Τζορτζ Κλούνεϊ: η άνοδος και η πτώση ενός υποψήφιου Προέδρου

tzortz-klounei-i-anodos-kai-i-ptosi-enos-upopsifiou-proedrou-ptosi-enos-upopsifiou-proedrou

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

O Τζορτζ Κλούνεϊ φωτίζει τα παρασκήνια μιας προεκλογικής μάχης, έχοντας στο πλευρό του τον ανερχόμενο σταρ Ράιαν Γκόσλινγκ.

«Αι ειδοί του Μαρτίου»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ στην τέταρτη σκηνοθετική δουλειά του στον κινηματογράφο, μας δίνει ένα τυπικό αμερικανικό πολιτικό θρίλερ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο πλευρό του εμφανίζεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ ο οποίος βλέπει τις μετοχές του σε ανοδική πορεία στο Χόλιγουντ.

Το έργο βασίζεται στο θεατρικό έργο «Farragut North» του Μπο Γουίλιμον που είχε γνωρίσει από κοντά τους προεκλογικούς μηχανισμούς, συμμετέχοντας σε πολλές καμπάνιες πολιτικών. Ο τίτλος της ταινίας μας παραπέμπει στη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα και μας προϊδεάζει για μια ιστορία πολιτικής προδοσίας. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο «ειδοί» ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαϊου, Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Η έκφραση αναφέρεται σε μια προφητεία που είχε δεχτεί ο Καίσαρας να «φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου», δηλαδή την ημέρα που τελικά δολοφονήθηκε.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιχειρεί να μας δώσει ρεαλιστική εικόνα των παρασκηνίων μιας προεκλογικής εκστρατείας, αποκαλύπτοντας τους αμείλικτους μηχανισμούς του επικοινωνιακού πολέμου: οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις στους αντιπάλους, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι ίντριγκες και οι κρυφές συμφωνίες με πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες ξεδιπλώνονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας στο οποίο τα λάθη και οι ανθρώπινες αδυναμίες δεν συγχωρούνται.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ερωτικό σκάνδαλο αποκτά πολιτικές προεκτάσεις καθώς απειλεί να θρυμματίσει την αψεγάδιαστη εικόνα ενός υποψήφιου προέδρου. Η όλη ιστορία μας θυμίζει το σκάνδαλο του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι και ίσως ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν επέλεξε τυχαία έναν Δημοκρατικό υποψήφιο.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο γοητευτικός κυβερνήτης Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, προβάλλοντας ένα πολιτικό μανιφέστο με προοδευτικές θέσεις. Πρόσωπο κλειδί στον προεκλογικό του αγώνα είναι ο φιλόδοξος Στίβεν Μέιερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), ο οποίος μάχεται για την επικράτησή του χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Όμως όταν ο Στίβεν πληροφορείται την ερωτική περιπέτεια του παντρεμένου Μόρις με μια νεαρή ασκούμενη, συνειδητοποιεί ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν…Και όταν οι συνέπειες του ερωτικού αυτού παραστρατήματος αποκτούν νέες διαστάσεις, ο Μόρις και ο Μέιερς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματική εικόνα του εαυτού τους.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποχρεώθηκε να διαψεύσει κατηγορηματικά κάποιες φήμες ότι δήθεν τρέφει και ο ίδιος πολιτικές φιλοδοξίες. Σε πολλές δηλώσεις του έχει αναφερθεί στο σαθρό πολιτικό σύστημα, όμως υποστηρίζει οτι δεν είναι απαισιόδοξος: «Είμαι κυνικός; Λιγάκι. Όμως ανήκω και στους πιο αισιόδοξους σε αυτό το παιχνίδι. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος για αυτή τη χώρα, πάντα ήμουν. Πάντα ένιωθα ότι τα πράγματα έχουν μια κυκλική τροχιά και νομίζω ότι κάποια στιγμή όλα θα εξομαλυνθούν».

Παίζουν οι :Τζορτζ Κλούνεϊ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Πολ Τζιαμάτι, Μαρίσα Τομέι, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, Τζέφρι Ράιτ, Μαξ Μινγκέλα. Η ταινία προβάλλεται από την Audiovisual.