Who is who: Κίρα Νάιτλι

who-is-who-kira-naitli

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Η Κίρα Νάιτλι, η δημοφιλέστερη ηθοποιός της Βρετανίας, έχει ανοίξει τα φτερά της στο Χόλιγουντ.

Λονδίνο αρχές της δεκαετίας του ’90: ένα εξάχρονο κοριτσάκι απαιτεί από τους γονείς της έναν...ατζέντη. Η μικρή ήταν η Κίρα Νάιτλι. Αν προσθέσουμε τα καλλιτεχνικά γονίδια της οικογένειάς της, (η μητέρα της Σαρμάν Μακ Ντόναλντ είναι ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας και ο πατέρας της Γουίλ Νάιτλι, επίσης ηθοποιός), το πείσμα, την εργατικότητα και την ντελικάτη ομορφιά της, έχουμε το ιδανικό, εκρηκτικό μείγμα μιας σταρ. Η Κίρα Νάιτλι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα επαγγελματικού προσανατολισμού…

Η διάσημη βρετανίδα ηθοποιός γεννήθηκε το 1985, μεγάλωσε στο Ρίτσμοντ, φοίτησε στο σχολείο του Τέντιγκτον και το κολέγιο Εsher. Σε νεαρή ηλικία οι γονείς αντιλήφθηκαν ότι έπασχε από μια μορφή δυσλεξίας που την ξεπέρασε μετά από μεγάλες προσπάθειες στην εφηβεία της. Τα πρώτα της βήματα έγιναν στην τηλεόραση. Σε ηλικία μόλις επτά ετών εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Royal Celebration ενώ συμμετείχε ακόμη σε πολλές σειρές και τηλεταινίες τη δεκαετία του ’90, όπως στο «Α village affair» (1995), στην αστυνομική σειρά «Τhe Bill» (1995) αλλά και στο «Coming Home» που βασιζόταν στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Ρόζαμουντ Πίλτσερ (1998).

Η εκπληκτική ομοιότητά της με την ανερχόμενη τότε Νάταλι Πόρτμαν, αποτέλεσε το εισιτήριό της για μια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η Νάιτλι επιλέχτηκε για τον ρόλο της Σαμπέ , της σωσίας της Πριγκίπισσας Αμιντάλα (Νάταλι Πόρτμαν) στην ταινία «Ο πόλεμος των άστρων: η αόρατη απειλή». Αργότερα ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος είχε τη σφραγίδα του μεγάλου ονόματος της Walt Disney: η Νάιτλι ερμήνευσε το ρόλο της κόρης του Ρομπέν των Δασών στην τηλεταινία «Princess of the Thieves». Το ίδιο χρονικό διάστημα η έφηβη Νάιτλι γυρίζει την πρώτη της γυμνή σκηνή στην ταινία «The hole» (2001).

Καθοριστική στιγμή για την καριέρα της ήταν η συνάντησή της με τον παραγωγό Άντι Χάρις, ο οποίος της πρότεινε να πρωταγωνιστήσει στην φιλόδοξη τηλεοπτική παραγωγή «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που βασιζόταν στο γνωστό μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ.

Η Νάιτλι μεταμορφώνεται στην τηλεοπτική Λαρίσα και αμέσως μετά επιλέγει την ταινία που εκτόξευσε τη φήμη της: το «Κάνε το όπως ο Μπέκαμ» που αγαπήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τους τρελούς για το ποδόσφαιρο, Βρετανούς. Μάλιστα η Κίρα Νάιτλι κατόρθωσε να κάνει γνωστή αυτή την ταινία και στο εξωτερικό, όταν απέκτησε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα ως «Ελίζαμπεθ Σουάν» στην περιπέτεια φαντασίας «Οι πειρατές της Καραϊβικής: η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού» (2002) που «ταρακούνησε» το παγκόσμιο office.

Aκολούθησε η συμμετοχή της στην αδιάφορη κομεντί «Love actually» αλλά και στην υπερπαραγωγή «Βασιλιάς Αρθούρος» (2004) που απέσπασε ανάμεικτες κριτικές, καθώς οι Βρετανοί μάλλον προτιμούσαν το γνωστό μύθο του βασιλιά.

