20 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τα αγαπημένα σας ποτά
Είτε είστε γνώστης του ουίσκι είτε του gin, είναι πάντα καλό να ξέρετε λίγα περισσότερα τόσο για το αγαπημένο σας ποτό, όσο και για τα υπόλοιπα.
Ακόμη και αν δεν είστε ο καλύτερος στην δημιουργία εμπνευσμένων cocktails, μπορείτε πάντα να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας με τις γνώσεις σας. Ορίστε λοιπόν, 20 πράγματα για τα δημοφιλέστερα αλκοολούχα ποτά που ίσως δεν γνωρίζατε.
Bourbon
1. Το 1964 το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνώρισε το bourbon ως «διακεκριμένο προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών». Το αμερικανικό ουίσκι πήρε το όνομά του από την Bourbon County του Kentucky. Η ειρωνεία είναι ότι αν και το Kentucky παράγει το 95% του bourbon στον κόσμο, στην παραγωγή δεν περιλαμβάνεται καθόλου η Bourbon County.
Brandy
2. Η λέξη brandy προέρχεται από την ολλανδική brandewijn, η οποία μεταφράζεται ως «καμένο κρασί». Αυτό το δημοφιλές χωνευτικό έχει δημιουργηθεί από την απόσταξη του οίνου.
3. Μερικά από τα πρώτα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνταν το 17ο αιώνα περιείχαν κονιάκ αντί για υδράργυρο. Το αλκοόλ τελικά αντικαταστάθηκε με υδράργυρο λόγω του ευρύτερου φάσματος θερμοκρασίας που μπορεί να αναγνωρίσει.
Gin
4. Ακόμη και αν το gin παράγεται στις ΗΠΑ από την εποχή της αποικιοκρατίας, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό μέχρι την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η ευκολία στην παραγωγή του και το χαμηλό κόστος του, το έκαναν αγαπημένο ποτό στα παράνομα μπαρ της Αμερικής.
5. Το όνομα «gin» προέρχεται από την ονομασία διαφόρων γλωσσών για το αγριοκυπάρισσο (juniper berry), από όπου το gin παίρνει τη γεύση του. Στα γαλλικά είναι genièvre, στα ολλανδικά jenever και στα ιταλικά ginepro.
6. Το gin έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στις βρετανικές αποικίες, λόγω της χρήσης του ως προσθετικό σε σκευάσματα που προορίζονταν για την πρόληψη της ελονοσίας. Άποικοι σε τροπικές περιοχές χρησιμοποιούσαν το gin για να καλύψουν την πικρή γεύση της κινίνης, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, διαλύοντάς τη σε ανθρακούχο νερό και στη συνέχεια προσέθεταν μια δόση gin. Αυτό το gin and tonic λοιπόν, έγινε στη συνέχεια γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ρούμι
7. Οι στυλίστες του 19ου αιώνα πίστευαν ότι το ρούμι βοηθούσε στα καθαρά και υγιή μαλλιά, για αυτό συχνά συμβούλευαν τους πελάτες τους να πλένουν τα μαλλιά τους με το ποτό αυτό.
8. Η 31η Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία είναι γνωστή ως «Black Tot Day», μνημονεύοντας το νόμο του 1970, που κατήργησε το ημερήσιο επίδομα των ναυτικών για ρούμι. Το επίδομα αναφερόταν ως «daily tot» και με την κατάργησή του μειώθηκε από μισό μπουκάλι δύο φορές την ημέρα όταν εισήχθη το 1655, σε 70 ml μια φορά την ημέρα.
9. Προκειμένου να καθορίσουν αν το ρούμι τους είχε αποδυναμωθεί περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε, οι ναυτικοί αναμίγνυαν περιστασιακά μπαρούτι με το ποτό τους και δοκίμαζαν να ανάψουν φωτιά. Αν το μίγμα δεν αναφλεγόταν, ήξεραν ότι είχε εξατμιστεί αρκετά.
Sherry
10. Τόσο ο Χριστόφορος Κολόμβος όσο και ο Μαγγελάνος ταξίδεψαν με μια μεγάλη ποσότητα sherry στα πλοία τους κατά τη διάρκεια των περίφημων ταξιδιών τους. Στην πραγματικότητα, ο Μαγγελάνος ξόδεψε περισσότερα χρήματα για sherry παρά για όπλα στο πλαίσιο του ταξιδιού του το 1519.
