Swing... για κάθε μέρα της εβδομάδας

swing-gia-kathe-mera-tis-ebdomadas

ΤΡΙΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η τρέλα του swing και του lindy hop που έχει κατακλύσει την Αθήνα τα τελευταία πέντε χρόνια, δε λέει να κοπάσει και όλο και περισσότεροι επιδιώκουν να μάθουν τα βήματα του χορού που υπήρξε άλλωστε και ο πρόδρομος του δημοφιλούς rock’n’roll. To click@Life συγκέντρωσε τα εβδομαδιαία swing πάρτι και σας τα παρουσιάζει.

Οι υπέροχες μουσικές της dixieland και της new orleans jazz δίνουν το ρυθμό σε δεκάδες επίδοξους χορευτές του swing παρασέρνοντάς τους σε εξοντωτικές μεν, αλλά αξέχαστες βραδιές χορού. Αν μάλιστα, τα φέρει έτσι η μοίρα και βρεθείτε κι εσείς -που συνήθως αποφεύγετε να χορεύετε σε δημόσιο χώρο- σε μια τέτοια βραδιά και ζήσετε από πρώτο χέρι το κέφι που επικρατεί στην πίστα, τότε θα καταλάβετε ότι δικαίως η τρέλα του swing δεν λέει να μετριαστεί και μάλλον, ούτε πρόκειται.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν και λανσαρίστηκε η νέα «μόδα», κανένας χώρος στην Αθήνα δεν έπαιζε μουσική swing, πόσο μάλλον να διοργανώνει πάρτι σχεδόν κάθε εβδομάδα. Σήμερα ευτυχώς, τα πράγμα έχουν αλλάξει και τα τακτικά και οργανωμένα πάρτι έχουν γίνει καθεστώς και κάθε μέρα της εβδομάδας σε κάποιο σημείο του κέντρου, μπορείτε να βρείτε κι ένα πάρτι.

Το click@life, συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία πάρτι της Αθήνας και σας τα παρουσιάζει, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα βγείτε, να κάνετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα… Ας τα πάρουμε χρονολογικά.

Δευτέρα

Κάθε Δευτέρα, στα Εξάρχεια και το ιστορικό Floral, γίνεται το πρώτο πάρτι της κάθε εβδομάδας, υπό τη μουσική διεύθυνση του dj Fellow Hopper (Μιχάλη Νικολάου). Το «Mondays In The Mood» είναι η ιδανική λύση για την κακοκεφιά της Δευτέρας και ίσως, ο μοναδικός λόγος για να περιμένουμε τις Δευτέρες με ανυπομονησία. Το ζεστό περιβάλλον του Floral (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων), το ξύλινο πάτωμά του και οι θεματικές βραδιές του Fellow Hopper, προσελκύουν πολλούς θαμώνες, χορευτές και μη, και αναβαθμίζει τη Δευτέρα σε μια «καλή» μέρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τρίτη

Οι Τρίτες για τον κόσμο του swing της Αθήνας, είναι μέρες ξεκούρασης, όσον αφορά στα τακτικά εβδομαδιαία πάρτι. Αν ωστόσο έχετε μια επίμονη διάθεση για λίγη jazz, σίγουρα κάπου κάποια μπάντα θα παίζει και πάντα θα υπάρχει και ένας lindy-hopper κάπου εκεί.

Τετάρτη

Κάθε δεύτερη Τετάρτη, στην οδό Κεραμεικού 53, διοργανώνεται το μακροβιότερο πάρτι στην τοπική swing σκηνή, στο χώρο του Lost and Found. Στο «Big Swing» θα βρείτε μαθητές και δασκάλους της ομάδας των Athens lindy hop, να χορεύουν στις μουσικές επιλογές των «Shorty» George, Mississippi Outlaw και Miss Cherry Pie, οι οποίες κυμαίνονται από charleston και big band, μέχρι boogie woogie και blues. Το μαγαζί μαζεύει αρκετό κόσμο εκείνες τις Τετάρτες του μήνα και εξαιτίας του μικρού και όχι οριοθετημένου του χώρου, ο χορός γίνεται ένα στοίχημα μεταξύ των χορευτών και των θαμώνων. Η προτεινόμενη ώρα προσέλευσης είναι 21:00 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Κάθε δεκαπέντε μέρες και επίσης κάθε Τετάρτη, η ίδια ομάδα, φέτος καθιερώνει μια νέα βραδιά χορού, στην διαρκώς αναβαθμιζόμενη περιοχή του Μεταξουργείου, στη Βιργινίας Μπενάκη 7, στον χώρο El Convento Del Arte. Το El Convento Del Arte, που τις άλλες μέρες της εβδομάδας φιλοξενεί μιλόνγκες και χορευτές τάνγκο, δυο Τετάρτες του μήνα, θα πλημμυρίζει με μουσικές του ’30 και του ’40 και την πίστα με το ξύλινο πάτωμα θα την «ταλαιπωρούν» παλιότεροι και νέοι μαθητές της ομάδας και όχι μόνο. Το πάρτι έχει είσοδο 2 ευρώ, ενώ το μεγάλο ατού του χώρου, θα αποκαλυφθεί τους θερινούς μήνες, καθώς η οροφή ανοίγει και οι φιγούρες θα ξεδιπλώνονται κάτω από τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Όπως ίσως θα έχετε καταλάβει, στο swing ταιριάζουν οι Τετάρτες, γι’ αυτό και άλλες δυο (εναλλάξ) Τετάρτες του μήνα, η χορευτική ομάδα Athens Swing Cats, διοργανώνει το «Swing It!» στο Revenge of Rock (Λεωφόρος Κηφισίας 14). Ένα από τα παλιότερα ροκ στέκια της Αθήνας, αποκτά αέρα άλλων δεκαετιών και τα δερμάτινα jacket των ροκάδων, γίνονται τιράντες και zoot suits. Η είσοδος είναι δωρεάν και η νύχτα μεγάλη για τους επίδοξους χορευτές στο Revenge of Rock, ακόμα και αν η επόμενη μέρα είναι καθημερινή.

