Πώς αποτυπώνεται ο ερωτισμός στο σινεμά; Η απάντηση από τις Νύχτες Πρεμιέρας

poor-things
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Και στο συναρπαστικό workshop «Συντονισμός Οικειότητας».

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο του δημοφιλούς Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συναρπαστικό workshop με θέμα το Συντονισμό Οικειότητας (Intimacy Coordination) και προσκεκλημένη τη διεθνούς φήμης Intimacy Coordinator, Elle McAlpine, η οποία μετρά ανάμεσα στις πολλές και κορυφαίες συνεργασίες της το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου και την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά «Baby Reindeer».

Το workshop θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, από τις 11 πμ έως τις 5 μμ, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο και θα διεξαχθεί εξ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. 

Η ατζέντα του workshop περιλαμβάνει μια θεωρητική εισαγωγή, ανάλυση του ρόλου και στη συνέχεια πρακτική άσκηση - επίδειξη της χρησιμότητας του συντονισμού οικειότητας on set, στην οποία θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένα μέλη της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας, όπως η σκηνοθέτις, Ασημίνα Προέδρου και οι ηθοποιοί Μάικλ Έντουαρντς, Μαρία Μαραγκού και Ρομάνα Λόμπατς. 

Για την παρακολούθηση του workshop είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης, συμπληρώνοντας τη φόρμα ΕΔΩ.

Πώς αποτυπώνεται ο ερωτισμός, η οικειότητα και η σωματικότητα στον κινηματογράφο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια & προστασία των ηθοποιών; Πώς δύο (ή και παραπάνω) ξένα σώματα ενώνονται για να δημιουργήσουν εικόνες απόλυτης σύνδεσης;  Με ποιον τρόπο ισορροπούν οι ερμηνευτές / -τριες τα όριά τους, την ευαλωτότητα του γυμνού τους σώματος μπροστά σε μια ολόκληρη ομάδα παραγωγής και ταυτόχρονα υπηρετούν την ερωτική ένταση και τις δραματουργικές απαιτήσεις μιας σκηνής;  Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αποπειράται να απαντήσει και να οριοθετήσει ο/η intimacy coordinator. Σαν χορογράφος & δραματουργός, ο/η συντονιστής/-τρια οικειότητας κατευθύνει βήμα-βήμα τους/τις ερμηνευτές /-τριες  στις σκηνές όπου απαιτείται σωματική ή/και σεξουαλική επαφή, προστατεύοντας τα όρια και  την ευαλωτότητά τους. Ο ρόλος του/της δεν αφορά μόνο τις σκηνές όπου συμμετέχουν θηλυκότητες. Τόσο οι αρρενωπότητες όσο και τα non binary ηθοποι@, πρέπει να νιώθουν προστατευμέν@ στις γυμνές σκηνές τους, μπροστά σε όλο το συνεργείο. Οι intimacy coordinators υπερασπίζονται τους/τις ηθοποιούς, συνεργάζονται με λεπτομέρεια και αποτελεσματικότητα μεταξύ της παραγωγής και των ερμηνευτών/-ριών και «χορογραφούν» επιδέξια τις σκηνές οικειότητας.  

H Elle McAlpine κατέχει πτυχίο στη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία από το Πανεπιστήμιο του York και έχει εργαστεί με επιτυχία σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές. Με συνεργασίες στο πορτφόλιό της όπως το POOR THINGS του Γιώργου Λάνθιμου και οι μίνι σειρές BABY REINDEER, ONE DAY, WEDNESDAY, THE FULL MONTY,  THE WINTER KING, IT’S A SIN, GENTLEMAN JACK, THE GREAT κ.ά., είναι σήμερα μια από τις πλέον καταξιωμένες συντονίστριες οικειότητας στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, γνωστή για το έργο της στη δημιουργία ασφαλών και ενδυναμωτικών περιβαλλόντων στα γυρίσματα.

Μάλιστα, η επαγγελματική της εμπειρία στην υποκριτική τής προσδίδει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων που βασίζεται στη γνώση της μεθόδου ηθοποιών και δημιουργών.  Η περιέργειά της για την αφήγηση ιστοριών οικειότητας και το πάθος της για την εξερεύνηση του ψυχισμού ενός χαρακτήρα μέσω της σεξουαλικής έκφρασης, βοηθά στη διευκόλυνση ενός δημιουργικά πλούσιου χώρου για τ@ δημιουργούς και την παραγωγή. Προσφέρει εργαλεία και ασκήσεις, που επιτρέπουν στ@ ηθοποιούς να έχουν εξουσία όταν κάνουν δημιουργικές επιλογές κατά τη διάρκεια της σμίλευσης μιας ερωτικής - σεξουαλικής σκηνής.

Η Elle παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι σκηνές οικειότητας εκτελούνται με επαγγελματισμό, συναίνεση και ευαισθησία. Η αφοσίωσή της στην ευημερία και την άνεση των ηθοποιών έχει κερδίσει την αναγνώριση και τους επαίνους από διάσημα μέλη της κινηματογραφίας. 

Η βραβευμένη με Όσκαρ για το LA LA LAND και το POOR THINGS ηθοποιός Έμα Στόουν δήλωσε για την Elle McAlpine «Ένιωσα πραγματικά άνετα. Έλεγα: «Νομίζω ότι θα είμαι μια χαρά. Δεν θα χρειαστεί να μιλήσω τόσο πολύ στη συντονίστρια οικειότητας». Δεν θα μπορούσα να κάνω μεγαλύτερο λάθος. Ήταν τόσο ευγενική και παθιασμένη. Ήταν τόσο εξυπηρετική. Αλλαξε όλη την ενέργεια του σκηνικού και την αίσθηση της ασφάλειας».

Info
Ημ/νία: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024
Τοποθεσία: Αίθουσα «Οι φίλοι της μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα - Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Ώρα: 11.00 πμ. -  5.00 μμ (περιλαμβάνονται welcome coffee και lunch-break).
Γλώσσα: Αγγλική 
Συμμετοχή: Είσοδος Ελεύθερη, με προκράτηση θέσης ΕΔΩ. 
Η επιβεβαίωση συμμετοχής θα σας αποσταλεί έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Δυνατότητα βεβαίωσης παρακολούθησης, εφόσον ζητηθεί.