Who is who: Γουίλ Σμιθ
Ο πάντα χαμογελαστός πρίγκιπας της… ραπ είχε θέσει στόχο ζωής κάποτε να γίνει το μεγαλύτερο αστέρι του κινηματογράφου. Το περιοδικό Newsweek, πάντως, τον έχει ψηφίσει ως τον πιο ισχυρό ηθοποιό του πλανήτη, ενώ είναι και από τους πλουσιότερους, μοιάζοντας μάλλον να ζει το όνειρό του.
Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1968 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και μεγάλωσε σε μια μεσοαστική περιοχή της Δυτικής Φιλαδέλφειας. Ο Γουίλαρντ Κρίστοφερ Σμιθ Τζούνιορ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της Καρολάιν (διοικητικού υπαλλήλου σχολείου) και του Γουίλαρντ Κρίστοφερ Σμιθ Σίνιορ (ψυκτικού μηχανικού). Μεγάλωσε σε οικογένεια Βαπτιστών και οι γονείς του ζούσαν χωριστά από τα 13 του χρόνια, χωρίς να έχουν πάρει διαζύγιο μέχρι και όταν εκείνος έφτασε τα 30.
Πήγε στο Overbrook High School και υπήρξε πολύ καλός μαθητής, ωστόσο, δεν ήθελε να συνεχίσει τη μόρφωσή του σε πανεπιστημιακό επίπεδο, λόγω της αφοσίωσής του στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Στο σχολείο, του έδωσαν το παρατσούκλι «Prince» (πρίγκιπας), επειδή είχε πάντοτε ένα μαγικό τρόπο να... ξεφεύγει από τις φασαρίες.
Ο MC και ράπερ Γουίλ Σμιθ
Το ταλέντο του Γουίλ Σμιθ στη μουσική είχε ήδη φανεί από τα δώδεκα, όπου παρουσίαζε έφεση στη ραπ μουσική. Κάποια χρόνια μετά, σε ένα πάρτι γνώρισε τον Τζέφρι Άλεν Τόουνς ή αλλιώς Ντι Τζέι Τζάζι Τζεφ και σύντομα έγιναν ένα ακαταμάχητο μουσικό δίδυμο, γνωστό παντού ως DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince. Το 1986 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο «Girls ain't nothing but trouble» και ακολούθησε το πρώτο άλμπουμ με τίτλο «Rock the house». Το 1989, κέρδισαν βραβείο Grammy για Best Rap Performance για το κομμάτι «Parents just don't understand» και το 1991 για το «Summertime».
Καθώς η δημοσιότητα του μουσικού δίδυμου μεγάλωνε, ο Γουίλ Σμιθ, ξόδευε αλόγιστα πολλά χρήματα σε σπίτια, αυτοκίνητα και κοσμήματα, αμελώντας τους φόρους με αποτέλεσμα στα 20 του να έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.
Ο πρίγκιπας της Φιλαδέλφειας
Καθώς φλέρταρε με την οικονομική καταστροφή, η θεά Τύχη χαμογέλασε στον «Πρίγκιπα». Το 1989, συνάντησε το γνωστό μάνατζερ Μπένι Μεντίνα, ο οποίος είχε την ιδέα να γυριστεί τηλεοπτική σειρά βασισμένη στη ζωή του Γουίλ Σμιθ. Έτσι, ο νεαρός μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια στο Μπέβερλι Χιλς και το 1990, η σειρά «Ο πρίγκιπας του Μπελ Ερ» («The Fresh Prince of Bel-Air») έγινε πραγματικότητα στο κανάλι NBC.
Η σειρά άλλαξε τη ζωή του Mr July, όπως αποκαλούσαν το Γουίλ Σμιθ, και ταυτόχρονα χάρισε άφθονο γέλιο σε εφήβους και μεγαλύτερης ηλικίας. Η οικογενειακή κωμική σειρά γύρισε όλο τον κόσμο μπήκε στα περισσότερα νοικοκυριά, αποκτώντας φίλους από όλο τον πλανήτη, ενώ και στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Η τεράστια επιτυχία της σειράς, κάνει τον Γουίλ Σμιθ να θέσει ως στόχο ζωής να γίνει ο μεγαλύτερος σταρ του σινεμά στον κόσμο.
Ο Will Smith (ή αλλιώς J) και ο Tommy Lee Jones, δηλαδή Κ, επιστρέφουν ως «Men In Black III»
Στα έξι χρόνια που διήρκεσε η σειρά, ο «πρίγκιπας» δεν εφησύχασε, αλλά εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη φήμη και αποδοχή, συμμετείχε σε διάφορες ταινίες. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο του, έγινε το 1992 στην ταινία «Where the day takes you» και στη συνέχεια ήρθε ένας μεγαλύτερος ρόλος στην ταινία «Made in America» (1993) με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Τεντ Ντάνσον.
Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε με τη Στόκαρντ Τσάνινγκ και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ στην ταινία του Φρεντ Σκεπίσι «Απρόσκλητος επισκέπτης», η οποία προτάθηκε για Όσκαρ. Η ερμηνεία του Γουίλ Σμιθ τράβηξε την προσοχή των κριτικών και δύο χρόνια μετά πρωταγωνιστεί στην κωμική περιπέτεια μαζί με τον Μάρτιν Λόρενς «Τα κακά παιδιά» (1995), υποδυόμενος το ντετέκτιβ Μάικ Λόουρι.