Πέμπτη

Μετά τις Τετάρτες, έρχονται οι Πέμπτες και ακόμα ένα μαγαζί στην περιοχή του Μεταξουργείου φιλοξενεί το Jukebox Swing Party, ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα πάρτι της εβδομάδας. Αρχικά υποκινούμενο από μια ομάδα φίλων και στηριζόμενο ενεργά από ένα νέο χορευτικό ντουέτο δασκάλων, τη Βάσια Παναγιώτου και τον Αυγουστίνο Τραν, το Jukebox Swing Party έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, ενώ ο ανοιχτός χώρος του προσφέρει πολύ καλές συνθήκες για χορευτικές βραδιές διαρκείας. Μαθητές όλων των σχολών και όλων των στυλ, συναντιούνται στο Λα μπυράζ (Λεωνίδου 31, Πλατεία Αυδή) πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους με τον Fats Waller και τον Clarence Williams.

Παρασκευή

Σε έναν ακόμα ροκ χώρο της Αθήνας, στο μαγαζί του Hard Rock Cafe και σε συχνότητα 2-3 Παρασκευών το μήνα, φιλοξενούνται τα πάρτι της ομάδας The Swingouts. Οι δυο djs (Γιώργος Αποστολάς και Κωνσταντίνος Χράπαλος) διοργανώνουν όχι μόνο πολύ επιτυχημένα party, αλλά και σχετικού ύφους εκδρομές. Ακολουθήστε τις εμφανίσεις τους και θα απολαύσετε χορευτικές βραδιές υψηλού επιπέδου.

Η δε ομάδα των Athens Lindy Hop, μια Παρασκευή κάθε μήνα, συνεχίζει και φέτος το περσινό επιτυχημένο Apple Jam, στο χώρο τέχνης «14η μέρα» (Καλλιρόης 10). Ακόμα μια μεγάλη ξύλινη πίστα περιμένει τους πιο «ανταγωνιστικούς» χορευτές της Αθήνας για τους μηναίους διαγωνισμούς χορού που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της βραδιάς. Ο χώρος έχει είσοδο 3 ευρώ.

Σάββατο

Η ομάδα των Athens Swing Cats ξεφεύγει από το μοτίβο της καθημερινής και αναβιώνουν, κάθε δεύτερο Σάββατο, το Savoy Ballroom στο χώρο του Polis Art Cafe, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), με ζωντανές εμφανίσεις από τοπικές, και μη μπάντες, προβολή ταινιών εποχής και παραστάσεις από τους μαθητές της σχολής.

Party, ελεύθερα ημερών

Εν συνεχεία, φέτος, εγκαινιάζει και αυτή η ομάδα μια νέα βραδιά χορού, με τον τίτλο «Gangsters & Dolls». Οι διοργανωτές περιμένουν από τους καλεσμένους να βάλουν τα καλά τους και να είναι προετοιμασμένοι για πολύ χορό. Η μουσική θα επικεντρώνεται στην αυθεντική swing και jazz, ενώ θα γίνονται και προβολές ταινιών του ’40. Επιπλέον, το εστιατόριο του χώρου θα προσφέρει «swing» μενού, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Το πάρτι θα γίνεται στο Bush Bar (Αγ.Φιλίππου 10, Μοναστηράκι) ενώ και οι δυο όροφοί του θα διαμορφωθούν ειδικά για τη θεματική βραδιά. Το πάρτι θα ξεκινά στις 10 μ.μ.

Εκτός από τα τακτικά εβδομαδιαία swing party γίνονται και έκτακτα, από τις ίδιες ομάδες, αλλά και από swing μπάντες και από μαγαζιά που απλά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν ένα μάτσο μικρά και μεγάλα παιδιά, που χοροπηδάνε με την πρώτη ευκαιρία και στους ρυθμούς της πρώτης τρομπέτας που θα ακουστεί στα ηχεία του μαγαζιού.

Τέλος, μαζί με τον χορό, στην Αθήνα αναδύθηκαν και πολλές μπάντες που παίζουν swing και gypsy swing μουσική, όπως είναι οι Penny & The Swingin' Cats, οι Crime Swing Investigation και οι Belleville, με συχνές συναυλίες και δυναμική παρουσίας στην τοπική μουσική σκηνή.

Όπως και να έχει και από όποια πλευρά και αν το δείτε, οι ευκαιρίες για χορό είναι πολλές και για πόσο καιρό ακόμα θα τις αποφεύγετε;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

• http://www.athenslindyhop.com/

• http://www.athensswingcats.com/

• https://www.facebook.com/TheSwingouts

• https://www.facebook.com/pages/%CE%9B%CE%B1-%CE%9C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%B6/408830449186679?ref=ts&fref=ts

• https://www.facebook.com/floralcafe

Ανθή Παπαγεωργίου