Digital World Summit Greece: Η ομάδα που ανατρέπει τα δεδομένα στην εξέλιξη των Νέων Τεχνολογιών

digital-world-summit-greeceshaping-the-future-of-ai
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2024

Με στόχο τη δημιουργία μιας πιο φιλόξενης και ανοιχτής πλατφόρμας διαλόγου, μία ομάδα νέων επαγγελματιών μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινό αντιλαμβάνεται τις νέες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Φέρνοντας τα Ηνωμένα Έθνη στην Αθήνα, το Digital World Summit Greece ενδυναμώνει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη ψηφιακής πολιτικής και στη διαμόρφωση του μέλλοντος με γνώμονα την τεχνολογία. 

Την κινητήριο δύναμη πίσω από το Digital World Summit Greece αποτελεί η πεποίθηση ότι η επιτυχημένη και δημοκρατική διακυβέρνηση της τεχνολογίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός ανοιχτού και συμμετοχικού διαλόγου. Απομυθοποιώντας περίπλοκες τεχνολογικές έννοιες και ενισχύοντας ένα περιβάλλον συνεργασίας, η πρωτοβουλία με έδρα την Αθήνα επιδιώκει να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη και τις αναδυόμενες τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους. 

Παράλληλα, μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια και δημόσιες συζητήσεις, το συνέδριο στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ειδικών της τεχνολογίας και του ευρύτερου κοινού, επιτρέποντας μια αμφίδρομη ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων. Μέσω μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων (Side Events) και της σειράς podcast Digital Dialogues, το Digital World Summit Greece επεκτείνει την αποστολή του για την προώθηση της ενημερωμένης συμμετοχής του κοινού, κρατώντας την κοινότητα ενημερωμένη και ενεργή στο διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο. Στις πρωτοβουλίες αυτές συμμετέχουν καταξιωμένοι ειδικοί που συζητούν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση για το ελληνικό κοινό. 

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Digital World Summit Greece είναι να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών εξελίξεων. Με βάσεις στην Αθήνα, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, και συνδέοντας ταυτόχρονα τοπικές πρωτοβουλίες με παγκόσμια φόρουμ χάραξης πολιτικής, όπως το Δίκτυο Διακυβέρνησης του Διαδικτύου των Ηνωμένων Εθνών (IGF Network), διασφαλίζεται ότι η συνεισφορά της Ελλάδας στη διακυβέρνηση της τεχνολογίας αναγνωρίζεται κι έχει επιρροή στη διεθνή σκηνή. Αυτή η σύνδεση ενισχύει τον αντίκτυπό του, επιτρέποντας στις πολιτικές που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα να έχουν παγκόσμια απήχηση κι επιρροή. 

Κεντρικό στοιχείο της πρωτοβουλίας είναι η εμπλοκή του ελληνικού κοινού. Προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να κάνουν ερωτήσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τεχνολογικών πολιτικών, το Digital World Summit Greece προωθεί μια κουλτούρα τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων. Αυτή η συμμετοχική προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση του κοινού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία, αλλά επίσης δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διαμορφώσουν το ψηφιακό μέλλον της χώρας μας. 

Η συνεργασία είναι ένας ακόμη ακρογωνιαίος λίθος της εξέλιξης του Digital World Summit Greece. Συνεργαζόμενοι με ακαδημαϊκά ιδρύματα, εταιρείες τεχνολογίας και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως το InfinityGreece, το WeFor, το Rythmisis και το Women4Cyber Greece, η πρωτοβουλία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας και προοπτικών που ενισχύουν τη συνολική αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους. 

Η επίδραση της πρωτοβουλίας είναι εμφανής στο αυξανόμενο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις δραστηριότητες της Digital World Summit Greece. Η καινοτόμος προσέγγισή της στη δημόσια συμμετοχή καλλιεργεί έναν πιο ενημερωμένο και ενεργό πολίτη, ικανό να πλοηγηθεί στις πολυπλοκότητες της ψηφιακής εποχής. Δίνοντας προτεραιότητα στην εκπαίδευση και τον ανοιχτό διάλογο, θέτει τα θεμέλια για μια τεχνολογικά προηγμένη και δημοκρατικά διοικούμενη κοινωνία. 

Η φετινή διοργάνωση 

Το συνέδριο Digital World Summit Greece 2024 είναι δωρεάν για το κοινό και θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 28 Μαΐου 2024, με θέμα «Shaping the Future of AI». Οι δύο επιμέρους υποθεματικές: «ΑΙ: Η τομή ανάμεσα σε καινοτομία και ρύθμιση» και «Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια των Πολιτών και Τεχνητή Νοημοσύνη» θα πραγματοποιηθούν διακεκριμένους ομιλητές, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένους ειδικούς και θα εστιάσουν στα ρυθμιστικά, τεχνικά και ηθικά ερωτήματα που έχουν αναδυθεί κατά την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με το «Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης», με εκπροσώπους Ελληνικών πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο των επικείμενων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. 

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος. Το συνέδριο εκτός από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο δωρεάν δια ζώσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) ή διαδικτυακά, κάνοντας την εγγραφή σας εδώ