Όλα τα αφιερώματα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Delta (2008) του Kornel Mundruczó.
Οι μέρες πλησιάζουν για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου- 9 Νοεμβρίου), που φέτος μας έχει ετοιμάσει ειδικές «εκπλήξεις» με τιμώμενα πρόσωπα τέσσερις ξεχωριστούν δημιουργούς.
Από τον Roy Andersson, στην Hanna Schygulla και τον Kornel Mundruczó μέχρι τον Ramin Bahrani, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει κάθε σινεφίλ.
Μετρ του σουρεαλισμού και νικητής του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας, ο Σουηδός σκηνοθέτης Roy Andersson δημιουργεί σινεμά εκεί όπου η τραγωδία συναντά την κωμωδία. Σαρκαστικός, σουρεαλιστής, οπαδός του στοιχείου του παραλόγου, χτίζει ένα κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο αλλά τόσο γοητευτικό, σήμα κατατεθέν σε όλη την πορεία του, από το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του «A Swedish Love Story» (1975) μέχρι το φετινό «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του» (Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας).
Η συνέχεια ανήκει στην εμβληματική ηθοποιό και τραγουδίστρια Hanna Schygulla, η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να τιμηθεί για το σύνολο του έργου της. Ως μούσα του γερμανικού σινεμά, ιέρεια του Rainer Werner Fassbinder, αναδείχθηκε σε ηθοποιό - σύμβολο της δεκαετίας του ’70, με τις ριζοσπαστικές ερμηνείες της στις ταινίες του σπουδαίου γερμανού σκηνοθέτη, ενώ χάραξε την προσωπική της διαδρομή, συμμετέχοντας σε ταινίες διακεκριμένων δημιουργών.
Chop Shop, (2007), Ramin Bahrani.
Ο Ramin Bahrani, χαρακτηρίστηκε «Σκηνοθέτης της δεκαετίας» από τον κορυφαίο κριτικό κινηματογράφου Roger Ebert, επιβεβαιώνοντας την πορεία του δραστήριου 39χρονου δημιουργού, ενός από τους πλέον αξιόλογους στο νέο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Ο Bahrani θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του, στο πλαίσιο του αφιερώματος που περιλαμβάνει μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ του, καθώς και να πραγματοποιήσει masterclass.
Με έντονη φεστιβαλική παρουσία, ο Ούγγρος Kornel Mundruczó, τολμηρός και πολυπράγμων, ανήκει στην αφρόκρεμα των νέων ευρωπαίων δημιουργών. Ο ίδιος θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο του.
Βαδίζοντας στα χνάρια των συμπατριωτών ομότεχνών του Béla Tarr και Miklós Jancsó, τον οποίο μάλιστα θεωρεί έναν από τους μέντορές του, ο Kornel Mundruczó προτείνει ένα ελεύθερο σινεμά χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και αυστηρές αφηγηματικές γραμμές.
Stay tuned γιατί φυσικά και θα ακολουθήσουν και άλλα νέα για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.