Οι πέντε χειρότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες

love-actually
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Μία ταινία που φιλοδοξούσε να γίνει κλασική, μία απλά φιλόδοξη, δύο παραγωγές του Netflix και ένας τρανταχτός τίτλος στην πεντάδα της Telegraph.

Από το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» μέχρι τα «Κάρολ» και «The Holdovers», και από τον «Ψαλιδοχέρη» μέχρι τις (πολλές) κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες («Μόνος στο σπίτι», «Elf», «Gremlins», «Σκρουτζ», «Τα χρονικά των Χριστουγέννων», «Klaus» και πόσες άλλες), η κινηματογραφική λίστα με τις επιλογές των εορτών είναι πλούσια και μεγάλη.

Τι γίνεται όμως με αυτές που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε; Η Telegraph βγάζει το φίδι από την τρύπα και συγκεντρώνει τις πέντε χειρότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Και είναι αμείλικτη στα επιλογές της καθώς ξεκινάει την λίστα με μία εξαιρετικά δημοφιλή ταινία που έχει καθιερωθεί ως η απόλυτη ρομαντική ταινία που συνδυάζει το εορταστικό κλίμα. Ο λόγος για την ταινία «Love Actually» του Ρίτσαρντ Κέρτις. Ο βασικός λόγος που μπαίνει στην λίστα η ταινία  είναι η τοποθέτηση στην αρχή της ιστορίας που κάνει ο χαρακτήρας του Χιου Γκραν, για το τι σημαίνει η αγάπη σε έναν κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Η ενσωμάτωση της τραγωδίας του αιώνα ως θεματικού φόντου είναι ένα ασυγχώρητο λάθος», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Δεύτερη στη λίστα της Telegraph είναι η ταινία «Ο αδελφός του Άι Βασίλη» (Fred Claus) του Ντέιβιντ Ντόμπκιν, για τον αδελφό τού Αϊ Βασίλη, Φρεντ, που έχοντας μεγαλώσει στη σκιά του αδελφού του, αποβάλει τη γιορτή των Χριστουγέννων από μέσα του και γίνεται στρυφνός. Ποιος χρειαζόταν αυτή την ταινία, διερωτάται η βρετανική εφημερίδα. Σίγουρα όχι η Warners, καθώς αποδείχθηκε μεγάλη αποτυχία, απαντάει σημειώνοντας την εντελώς ξεπερασμένη υπόθεση που δεν μπορεί να σώσει ούτε ο Βινς Βον, ούτε ο Πολ Τζιαμάτι, ούτε καν η Κάθι Μπέιτς, πόσο μάλλον ο Κέβιν Σπέισι.

Επόμενη χριστουγεννιάτικη ταινία προς αποφυγή είναι «Ο πρίγκιπας των Χριστουγέννων» (A Christmas Prince) του Άλεξ Ζαμ, που μας λέει την ιστορία μιας νεαρής δημοσιογράφου που πηγαίνει στο εξωτερικό για να καταγράψει την ενθρόνιση ενός γοητευτικού πρίγκιπα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. «Οι χριστουγεννιάτικες ρομαντικές κωμωδίες υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστεί το ‘’Ο πρίγκιπας των Χριστουγέννων’’ και αμέτρητες άλλες έχουν γυριστεί έκτοτε. Αλλά καμία δεν έχει αποτυπώσει καλύτερα την τρομακτική αδράνεια του είδους», σχολιάζει η Telegraph καταρρακώνοντας την ταινία του Netflix.

Αυτή δεν είναι όμως η μόνη ταινία του Netflix που βρίσκεται στη λίστα με τις χειρότερες χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές επιλογές. Παρουσία έχει και με την ταινία «Καυτός Χιονάνθρωπος» (Hot Frosty) του Τζέρι Τσικορίτι, στην οποία το μαγικό κασκόλ μιας νεαρής χήρας ζωντανεύει ένα γοητευτικό χιονάνθρωπο. Καταλαβαίνετε πού το πάει. Όπως μας υπενθυμίζει η Telegraph, υπάρχει ήδη μία κλασική ταινία με ένα χιονάνθρωπο που ζωντανεύει και είναι must για κάθε Χριστούγεννα (αναφέρεται στην ταινία «Τζακ Φροστ, ο χιονάνθρωπος»). «Η οδυνηρά άχαρη ρομαντική κομεντί του Netflix σίγουρα δεν είναι αυτή», λέει χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως μόνο οι σκληραγωγημένοι θεατές θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος της ταινίας.

Τη λίστα ολοκληρώνει, τέλος, μια ταινία που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την ταινία «Christmas Karma» της Γκούριντερ Τσάντα (γνωστή από την ταινία «Καν'το όπως ο Μπέκαμ»), η οποία κινείται σε ένα πολυπολιτισμικό Λονδίνο και θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της ταυτότητας, του αποκλεισμού, των ριζών και της αλλαγής. Ουσιαστικά η ταινία είναι το νέο σίκουελ του «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» (A Christmas Carol), ωστόσο, για την Telegraph αν και υπάρχουν εκατοντάδες διασκευές της ταινίας, η συγκεκριμένη καταφέρνει να είναι η χειρότερη. «Πρέπει να τη δεις για να το πιστέψεις - αλλά επίσης, δεν πρέπει να τη δεις», λέει χαρακτηριστικά.