Αναζητάμε τη «Ζωή στο Σύμπαν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

zoi-sto-sumpan1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Εκδήλωση αφιερωμένη στη «Ζωή στο Σύμπαν», οργανώνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Νιάρχου, Ομότιμου Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο: «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα». Ακολούθως θα προβληθεί η ψηφιακή Πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Ζωή στο Σύμπαν».

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Νιάρχος είναι από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα εξωπλανητών και αναζήτησης ζωής σε άλλα Πλανητικά Συστήματα, πέραν του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, και είναι ενεργό μέλος των  Division F: Planetary Systems and Bioastronomy και Commission F2: Exoplanets and the Solar System της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, το αφιέρωμα θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα και ώρα 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε αφιέρωμα. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω. Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Η ομιλία του καθηγητή Παναγιώτη Νιάρχου με τίτλο:«Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα»

Η πίστη στην ύπαρξη άλλων κόσμων στο Σύμπαν που φιλοξενούν ζωή και ειδικότερα νοήμονα ζωή, έχει απασχολήσει τη σκέψη μερικών από τους σπουδαιότερους σοφούς της ιστορίας. Η συζήτηση για την ύπαρξη άλλων κόσμων άρχισε από την εποχή των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων (από το 600 π.Χ.) και συνεχίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Οι απόψεις αυτές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, σήμερα, καθώς τα τελευταία παρατηρησιακά αποτελέσματα  (1) παρέχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και (2) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άλλων πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν. Η συστηματική επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών άρχισε το 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με συνεχώς βελτιούμενες μεθόδους ανίχνευσης και παράλληλα με θεωρητικές μελέτες του θέματος. Παρουσιάζονται οι ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων δύο δεκαετιών και τα αποτελέσματα για τους εξωηλιακούς πλανήτες, που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, με έμφαση σε εκείνους που πιθανόν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η συμβολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler στην έρευνα αυτή.

Η ψηφιακή Πλανηταριακή Παράσταση: «Ζωή στο Σύμπαν»

Η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» σας προσκαλεί σε μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. Ξεκινώντας από την προέλε και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, που το πιθανότερο είναι να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη. Τι θα μπορούσε άραγε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος;

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2016)

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης «Ζωή στο Σύμπαν»