«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Οι δράσεις του ΕΜΣΤ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με τέσσερις δράσεις από τις 29 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής:
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Τα Ρούχα
Μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα
Ώρα έναρξης: 19.00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη της παράστασης:
Ολόκληρο: €4, Μειωμένο: €2
Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου.
Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών αγνύθων (*πήλινα εξαρτήματα αργαλειών) Τα Ρούχα σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του σημασία, που ανεβαίνει για μια μοναδική παράσταση στις 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου Αριστοτέλους.
Η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.
Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου
Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου
Μουσική: Kamien Case
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Εκτέλεση παραγωγής: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου
Συντονισμός (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη
Ηχοληψία: Βαγγέλης Νάνος
Με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ίριδας Τζαχίλη
Με τη στήριξη του προγράμματος Αρχαιολογικής Έρευνας Προϊστορικής Θηρασίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
LAURIUM
Ένα ζωντανό σκηνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λαυρίου με όχημα τη μουσική
Ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου
Απαραίτητη η κράτηση
Μέσα από μια παράσταση - ποιητική ιστορική διαδρομή των μεταλλείων του Λαυρίου από την αρχαιότητα ως σήμερα, και της βιομηχανικής δραστηριότητας του τόπου, επιχειρείται η αποτύπωση των μεγάλων αντιθέσεων που δόμησαν την πόλη του Λαυρίου και την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική του ζωή. Με την μουσική να είναι πάντα παρούσα. Με την χορωδία και την φιλαρμονική να γίνονται τμήματα μιας πλούσιας παράδοσης και κληρονομιάς.
Στη σκηνή της αυλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου ξετυλίγονται το νήμα της μοναδικής ιστορίας της πόλης, με αποσπάσματα από διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις από επιλεγμένα γεγονότα και στοχευμένες πληροφορίες, ρεμπέτικα και άλλα παλιά τραγούδια, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του τόπου σήμερα και της προσωπικής σύνδεσης του καθενός με αυτόν.
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη
Έρευνα, δραματουργία: Αργυρώ Χιώτη - Ευθύμης Θέου
Βίντεο, εικαστικό: Βαυβώ Productions
Μουσική επιμέλεια και τύμπανα: ΓΙΑΝ ΒΑΝ
Μουσική επιμέλεια, κιθάρα και μπουζούκι: Γιώργος Νικόπουλος
Με τους (τραγούδι, αφήγηση): Γιώργο Νικόπουλο και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Συνεργάτης / Βοηθός δράσης: Κατερίνα Κώτσου
Συντονισμός δράσης (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη
Θα ακολουθήσει ξεχωριστή ενημέρωση για τις υπόλοιπες δύο δράσεις του ΕΜΣΤ.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.