Η μεγάλη εμπορική επιτυχία της ταινίας –την οποία δεν περίμεναν- οδήγησε τους συντελεστές στο σίκουελ «Bad Boys ΙΙ» το 2003. Το 2012 θα δούμε και τρίτο μέρος από τις νέες περιπέτειές τους ως... «Κακά Παιδιά».
Ο... ανεξάρτητος Γουίλ
Ο Γουίλ είχε πλέον τη δική του θέση στο Χόλιγουντ. Η επιστημονικής φαντασίας ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Ρόναλντ Έμεριχ «Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας» ήρθε το 1996, απογειώνοντας την καριέρα του Αμερικανού ηθοποιού. Ύστερα από την ταινία «Απρόσκλητος επισκέπτης», οι συντελεστές ήθελαν μόνο το Σμιθ για το ρόλο του Κάπτεν Στίβεν Χίλερ.
Η ταινία έσπασε τα ταμεία, παρά το γεγονός ότι τα σχόλια των κριτικών ήταν ανάμικτα, ενώ ο Σμιθ κέρδισε τα βραβεία Blockbuster και MTV. Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, ξεπερνώντας τα 800 χιλιάδες δολάρια.
Ο άνδρας με τα μαύρα
Οι επιτυχίες για τον Αφροαμερικανό ηθοποιό συνεχίζονται και το 1997 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τόμι Λι Τζόουνς στην επιστημονικής φαντασίας κωμωδία «Οι Άνδρες με τα μαύρα», σκηνοθεσίας Μπάρι Σόνενφελντ.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του Λόουελ Κάνινγκχαμ και αποτέλεσε ακόμη μία μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού η παραγωγή της από την Columbia Pictures κόστισε 90 εκατομ. δολάρια, και στα ταμεία παγκοσμίως συγκεντρώθηκαν 587 εκατομ. δολάρια. Ο ίδιος κέρδισε εκτός από... πολλά χρήματα ακόμη ένα βραβείο Blockbuster, καθώς κι ένα MTV.
Την ίδια στιγμή, συμμετέχει και στο soundtrack, το οποίο εξελίσσεται σε πολύ μεγάλη επιτυχία και κάποια hits του συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο του σόλο μουσικό άλμπουμ με την ονομασία «Big Willie Style».
O Will Smith και ο γιός του Jaden συμπρωταγωνιστούν στο «The Pursuit of Happyness»
Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 14 εκατομ. δολάρια, φέρνοντάς το στην κορυφή των πωλήσεων στα ραπ άλμπουμ. Ο Σμιθ κέρδισε δύο βραβεία Γκράμι στην κατηγορία Best Rap Solo Performance για τα κομμάτια «Men in black» και «Getting’ jiggy wit it».
Το 2002, ο Γουίλ Σμιθ ξαναφοράει το μαύρο του κοστούμι για να υποδυθεί και πάλι τον πράκτορα Τζέιμς Ντάρελ Έντουαρντς στο «Men In Black II», ενώ στο τέλος του μήνα θα δούμε και το τρίτο μέρος του σίκουελ «Men In Black III».
Πριν το δεύτερο μέρος του «Men in Black», όμως, το 1999, έρχεται το... φιάσκο «Wild Wild West» σκηνοθεσίας και πάλι Μπάρι Σόνενφελντ. Η κωμωδία δράσης που βασιζόταν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1960 έλαβε πολύ αρνητικές κριτικές.
Η παραγωγή της κόστισε 170 εκατομ. δολάρια, ενώ οι εισπράξεις έφτασαν τα 222 εκατομ. δολάρια. Ο Γουίλ Σμιθ κερδίζει το πρώτο του και μοναδικό Χρυσό Βατόμουρο, παραδέχεται ότι ήταν μία λάθος επιλογή και ζητά συγνώμη στο Ρόμπερτ Κόνραντ, τον πρωταγωνιστή της πρωτότυπης σειράς. Το soundtrack, πάντως, είχε καλύτερη τύχη...
Το 2000, ο Γουίλ Σμιθ υποδύεται μοναδικά το θρύλο του γκολφ Μπάγκερ Βανς στην ταινία «Ο θρύλος του Μπάγκερ Βανς», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρέντφορντ, με συμπρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και τη Σαρλίζ Θερόν. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα μυστηρίου του Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Πρέσσφιλντ και αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή για τους λάτρεις του γκολφ.
Ένας πρίγκιπας στο ρινγκ
Την επόμενη χρονιά, μεταμορφώνεται κυριολεκτικά για να ενσαρκώσει το είδωλο της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι στη βιογραφική ταινία «Ali» του Μάικλ Μαν. Ο αγνώριστος Γουίλ Σμιθ, όπως δεν τον είδαμε ποτέ, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και κερδίζει την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και Χρυσής Σφαίρας. Εκτός από τις κολακευτικές κριτικές, η ταινία έσπασε τα ταμεία από την πρώτη κιόλας μέρα προβολής της, αφού το πρώτο 24ωρο έκανε είσπραξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2004, πρωταγωνιστεί στο ρόλο του ντετέκτιβ Ντελ Σπούνερ στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «I, Robot», την οποία σκηνοθέτησε ο Άλεξ Πρόγιας και αποτέλεσε ακόμη μία εμπορική επιτυχία του Γουίλ Σμιθ.
