Το Killjoys είναι η ένοχη απόλαυση του φετινού καλοκαιριού
Πολλές σειρές φιλοδοξούν να κερδίσουν την προσοχή μας αυτό το καλοκαίρι. Το Killjoys είναι μια από αυτές που το κατάφεραν και σας παρουσιάζουμε το γιατί.
Κατά γενική ομολογία το φετινό καλοκαίρι είναι από τα καλύτερα που έχουν περάσει όσον αφορά το τοπίο των αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών. Δεν υπάρχει μόνο ένας κράχτης τύπου Breaking Bad όπως πριν από κάποια χρόνια, μα μέσα από πολλές καλές σειρές δημιουργείται ένα τοπίο με πληθώρα επιλογών που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Μία από τις σειρές που ξεχωρίζουμε αυτό το διάστημα είναι το Killjoys. Πρόκειται για μια παραγωγή του καναδικού Space που ευθύνεται για το επιτυχημένο Orphan Black και στην Αμερική προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του Syfy. Και τα δύο δίκτυα ειδικεύονται στις παραγωγές επιστημονικής φαντασίας, οπότε γίνεται κατανοητό πως και το Killjoys απευθύνεται σε μια πρώτη φάση στους λάτρεις του είδους. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.
Η υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από μια ομάδα κυνηγών επικηρυγμένων που πραγματοποιούν αποστολές στο μακρινό γαλαξία του Quad. Έχουν ορκιστεί να είναι ουδέτεροι στον ταξικό πόλεμο που μαίνεται και που απειλεί να καταστρέψει το διαπλανητικό σύστημα και απλά πραγματοποιούν τις αποστολές τους προσπαθώντας να διατηρήσουν τις ισορροπίες. Η ομάδα των Killjoys αποτελείται από την Dutch, τον John και τον D’avin.
Η Dutch είναι ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας της σειράς. Οι ικανότητές της στη μάχη σώμα με σώμα είναι εντυπωσιακές και διαθέτει το απαραίτητο σκιώδες και σκοτεινό παρελθόν ώστε να αποκτήσει βάθος και να κερδίσει την προσοχή μας. Η Hannah John-Kamen είναι αποκάλυψη στο ρόλο. Έγινε γνωστή πάνω στο θεατρικό σανίδι από το μιούζικαλ «Viva Forever» που στηρίχτηκε στα τραγούδια των Spice Girls, δείχνει ωστόσο ποικιλία γκάμας και ικανή για περισσότερα. Σίγουρα η ατραξιόν της σειράς και ό,τι πιο αυθεντικό διαθέτει και σε επίπεδο χαρακτήρα αλλά και ερμηνείας.
Ο John βρίσκεται στο πλευρό της Dutch για έξι χρόνια. Μαζί έχουν φάει το γαλαξία με… το κουτάλι και κάνουν τα πάντα μαζί σε σημείο να απορείς που δεν είναι ζευγάρι. Ο John είναι πιο ήπιων τόνων από την Dutch. Είναι ο ειρηνοποιός της ομάδας και ειδικεύεται στη διαχείριση του σκάφους. Τον John υποδύεται ο Aaron Ashmore, τον οποίο ίσως θυμάστε ως Jimmy Olsen από το Smallville. Αν πάλι η φυσιογνωμία του σας θυμίζει κάτι περισσότερο, τότε μάλλον αυτό ευθύνεται στον δίδυμο αδερφό του, Shawn, γνωστό ως Iceman από τις ταινίες των X-Men.
Το τρίτο μέλος της ομάδας είναι ο D’avin, αδερφός του John. Προστίθεται στην ομάδα στην πορεία, όταν ο John επεμβαίνει για να τον σώσει από ένα συμβόλαιο θανάτου στο όνομά του. Οι δύο τους είχαν να μιλήσουν χρόνια και η σχέση τους είναι περίπλοκη. Ο D’avin είναι στρατιώτης και έχει ένα τραυματικό παρελθόν από τη θητεία του στον πόλεμο. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Dutch και τον John και όσο δημιουργεί αναταράξεις στη σχέση τους, άλλο τόσο τους αλληλοσυμπληρώνει. Τον D’avin υποδύεται ο Luke Macfarlane και παρά το γεγονός ότι νιώθεις ότι τον έχεις ξαναδεί σε τόσες άλλες σειρές παρόμοιου τύπου, αποδεικνύεται ταιριαστή επιλογή για το ρόλο.
