Ποιος ήταν ο καλύτερος Ωνάσης;
Σαν σήμερα (αν και άλλες πηγές αναφέρουν στις 15 Ιανουαρίου) γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο άνθρωπος που οι Έλληνες αγαπούν να μαθαίνουν, ακόμα και σήμερα, τα απόκρυφα μυστικά της ζάμπλουτης αλλά τραγικής οικογένειάς του.
Ο Ωνάσης υπήρξε σήμα κατατεθέν του κάθε Έλληνα και ακόμη και σήμερα σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, πολλοί από μας – παραδεχτείτε το – θεωρούν ότι μοιράζονται μαζί του κάτι από το δαιμόνιό του.
Η δόξα, η επιτυχία, ο αμύθητος πλούτος, το FBI, οι παρανομίες, οι έρωτες. Από την Λιβανού, στη πρώτη κυρία των ΗΠΑ, τη Τζάκι και κάπου στο ενδιάμεσο το άδικο πάθος της Μαρίας Κάλλας. Η ζωή του τα είχε όλα. Απέραντη χαρά, ανείπωτη θλίψη. Χρήμα και τραγικότητα. Από το τίποτα στην κορυφή και από εκεί στον Άδη. Φυσικά το σινεμά δεν θα άφηνε μία τέτοια ιστορία να μείνει ανεκμετάλλευτη.
The Greek Tycoon, Ο Έλληνας Μεγιστάνας βγαίνει στις αίθουσες το 1978 με τον μοναδικό Anthony Quinn στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μόνη παραφωνία το όνομά του. Theo Tomasis αντί Αριστοτέλης Ωνάσης, Liz Cassidy αντί της Jackie Kennedy η Jacqueline Bisset, αλλά φαντάζομαι η αλλαγή αυτή είχε να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα. Σκεφτείτε ότι τότε, η Jackie και η Χριστίνα Ωνάση ζούσαν, ο πατέρας της είχε μόλις 3 χρόνια που είχε πεθάνει και η Κάλλας ένα. Ωστόσο, ο Quinn παραμένει ο καλύτερος Ωνάσης.
Onassis: The Richest Man in the World. Σε εμάς όμως κυκλοφόρησε με τον πιο κατάλληλο τίτλο Ωνάσης, ο θρύλος, στην κλασική πρώτη τηλεοπτική εκδοχή της ιστορίας του Έλληνα μεγιστάνα το 1988. Ο Raul Julia ως Ωνάσης είναι από τις πιο κοντινές και οικείες εικόνες που έχουμε. Δίπλα του η Jane Seymour ως Μαρία Κάλλας, ο Anthony Quinn ως Ωνάσης μεν, αλλά ο πατέρας του, Σωκράτης Ωνάσης αυτή τη φορά και ο Elias Koteas στα νεαρά χρόνια του Ωνάση. Η σκηνοθεσία ανήκει στον άγνωστο Ινδό σκηνοθέτη Waris Hussein, ο οποίος βασίστηκε στο βιβλίο του Peter Evans, Ari: The Life and Times of Aristotle Onassis.
Το 1991 μία μίνι τηλεοπτική σειρά μπαίνει στη ζωή της Jackie Ο. A Woman Named Jackie, ο τίτλος της και αναπόφευκτα η ταινία μιλά και για τον Έλληνα μεγιστάνα. Ο Βρετανός Joss Ackland, υποδύεται αυτή τη φορά τον Ωνάση στο βιογραφικό αυτό δράμα.
Το Isn't She Great του 2000 είναι μία ρομαντική κομεντί, όπου και εδώ βλέπουμε τον Ωνάση. Σίγουρα, δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος για τον ζάμπλουτο Έλληνα, αλλά το σενάριο που φέρνει στις οθόνες ο Andrew Bergman (βλέπε- δυστυχώς- Striptease του 1996) δείχνει ότι ο Ωνάσης παντού κολλάει. Ούτε καν η Bette Midler στον πρωταγωνιστικό ρόλο δε σώζει την κατάσταση. Ωστόσο, ο Frank Vincent είναι αυτός που κάνει ένα πέρασμα ως Αριστοτέλης.
Το 2000 πάλι, μία ακόμα τηλεταινία φέρνει τον Ωνάση στην οθόνη και ο Phillip Baker Hall αναλαμβάνει να τον υποδυθεί. Το Jackie Bouvier Kennedy Onassis του David Burton Morris με τη Joanne Whalley στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μία ακόμα βιογραφία της πρώτης κυρίας χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις.
Την επόμενη χρονιά, ο Thom Christopher υποδύεται τον Ωνάση σε μία ακόμη τηλεοπτική παραγωγή. Jackie, Ethel, Joan: The Women of Camelot και οι γυναίκες των ...Κένεντι βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Larry Shaw σε μία μεταφορά του βιβλίου του J. Randy Taraborrelli.
Το 2005, Ιταλία και Γαλλία σε συμπαραγωγή μπαίνουν στο χορό και η τηλεταινία Κάλλας και Ωνάσης, εισχωρεί στα άδυτα της παράνομης αυτής και πολύπαθης σχέσης. Luisa Ranieri και Gérard Darmon κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ο μύθος ξεδιπλώνεται με τη βοήθεια του Λιβανού, του Μενεγκίνι, του Νιάρχου, της Τζάκι και όλων των άλλων εμπλεκομένων.
Τελευταία εμφάνιση του Έλληνα μεγιστάνα έγινε στις…Κάννες, όπου έκανε πρεμιέρα πέρυσι η Γκρέις του Μονακό. Η ταινία του Olivier Dahan σε σενάριο Arash Amel ακουσε τα εξ’ αμάξης και η πρωταγωνίστριά τους Nicole Kidman στο ρόλο της πριγκίπισσας του Μονακό σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμη με την πραγματική Grace Kelly. Μέσα στην ιστορία αυτή φυσικά εμφανίζεται και ο Ωνάσης, που τον υποδύεται ο Robert Lindsay.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα καλύτερος κινηματογραφικός Ωνάσης παραμένει ο Anthony Quinn. Ενδεχομένως, περισσότερες ελπίδες έχει ο Al Pacino (ναι ο γνωστός) που κάποιες παλιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για συνεργασία του με τον υπέροχο Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Fernando Meirelles (Η πόλη του Θεού, 2002) και τον Braulio Mantovani να υπογράφει το σενάριο βασιζόμενος στο βιβλίο του Peter Evans, Nemesis: The True Story of Aristotle Onassis, Jackie O, and the Love Triangle That Brought down the Kennedys.
Η ταινία που συζητούσαν θα είχε τον τίτλο Nemesis και αισθητικά θα θύμιζε το Νονό έλεγαν οι φήμες, οι οποίες μιλούσαν και για γυρίσματα στον Σκορπιό, με το νέο ιδιοκτήτη, τον Ρώσο μεγιστάνα, Dmitry Rybolovlev να έχει δώσει το πράσινο φως. Εκ πρώτης όψεως, πείθουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο κινηματογραφικό μύθο του Ωνάση, αλλά μέχρι να το δούμε ας αρκεστούμε στον Antony Quinn.
Σόφη Ζιώγου
[email protected]