Παρασκευή: «οδηγός επιβίωσης» για την καλύτερη μέρα της εβδομάδας

friday-paraskevi-paraskeui
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Είτε σχολάτε στις 6 μ.μ., είτε στις 5 μ.μ., είτε στις 7 μ.μ., το θέμα είναι ότι εν τέλει σχολάτε και είναι Παρασκευή! Η εβδομάδα τελείωσε, το σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και μόλις διαβείτε την εξώπορτα της εταιρίας το αεράκι θα φυσήξει το πρόσωπό σας και ένα πλατύ χαμόγελο θα διαγραφεί στα χείλη σας…

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, την ευφορία που προσφέρουν τα πρώτα λεπτά  του Παρασκευοσαββατοκύριακου και μην επιστρέψετε σπίτι με πλάνο να βγείτε αργότερα το βράδυ για ένα «χαλαρό ποτό» ή ακόμα χειρότερα «να κοιμηθείτε νωρίς γιατί είστε πολύ κουρασμένος/η».

Ξεκινήστε τη «γιορτή» από νωρίς, κάντε αυτή τη νύχτα αξέχαστη και επεκτείνετε αριστοτεχνικά τη μαγεία του διημέρου σας.

Απογευματινό κοκτέιλ

Λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν την αξία του απογευματινού ποτού, χωρίς ωστόσο αυτό να τους κάνει… αλκοολικούς. Ένα καλοφτιαγένο κοκτέιλ, νωρίς το απόγευμα, όταν δεν έχουν γεμίσει όλα τα στέκια και όταν η μουσική είναι ακόμα σε χαμηλές εντάσεις, χαλαρώνει τη διάθεση και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των φίλων, που δεν καλούνται να φωνάζουν ο ένας στο αυτί του άλλου για να γίνουν κατανοητοί.

Για προσεγμένα κοκτέιλ, με καλή μουσική και όλα τα ποτά σε καλές τιμές, κατευθυνθείτε στην περιοχή του Ψυρρή και ξεκινήστε τη βραδιά με ένα κοκτέιλ της αρεσκείας σας στο Τρανζίστορ της Πρωτογένους. Η ατμόσφαιρα είναι από τις καλύτερες της Αθήνας, με ωραίο κόσμο και αν πάτε νωρίς, οι πιθανότητες να βρείτε τραπέζι να κάτσετε αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Στην ίδια κουλτούρα των φιλικών τιμών εντάσσεται και το γαστρονομικό μενού του μαγαζιού. Το cheeseburger και οι μπρουσκέτες με μανιτάρια αξίζουν την προσοχή σας και θα ανταμείψουν την όρεξή σας.

Αν δεν θέλετε να μπλέξετε στη φρενίτιδα του κέντρου, τότε δοκιμάστε το Chelsea Hotel στην Πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι. Το στέκι, που επίσης δύσκολα θα βρείτε να κάτσετε, δεν έχει κλείσει χρόνο λειτουργίας και από τους πρώτους κιόλας μήνες έγινε το αγαπημένο μαγαζί Παγκρατιωτών και μη. Οι καλές τιμές του, η χαλαρή διάθεση των ιδιοκτητών και του χώρου και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ενοίκων του θρυλικού Chelsea Hotel, προσφέρουν ένα πολύ όμορφο μέρος για να ξεχάσετε χωρίς δυσκολία όλα τα προβλήματα και τους πονοκεφάλους που σας προκαλεί το γραφείο, το αφεντικό και η… εφορία.

Βραδινό σνακ

Για να τηρήσετε το πρόγραμμα και να μην γυρίσετε άρον-άρον στη σπιτική φωλιά σας, φροντίστε να γεμίσετε το στομάχι και με κάτι άλλο εκτός από γλυκόπιοτο αλκοόλ.

Αν το μαγαζί που επιλέξατε για το πρώτο ποτό της βραδιάς έχει φαγητό, τότε μείνετε εκεί που είστε και παραγγείλτε και ένα περιποιημένο σάντουιτς ή μια πράσινη σαλάτα για να πάρετε δυνάμεις για την βραδιά που αναμένεται μεγάλη. Αν βαρεθήκατε το μέρος και θέλετε λίγο να ξεμουδιάσετε, τότε περπατήσετε μέχρι την Ερμού και δοκιμάστε στο Mirch ένα ινδικό σουβλάκι στο χέρι ή ένα πιάτο με ρύζι που κάνει καλό και στο στομάχι.

