Στρος Καν και Μπερλουσκόνι «πρωταγωνιστές» στην μεγάλη οθόνη

stros-kan-kai-mperlouskoni-protagonistes-stin-megali-othoni

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η πολιτική ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για το Χόλιγουντ. Και όταν μάλιστα εμπεριέχεται και σκάνδαλο χρώματος «ροζ», τότε παραγωγοί και συντελεστές τρίβουν τα χέρια τους.

Κάπως έτσι αναμένεται να γίνει και με την κινηματογραφική μεταφορά του πιο πρόσφατου παγκόσμιου πολιτικού σκανδάλου που ακούει στο όνομα «Στρος Καν». Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του ΔΝΤ και η περιβόητη περιπέτεια του με την καμαριέρα, ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Έιμπελ Φεράρα, για να γυρίσει μια νέα ταινία.

Ωστόσο ο Στρος Καν δεν θα έχει μόνος τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ο Φεράρα, θα συμπεριλάβει στο σενάριό του και άλλους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τα media με τις σκανδαλώδεις τους περιπέτειες. Ο λόγος φυσικά για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αν μη τι άλλο τροφοδοτεί κάθε φαντασία, αλλά και για τον Μπιλ Κλίντον, ακόμη και αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ιστορία του με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Φεράρα από την πλευρά του, που τον τελευταίο καιρό έχει δουλέψει πολύ επιλεκτικά αλλά διατηρεί την δυναμική του φήμη ως μοναδικός στο είδος του σκηνοθέτης, θέλει για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, με τους οποίους έχει έρθει σε μία πρώτη επαφή. Ωστόσο το κείμενο είναι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμη. Ο παραγωγός Βίνσεντ Μαραβάλ, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι τόσο ο Φεράρα, όσο και η Ατζανί με τον Ντεπαρτιέ όντως επιθυμούν να συνεργαστούν σε μία ταινία, ωστόσο σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη, το μόνο χειροπιαστό πράγμα είναι ότι ο σκηνοθέτης και ο συνεργάτης του στο σενάριο, Κριστ Ζουά, γράφουν κάτι εμπνευσμένο μεν από την υπόθεση Στρος Καν, αλλά όχι αποκλειστικά και μόνο γι αυτό.

Η γαλλική εφημερίδα Le Journal Du Dimanche, αναζητώντας επιβεβαίωση ρώτησε τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο οποίος αν και αρνήθηκε να επεκταθεί στο θέμα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «Γενικότερα, είμαι καλός στο να υποδύομαι χαρακτήρες, που είτε δεν συμπαθώ είτε δεν μου μοιάζουν».

Μέχρι νεοτέρας λοιπόν, ο Φεράρα αρκείται στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα προβληθεί η τελευταία του ταινία «4:4 τελευταία μέρα στη Γη», με τον Γουίλεμ Νταφόε να πρωταγωνιστεί σε ένα χρονικό για το τελευταίο 24ωρο στον πλανήτη πριν την Αποκάλυψη.