Ποιος φοβάται την εργατική τάξη στον...κινηματογράφο;

poios-fobatai-tin-ergatiki-taksi-stonkinimatografo

ΤΡΙΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

H ελληνικής καταγωγής Aνα Κόκινος ανήκει στις πιο ελπιδοφόρες κινηματογραφικές δυνάμεις της Αυστραλίας. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την γνωρίσει από κοντά στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, όπου θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Ευλογημένες ψυχές», το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

H ελληνικής καταγωγής Aνα Κόκινος ανήκει στις πιο ελπιδοφόρες κινηματογραφικές δυνάμεις της Αυστραλίας. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την γνωρίσει από κοντά στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, όπου θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Ευλογημένες ψυχές», το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Η Aνα Κόκινος αποτέλεσε δημιουργικό δίδυμο με τον επίσης ελληνικής καταγωγής αυστραλό συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα (που είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Μπούκερ). Η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία της με τίτλο «Ηead on» βασιζόταν σε ένα από τα εκρηκτικά μυθιστορήματά του Τσιόλκα και διακρίθηκε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το νέο της φιλμ, με τίτλο «Eυλογημένες Ψυχές» θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 7 Οκτωβρίου από τη Filmopolis και είναι μια 24ωρη αστική οδύσσεια με πρωταγωνιστές επτά ανηλίκους που περιπλανώνται σε μια αφιλόξενη πόλη. Δεν θα βρουν όλοι οι ήρωες το δρόμο της επιστροφής στην οικογενειακή εστία. Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας το παρακολουθούμε μέσα από την οπτική της κάθε μητέρας. Είναι μια συγκινητική ιστορία για τα παιδιά και τη μητρότητα, την αγάπη και την ομορφιά και τη χαρά της αναζήτησης.

Η ταινία διασκευάζει το σπονδυλωτό, πολυβραβευμένο θεατρικό έργο «Ποιος φοβάται την εργατική τάξη» που έγραψαν από κοινού οι Χρήστος Τσιόλκας , Aντριου Μπόβελ, Μελίσα Ριβς και Πατρίσια Κορνίλιους. Το θεατρικό κείμενο αποτελούνταν από τέσσερις ξεχωριστές αλλά συνδεόμενες ιστορίες- τo «Suit» του Τσιόλκα, το «Money» της Κορνίλιους, το «Dreamtown» της Ριβς και το «Trash» του Μπόβελ.

Το σενάριο της ταινίας στριφογύριζε στο μυαλό της Aνα Κόκινος επί οκτώ χρόνια, ενώ οι συγγραφείς κατέθεσαν τις δικές τους ιδέες για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου. «Σε κάθε διασκευή,» εξηγεί η Κόκκινος, «είτε πρόκειται για μυθιστόρημα είτε για θεατρικό έργο, έρχεται μια στιγμή που οφείλεις να εγκαταλείψεις το πρωτότυπο υλικό και να επανεφεύρεις το έργο ως κινηματογραφική ταινία, χωρίς να χάσεις τον πλούτο, την ποιότητα και το νόημα αυτού που σε προσέλκυσε αρχικά. Μετά τα πρώτα drafts, είχαμε στα χέρια μας μια ομάδα κεντρικών ηρώων, που δεν ήξερε πώς να λειτουργήσει. Κάναμε ένα διάλειμμα και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που είχαμε στα χέρια μας ήταν μια ιστορία για μητέρες και παιδιά.

Στη συνέχεια ο Αντριου πρότεινε μια νέα δομή. Ν’ αφηγηθούμε, δηλαδή, την ιστορία σε δυο μέρη, ξεκινώντας με τη διαδρομή των παιδιών στη διάρκεια μιας μέρας και μιας νύχτας κι έπειτα να επισκεφτούμε ξανά το ίδιο εικοσιτετράωρο, αλλά αυτή τη φορά να εξερευνήσουμε την υπόθεση από την οπτική της κάθε μητέρας. Έπειτα δημιουργήσαμε συνδέσμους μεταξύ των ηρώων κι επεκτείναμε τις ιστορίες των μητέρων, διατηρώντας σταθερό το κεντρικό μας θέμα». «Οι ευλογημένες ψυχές» έχουν προβληθεί ήδη στο Φεστιβάλ του Τορόντο και του Σαν Σεμπαστιάν (Βραβείο Σεναρίου) και η σκηνοθέτις θα απαντήσει στις ερωτήσεις των Ελλήνων σινεφίλ, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, στις «Νύχτες Πρεμιέρας», στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: «Ευλογημένες ψυχές» της Aνα Κόκινος, στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας στις 18/9, στο Aττικόν Cinemax Class, στις 20:00. Στους κινηματογράφους η ταινία θα προβληθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε διανομή της Filmopolis.