Τεκίλα
11. Η αυθεντική τεκίλα (που αποτελείται από μπλε αγαύη συγκεκριμένων περιοχών του Μεξικού) δεν περιέχει το περιβόητο «σκουλήκι», αν και άλλοι τύποι mescal (φτιαγμένοι από διάφορα φυτά αγαύης) μερικές φορές πωλούνται με ένα σκουλήκι που ζει στην αγαύη, να επιπλέει στο κάτω μέρος του μπουκαλιού με τη μορφή προνύμφης. Ακόμη και αν η παρουσία αυτών των σκουληκιών ήταν ένα κακό σημάδι που δείχνει ότι η καλλιέργεια έχει προσβληθεί, η παρουσία ενός «σκουληκιού» στα μπουκάλια, έγινε ένα δημοφιλές τέχνασμα μάρκετινγκ στη δεκαετία του 1940 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
12. Κανείς δεν είναι βέβαιος πότε και πώς εφευρέθηκε η margarita, αλλά η πιο δημοφιλής ιστορία προέλευσής της χρονολογείται από τον Οκτώβρη του 1941, όταν ο μπάρμαν Don Carlos Orozco φέρεται να μπέρδεψε το ποτό της Margarita Henkel, κόρης ενός Γερμανού πρέσβη ο οποίος περιπλανήθηκε στο Μεξικό. Η Henkel ζούσε κοντά στην πόλη και μιας και ήταν η πρώτη που δοκίμασε και ενέκρινε το ποτό, ο Orozco του έδωσε το όνομά της.
Βότκα
13. Η λέξη «vodka» προέρχεται από το σλαβικό όρο voda που μεταφράζεται ως «λίγο νερό».
14. Ενώ η κλασική βότκα είναι κατά βάση προϊόν απόσταξης δημητριακών, η βότκα από πατάτες είναι επίσης μια δημοφιλής εναλλακτική λύση, ειδικά για όσους έχουν αλλεργία στη γλουτένη, αφού προέρχεται από πατάτες.
15. Η πρώτη χώρα που ανέδειξε τη βότκα σε εθνικό της ποτό ήταν η Πολωνία, η οποία ήταν επίσης και η πρώτη χώρα που άρχισε να την εξάγει.
16. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Πέτρου, ήταν συνηθισμένο για τους ξένους αξιωματούχους να πίνουν από το «Κύπελλο του Λευκού Αετού», ένα δισκοπότηρο που περιείχε 1,5 λίτρο βότκα. Αυτό ώθησε πρέσβεις πολλών χωρών να ταξιδεύουν σε ζεύγη ώστε όταν ο ένας πίνει από τη βότκα, ο άλλος να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα του κράτους που πρέπει να συζητηθούν.
17. Η βότκα είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο, με κατανάλωση περισσότερων από 4,44 δισεκατομμύρια λίτρα μόνο τον περασμένο χρόνο. Στη Ρωσία καταναλώνονται κάθε χρόνο 13,9 λίτρα βότκας ανά άτομο.
Ουίσκι
18. Η ονομασία «whiskey» προέρχεται από την αγγλική λέξη για το αποσταγμένο οινόπνευμα, το οποίο μεταφράζεται ως «νερό της ζωής» (ή «νερό με ζωντάνια»).
19. Ακριβώς μετά τη θητεία του ως πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο George Washington έχτισε ένα αποστακτήριο για ουίσκι στη φυτεία του στο Όρος Vernon. Μετά την ολοκλήρωσή του το 1797, έγινε σύντομα το μεγαλύτερο αποστακτήριο στην Αμερική, παράγοντας 42 χιλιάδες λίτρα το χρόνο. Αυτός που τον ενθάρρυνε να χτίσει το αποστακτήριο ήταν ο διευθυντής του αγροκτήματός του, James Anderson.
20. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, η απαγόρευση της κυβέρνησης δεν περιελάμβανε το ουίσκι που είχε συνταγογραφηθεί από γιατρό και πωλούνταν στα φαρμακεία. Αυτή η εξαίρεση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τη γιγάντωση της αλυσίδας φαρμακειών Walgreens, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με ουίσκι και από 20 καταστήματα στην αρχή της Ποτοαπαγόρευσης έφτασε να έχει 400 καταστήματα το 1930…