Αν πάλι είστε της παράδοσης, τότε επιλέξτε ένα από τα μυριάδες σουβλατζίδικα της περιοχής και καταβροχθίστε από εκεί μια χορταστική πίτα με γύρο και μπόλικο τζατζίκι. Αν όμως, βαρεθήκατε τα σουβλάκια, βρείτε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Νανού και απολαύστε ένα αφράτο πιροσκί και ένα γλυκό ντόνατ με σοκολάτα, σε πολύ καλές τιμές (0,70 ευρώ το ένα). Το μοναδικό που πρέπει να μην ξεχάσετε είναι ότι τα καταστήματα της αλυσίδας είναι ανοιχτά τις καθημερινές μόνο από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ..  Εναλλακτικά στείλτε τον μικρότερο της παρέας να σας φέρει το Νανού εκεί που είστε όσο εσείς συνεχίζετε να πίνετε το κοκτέιλ σας…

Νυχτερινή συνέχεια

Αφού λοιπόν έχετε χαλαρώσει, έχετε ικανοποιήσει την πείνα σας και η ώρα είναι ακόμα 11 μ.μ., συνεχίστε τη βραδιά σας με ακόμα περισσότερη διάθεση από εκείνη που ξεκινήσατε. Το αλκοόλ και ο υδατάνθρακας θα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, ώστε να έχετε την ενέργεια αλλά και την ευφορία να μην μείνετε κολλημένοι στις καρέκλες σας, αλλά να αρχίσετε να ξεμουδιάζετε από την καθιστική δουλειά όλης της εβδομάδας.

Το Blue fox στη Νεάπολη των Εξαρχείων, είναι το κατάλληλο μαγαζί για το τρίτο μέρος της βραδιάς σας, όπου μπορείτε να χορέψετε σε δυνατούς ρυθμούς, με rock ‘n’ roll, boogie-woogie, jive και swing. Το ανακαινισμένο Blue fox έχει ακόμα μεγαλύτερη πίστα για χορό, αισθητική πιστή στα ακούσματά του και θαμώνες που δεν θα σας κοιτούν περίεργα αν αποφασίσετε να τα δώσετε όλα στην πίστα, αφού το ίδιο θα κάνουν κι εκείνοι.

Εάν όμως, θέλετε απλά να ακούσετε καλή μουσική, να κουνηθείτε σε πιο indie, shoegaze και new wave ακούσματα, κατευθυνθείτε προς μια γνώριμη περιοχή, στο παλιό Trova, που μόλις προσφάτως έγινε Boiler. Το Boiler είναι περισσότερο industrial αισθητικής, με πολύ καλές τιμές σε ποτά και μπίρες και τακτικά live  στον πρώτο όροφο του αναγεννημένου νεοκλασικού.

Τέλος, ό,τι και να διαλέξετε, το θέμα είναι να αρχίσει η γιορτή από νωρίς και να κλείσει με μια μερίδα -ολόδική σας- ζεστούς λουκουμάδες, που είναι και η νέα μόδα που έχει κατακλύσει την Αθήνα. Όλα θα μοιάζουν ρόδινα με το αλκοόλ στο αίμα σας, αλλά ο λουκουμάς θα τα κάνει… παραδεισένια!

Πληροφορίες: Τρανζίστορ, Πρωτογένους 10, Αθήνα, https://www.facebook.com/tranzistorcafe / Chelsea Hotel, Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, Παγκράτι, 211 214 2614 / Mirch, Ερμού 109, Μοναστηράκι, 210 3239759, http://mirch.gr/?gclid=COXkkLr0jrwCFdShtAodPAMAQA / Νανού, http://nanoudonutshouse.com/el/ / Blue fox, Ασκληπιού 91 / BOILER, Βλαχάβα 9, https://www.facebook.com/pages/Boiler/674162162628980?fref=ts

Ανθή Παπαγεωργίου