Γεννημένος την 4η Ιουλίου, 25 χρόνια μετά
Σήμερα 4η Ιουλίου είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Πρόσφατα μάλιστα σε ένα τηλεοπτικό σπικάζ άκουσα να λένε «Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν βαθιά παράδοση» εκθειάζοντας στη συνέχεια την άμεση (;) επικοινωνία δύο χωρών που από τη βάση τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά (για να μη μιλήσω για τη γεωγραφική απόσταση) κ.λπ
Χαμογέλασα, το προσπέρασα και πάνω σε αυτό το πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής φιλίας (με παράδοση χρόνων μη ξεχνιόμαστε), από το κινηματογραφικό μετερίζι του clickatlife.gr λέω να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών (Σκέφτηκα να ντυθώ και τσολιαδάκι αλλά η ζέστη με απέτρεψε).
Έτσι αποφάσισα να κάνουμε μία αναδρομή στην ταινία του Oliver Stone, «Γεννημένος την 4η Ιουλίου». Τη θυμάστε;
Τότε που ο Tom Cruise δεν ήταν οπαδός της Καμπάλα, άρα δεν επιδιδόταν σε αυτοθυσίες για να σώσει τον κόσμο…μόνος του πάντα.
Αλλά ο Tom έχει μία άλλη σχέση με την ταινία, πιο καρμική. Ίσως επειδή ο ίδιος είναι γεννημένος στις 3 Ιουλίου (χρόνια πολλά για χθες παρεμπιπτόντως).
Η ταινία είναι μια βιογραφία του Ron Kovic, ο οποίος έδωσε μάλιστα στον Tom Cruise το Μπρούτζινο Αστέρι του για χάρη του ρόλου.
Σε πιο σκληρές λεπτομέρειες, στην ταινία η λέξη «f@@k» χρησιμοποιείται 289 φορές. Δύσκολη η καταμέτρηση.
Στις πολύ καλές στιγμές της ταινίας, είναι η αναπαραγωγή σκηνών από το επικό φιλμ «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του» (Father, what is democracy? Κανείς ακόμα δεν έχει απαντήσει στον Τζόνι), που παίζει στην τηλεόραση του νοσοκομείου όταν οι γιατροί ανακοινώνουν στον Cruise ότι δεν πρόκειται να ξαναπερπατήσει.
Η ταινία είναι το δεύτερο μέρος της αντιπολεμικής τριλογίας του Oliver Stone, αναφορικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Τα άλλα δύο μέρη είναι το «Πλατούν» (1986) και το «Ουρανός και Γη» (1993), το χειρότερο από τα τρία.
Μαζί με την cameo εμφάνιση του Oliver Stone, πέρασμα από την ταινία έκαναν 11 ακόμη ηθοποιοί που εμφανίστηκαν στο «Πλατούν».
Αυτόν που ήταν να δούμε σε μία σκηνή, αλλά την έκοψαν στο τέλος, ήταν ο Macaulay Culkin που είχε ένα ρολάκι αλλά δυστυχώς δεν ευδοκίμησε στο τελικό μοντάζ.
Και κάπως έτσι ο Oliver Stone, με αυτή την ταινία μπήκε στην ειδική κατηγορία των ανθρώπων που έχουν κερδίσει 2 Oscar σκηνοθεσίας.
Σόφη Ζιώγου
[email protected]