Πάμε να χαρτογραφήσουμε τον πεζόδρομο της Παναγή Τσαλδάρη περπατώντας;

performance1
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μια ομάδα performers, visual artist και μουσικών δημιουργούν μια συλλογική περιπατητική διαδρομή στον πεζόδρομο της Παναγή Τσαλδάρη.

Κατά την πραγματοποίηση της πολυθεματικής αυτής δράσης θα δημιουργηθεί μια διαδρομή η οποία θα απαρτιστεί από ένα σύνολο ποικίλων  καλλιτεχνικών έργων, όπως performances, εικαστικά έργα, installations και μουσικά δρώμενα με αφετηρία έμπνευσης το τόπο-χωρικό γίγνεσθαι της οικείας περιοχής.

Ο άλλοτε κεντρικός εμπορικός δρόμος του Δήμου Νίκαιας άλλαξε άρδην τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζοντας «κενά» συνέχειας, άλλες φορές ως καθρέφτισμα των αναμενόμενων αλλαγών και άλλοτε ως παραφωνία της αναμενόμενης ανάπτυξης. Ένας πεζόδρομος χαρακτηριστικός των τόπο-χωρικών κενών που διακρίνονται στα αστικά τοπία. Η Ομάδα7 φωτίζει και εξερευνά, μέσα από την έρευνα και αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών, την πολιτισμική ταυτότητα της Νίκαιας με σύμμαχο μνήμες και βιώματα του τόπου.

Για μία μοναδική ημέρα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει ως ομάδα τον πεζόδρομο ανάμεσα στα σημεία – σταθμούς τις διαδρομής, και να παρακολουθήσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα στον δημόσιο χώρο. Η καλλιτεχνική δράση είναι αποτέλεσμα της έρευνας πεδίου των συντελεστών η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο: Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2024.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Γιώργος Ζαφειρίου, Καλλιτεχνικός υπεύθυνος, Φωτογράφος/Video Artist, Σχεδιασμός Παραγωγής | Άννα Τσίχλη, Υπεύθυνη επινόησης & Δραματουργίας |Ευδοκία Δεληπέτρου, Θεατρολόγος/Ερευνήτρια | Ναταλία Χατζοπούλου, Επιτέλεση παραγωγής | My Brother The Couch  (M.B.T.C),  Τριμελές Μουσικό Συγκρότημα | Βίκυ Μαστρογιάννη, Κατερίνα Κασιδιάρη, Ίρις Φουστέρη, Ηρώ Λειβαδίτη, Νίνα Πάνου, Performers

Info
Σάββατο 12 Οκτωβρίου | 12.00 – 14.00
Σημείο συνάντησης: 12.00 στο Μετρό Νίκαιας, έξοδος Πλατεία Ε. Βενιζέλου
Είσοδος ελεύθερη | απαραίτητη κράτηση θέσης στο 693 727 3663

Η Ομάδα7 μετρά είκοσι χρόνια, σχεδόν, συστηματικής ενασχόλησης με το Θέατρο της Επινόησης, και επένδυσης στη μεθοδολογία του.

Κατά τη διάρκεια των θεατρικών εμπειριών, καλλιτεχνικών συνεργασιών και παρουσίας της σε διεθνή φεστιβάλ, απέκτησε το στίγμα μιας ερευνητικής ομάδας που η δουλειά της στηρίζεται σε άξονες που ακουμπούν από τη μία στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας και από την άλλη στη χρήση αλλά και την ανατροπή μεθόδων και τεχνικών του μεταδραματικού θεάτρου, με σκοπό να συμβάλει στην ανανέωσή του.  Ο χαρακτήρας των παραγωγών της είναι καθαρά  ερευνητικός, όσον αφορά στην ενοποίηση μέσω της σύνθεσης παραστατικών μορφών τέχνης και μεθόδων: in situ εγκαταστάσεις, χρήση πολυμέσων, θέατρο της επινόησης, σύγχρονη θεατρική κινησιολογία, εικαστικές τέχνες, εκπαίδευση κ.α.

Από το 2020, η Oμάδα7 ανακαίνισε και επαναχρησιμοποιεί ένα παλιό ψιλικατζίδικο από τη δεκαετία του ’70, στα σύνορα Νίκαιας με τον Κορυδαλλό. Ο πολυχώρος «Ψιλικατζίδικο» αποτελεί πλέον  τον πυρήνα δράσης της ομάδας: ένας ιδιόμορφος «μη- τόπος», άφησε την παλιά του ζωή και έγινε ένας χώρος ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος πολιτισμού και έρευνας.

Η πολυθεματική δράση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.