Συμμετείχε επίσης στο φουτουριστικό θρίλερ του Τζον Μέιμπουρι «The jacket» (2004), δίπλα στον βραβευμένο με όσκαρ ηθοποιό Άντριεν Μπρόντι. Την ίδια χρονιά η Νάιτλι τιμήθηκε με το βραβείο του Χόλιγουντ Καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού και το πρόσωπό της αρχίζει κυριαρχεί στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών ως σέξι σταρ (θυμηθείτε τη γυμνή φωτογράφισή της μαζί με την Σκάρλετ Γιόχανσον στο Vanity Fair). Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται με την κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού έργου της Ώστιν, «Περηφάνια και προκατάληψη» το 2005. Το έργο απέσπασε έξι υποψηφιότητες για τα βραβεία Bafta αλλά όχι αυτό της Καλύτερης Ηθοποιού που περίμενε η Νάιτλι. Ευτυχώς παρηγορήθηκε στη συνέχεια με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία.

Αποβάλλει το κοριτσίστικο προφίλ της στο βραβευμένο φιλμ «Εξιλέωση» (2007) που βασιζόταν στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Ίαν Μακ Γιούαν, κερδίζοντας ενθουσιώδεις κριτικές και μια ακόμη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου.

Το 2008 άλλη μια εντυπωσιακή κινηματογραφική εμφάνιση προστίθεται στο βιογραφικό της: πρωταγωνιστεί στο βιογραφικό δράμα «Η δούκισσα» που ξετυλίγει τη ζωή της δούκισσας του Ντέβονσαϊρ, Τζορτζιάνα. H ρομαντική ομορφιά της ταιριάζει στις ταινίες εποχής.

Αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνεία της στο «Τhe edge of love» του Τζον Μέιμπουρι που αποτυπώνει τη θυελλώδη ερωτική ζωή του ποιητή Ντίλαν Τόμας. Η μητέρα της Νάιτλι, η Σαρμάν Μακ Ντόναλντ, είχε γράψει το σενάριο της ταινίας.

Στην Ελλάδα την είδαμε πρόσφατα στο αισθηματικό δράμα «Last night» μαζί με τους Εύα Μέντες, Σαμ Γουόρθιγκτον και Γκιγιόμ Κανέ. Άλλη μια ταινία της προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στους ελληνικούς κινηματογράφους (από 10/3), η περιπέτεια του Γουίλιαμ Μόναχαν «London Boulevard». Η Νάιτλι ερμηνεύει μια σταρ που προσπαθώντας να διαφυλάξει την προσωπική της ζωή, προσλαμβάνει ως σωματοφύλακα έναν πρώην κακοποιό (τον γοητευτικό Κόλιν Φάρελ). Αναμένουμε να τη δούμε το προσεχές διάστημα και στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Καζούο Ισιγκούρο «Never let me go».

Ενδεικτική φιλμογραφία:

A Dangerous Method (2011) , Last Night (2010) (Χθες το βράδυ), Never Let Me Go (2010) , London Boulevard (2010) , The Continuing and Lamentable Saga of the Suicide Brothers (2009) , The Duchess (2007) , The Edge of Love (2007) , Atonement (2007), Silk (2007), Pirates of the Caribbean: at world’s end (2007), Pirates of the Caribbean: dead man’s chest (2006), Pride and Prejudice (2006) , Domino (2005), The Jacket (2005) - Η Πρώτη Φορά που Πέθανα , King Arthur - Βασιλιάς Αρθούρος (2004) , Love actually - Αγάπη είναι... (2003), Pirates of the Caribbean: the curse of the black pearl (2003), Bend it like Beckham - Καν`το όπως ο Μπέκαμ (2002) , The Hole - Η Τρύπα (2001) , Star Wars Episode : the phantom menace-O πόλεμο των Άστρων: η αόρατη απειλή (1999).