Την ίδια χρονιά, «δανείζει» τη φωνή του στον Όσκαρ για τις ανάγκες της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Shark tale», ενώ τo 2005 υποδύεται τον Άλεξ «Χιτς» Χίτσενς, επαγγελματία...δόκτορ με ειδίκευση στα... ραντεβού στην επιτυχημένη ερωτική κομεντί «Hitch: Ο Μαιτρ του ζευγαρώματος», σκηνοθεσίας Άντι Τέναντ, με συμπρωταγωνιστές τους Κέβιν Τζέιμς, Εύα Μέντες και Άμπερ Βαλέτα.
Σκηνή από την ταινία «I Am Legend»
Εκτός από πρωταγωνιστής είναι και παραγωγός της ταινίας μαζί με τους Τζέιμς Λάσιτερ και Τέντι Ζι. Με την ταινία αυτή, ο πολυπράγμων Γουιλ Σμιθ μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, επειδή κατάφερε να εμφανιστεί σε τρεις πρεμιέρες (Μάντσεστερ, Μπέρμινγχαμ και Λονδίνο) μέσα σε ένα δωδεκάωρο για την προώθηση της ταινίας του.
Κυνηγώντας την ευτυχία
«Το Κυνήγι της Ευτυχίας», σκηνοθεσίας Γκαμπριέλ Μουτσίνο, είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός του. Ο Γουίλ Σμιθ πιο ώριμος από ποτέ, ενσαρκώνει τον Κρις Γκάρντνερ και ο γιος του ηθοποιού, Τζάντεν Σμιθ, τον Κρίστοφερ Γκάρντνερ Τζούνιορ στη συγκινητική αληθινή ιστορία ενός πατέρα και του γιου του που ξαφνικά μένουν άστεγοι. Η ερμηνεία του τον οδηγεί στην υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου και Χρυσής Σφαίρας, ενώ η ταινία δίνει μάθημα ζωής, δείχνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο του Σμιθ.
Στην ταινία του Φράνσις Λόρενς «Ζωντανός Θρύλος» (2007), ο one man show Γουίλ Σμιθ στο ρόλο του μοναδικού επιζώντα πανδημίας, Ρόμπερτ Νέβιλ, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας (κερδίζει MTV Award), ενώ βρίσκεται και πάλι στο πόστο του παραγωγού. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα μυστηρίου του Ρίτσαρντ Μάθεσον (1954), το οποίο αποτελεί σταθμό σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία. Η ταινία ήταν από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες και έφερε στα ταμεία πάνω από 580 εκατομ. δολάρια παγκοσμίως.
Το 2008 πρωταγωνιστεί σε μια πιο ανάλαφρη ταινία, στο ρόλο του γκαφατζή σούπερ ήρωα «Hancock», συμμετέχοντας και πάλι στην παραγωγή της. Στο πλατό συναντά ξανά τη Σαρλίζ Θερόν, ύστερα από τη συνεργασία τους στο «Θρύλο του Μπάγκερ Βανς».
Η ερμηνεία του Will Smith στο «Κυνήγι της Ευτυχίας» του χαρίζει την υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου και Χρυσής Σφαίρας.
Αποκλειστικά από τη θέση του παραγωγού, τον βλέπουμε στις ταινίες «Lakeview Terrace» (2008) και «The Secret Life of Bees» (2008). Στη συνέχεια, πρωταγωνιστεί στην ταινία «Επτά ζωές» (2008), στην οποία συμμετέχει, επίσης, από τη θέση του παραγωγού, ενώ ξανασυνεργάζεται με το σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Μουτσίνο.
Το 2010, ο Γουίλ Σμιθ και η σύζυγός του Τζάντα Πίνκετ είναι οι παραγωγοί του ριμέικ του επιτυχημένου σίκουελ των ’80s «Καράτε Κιντ». Ο γιος του Γουίλ, Τζάντεν Σμιθ, είναι ο πρωταγωνιστής μαζί με τον Τζάκι Τσαν στο ρόλο του μέντορα του Kουνγκ-φου.
Ενδεικτική φιλμογραφία: «Where the Day Takes Υou» (1992), «Made in America» (1993), «Six Degrees of Separation» (1993), «Bad Boys» (1995), «Independence Day» (1996), «Men In Black» (1997), «Enemy Of The State» (1998), «Wild Wild West» (1999), «The Legend Of Bagger Vance» (2000), «Ali» (2001), «I, Robot» (2004), «Men In Black II» (2002) «Bad Boys 2» (2003), «Hitch» (2005), «The Pursuit of Happyness» (2006), «I Am Legend» (2007), «Hancock» (2008), «Seven Pounds» (2008), «Men In Black III» (2012).