική της πορεία με 300.000 εισιτήρια.