Το Killjoys είναι μια σειρά που λειτουργεί κυρίως με την υπόθεση της εβδομάδας, την ίδια στιγμή πάντως έχει μια ραχοκοκαλιά που σχηματίζει μια λογική συνέχειας. Μπορεί κάθε εβδομάδα οι χαρακτήρες να πραγματοποιούν και μια διαφορετική αποστολή, μέσα από αυτή τη διαδικασία όμως παρακολουθούμε τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων που διαρκώς μεταλλάσσεται. Και εκτός αυτού, όλοι τους διαθέτουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο διακριτό καθώς προχωράμε στη σεζόν.
Αν έπρεπε να συγκρίνουμε με κάτι τη σειρά αυτή τη στιγμή, θα λέγαμε ότι μοιάζει με τις πρώτες σεζόν του βρετανικού Doctor Who με αρκετές πινελιές από τους πρόσφατους «Φύλακες του Γαλαξία» της Marvel (φαίνεται άλλωστε και από την κεντρική αφίσα). Οι διαπλανητικές αποστολές αναδεικνύουν διάφορους εξωγήινους πολιτισμούς και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθενός, προσαρμόζεται και το στυλ του επεισοδίου. Για παράδειγμα μετά το εισαγωγικό πιλοτικό επεισόδιο, το δεύτερο μοιάζει με τον πλανήτη Tatooine του Star Wars, το τρίτο με πειραγμένο και τοποθετημένο σε ένα μακρινό μέλλον «12 χρόνια σκλάβος», το τέταρτο με «Mad Max» μικρής κλίμακας και το (καλύτερο έως τώρα) πέμπτο πειραματίζεται με την κλειστοφοβία στο διάστημα και στα σημεία φέρνει στο νου το «The Impossible Planet» του Doctor Who. Ανάλογα με την υπόθεση προσαρμόζεται και η πλοκή του επεισοδίου και αυτή η παλέτα ειδών είναι που κάνει και τη διαφορά. Σε ένα πρώτο στάδιο η σειρά δε διαφέρει από τόσες και τόσες μέτριες απόπειρες τηλεοπτικής επιστημονικής φαντασίας που έχουν απασχολήσει τα καλοκαίρια μας. Το ότι δεν ξέρεις τι να περιμένεις κάθε εβδομάδα αποδεικνύεται ωστόσο αναζωογονητικό και κρατά το θεατή.
Όσον αφορά το κομμάτι των εφέ, σίγουρα δεν είναι το ατού της σειράς. Η προσπάθεια είναι σίγουρα τίμια, το μπάτζετ είναι όμως περιορισμένο και έτσι τα γραφικά θυμίζουν την τηλεόραση που βλέπαμε 10 χρόνια πριν. Το κομμάτι της σκηνοθεσίας είναι πάντως αρκετά προσεγμένο, τα κοστούμια είναι πειστικά και η industrial μουσική επένδυση συνάδει με το καταιγιστικό περιεχόμενο.
Το Killjoys κερδίζει στο κομμάτι της δράσης, αφού δεν κάνει διαλείμματα και είναι διασκεδαστικό. Δε χρειάζεται όλες οι σειρές να είναι υψηλών προδιαγραφών στα επίπεδα του Game of Thrones και του True Detective. Χρειάζονται και αυτές οι σειρές που θα καθίσεις να τις δεις απλά για να περάσεις καλά και που θα σου παρέχουν εγγυημένη εβδομαδιαία απόλαυση. Και στα μισά της πρώτης του σεζόν, το Killjoys έχει όλα τα συστατικά ώστε να γίνει μια σταθερά στα καλοκαίρια μας.
Γιάννης Μόσχος
[email protected]