Χρυσός Αλέξανδρος για την «Ατέρμονη Θλίψη»
Η τελευταία δημιουργία του Χόρχε Πέρες Σολάνο, «Ατέρμονη Θλίψη», απέσπασε το βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Ο τίτλος της δεύτερης ταινίας του Μεξικανού σκηνοθέτη αναφέρεται στον ψυχικό κόσμο των δύο πρωταγωνιστριών της ιστορίας που ζουν σε ένα έρημο χωριό του Μεξικού ξεχασμένο και περιφρονημένο. «Χύνουμε τόσα δάκρυα όταν γεννιόμαστε, που δεν βρίσκω το νόημα να κλαίμε και σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», αναφέρει μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η θλίψη είναι ατέρμονη σ’ αυτή την έρημη γωνιά του Μεξικού. Τα αεροπλάνα πετούν από πάνω αδιάφορα και οι πολιτικοί στα αυτοκίνητά τους διασχίζουν όλο περιφρόνηση το χωριό που διαδραματίζεται η ιστορία.
Πρόκειται για ένα αδιέξοδο, όπου τα μαρτύρια των γυναικών διαφέρουν στις λεπτομέρειες, αλλά είναι ίδια ως προς την στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται, αυτή τη σιωπηλή οδύνη. Όσο λιγότερα λέγονται, τόσο περισσότερα συναισθήματα απορρέουν από την εντυπωσιακή, εικαστικά και ερμηνευτικά, ταινία για τη γυναικεία φύση και τις ατέλειωτες δοκιμασίες της.
το φιλμ περιγράφεται η θέση των γυναικών σε έναν κόσμο απόντων ή ανεύθυνων ανδρών κάνοντας αναφορά στη θέση μιας ολόκληρης κοινότητας, μιας τάξης, μιας κάστας ανθρώπων σε έναν κόσμο που μοιάζει να κινείται ερήμην τους, αφήνοντάς τους να βιώνουν στην μικρή γωνιά του κόσμου τους την δική τους ατέρμονη θλίψη.
Τα βραβεία της διεθνούς επιτροπής
Η ταινία του Άσαφ Κορμάν «Δίπλα της», από το Ισραήλ, η οποία απέσπασε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος.
Η ταινία του Άσαφ Κορμάν «Δίπλα της», από το Ισραήλ, η οποία απέσπασε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, αναφέρεται στην αρρωστημένη σχέση αλληλεξάρτησης δύο αδελφών που μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα. Ντεμπούτο του 32χρονου Άσαφ Κορμάν στη μεγάλου μήκους ταινία, ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς «Works in Progress» του περσινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το φιλμ διακρίθηκε και στα βραβεία της Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία - Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Μάθημα» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ. Στην υπόθεση της ταινίας, το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα Βουλγάρα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σε μάθημα ζωής για την ίδια. Ένα πείραμα πάνω στην έννοια του «μαθήματος», που ξεχωρίζει για τη θαυμάσια ερμηνεία της Μαργκίτα Γκόσεβα. Για την ίδια ταινία, η Κριστίνα Γκρόζεβα και ο Πέταρ Βαλτσάνοφ απέσπασαν το βραβείο σεναρίου.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στην ταινία «Το Μικρό Ψάρι», του Γιάννη Οικονομίδη.
Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την ταινία «Η φυλή». Το φιλμ που προκάλεσε πλήθος σχολίων, διεισδύει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία που λειτουργεί με τους δικούς της κώδικες. Είναι γυρισμένη χωρίς διαλόγους παρά μόνον με τη γλώσσα των κωφάλαλων στην οποία δεν υπάρχουν υπότιτλοι.
Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Μπρουκ Μπλουμ για την ερμηνεία της στην ταινία «Εκτός Ελέγχου», ενώ το αντίστοιχο ανδρικής κέρδισε ο Σβέριρ Γκούντνασον για την ερμηνεία του στην ταινία «Το πάρκο με τις μύγες».
Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης κέρδισε η ταινία «Πλευρικοί άνεμοι» του Μάρτι Χέλντε από την Εσθονία. Στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης που διεξήγαγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής το 1941, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας της ταινίας, διωγμένη από την πατρίδα της την Εσθονία, στέλνεται στη Σιβηρία μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες της. Τα γράμματά της είναι η βάση της αφηγηματικής γραμμής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Χέλντε ο οποίος άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο από τα 16 του χρόνια.
Βραβεία Fipresci
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (Fipresci) αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα), απένειμε τα εξής βραβεία:
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
«Καληνύχτα μαμά», των Σεβερέν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς, Αυστρία.
Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:
«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ
Ειδική μνεία στην ταινία:
«Πολκ»/POLK των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
«Το Μικρό Ψάρι», του Γιάννη Οικονομίδη, Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος.
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «Μαθήματα Αποκατάστασης» του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία, Γερμανία.
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε η ταινία: «Μαθήματα Αποκατάστασης» του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, ενώ το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος - Μιχάλης Κακογιάννης, του 55ου ΦΚΘ, απονεμήθηκε στην ταινία: «Dark Illusion», του Μάνου Καρυστινού.
Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε η ταινία: «Τρία παράθυρα και ένας απαγχονισμός», του Ισά Τσόσια, Γερμανία. Τέλος, το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55κέρδισε η ταινία:«The Little Death»του Τζος Λώσον, Αυστραλία.
naftemporiki.gr