Τέσσερις Έλληνες μουσικοί μιλούν για την κρίση στον χώρο τους
Δώρος Δημοσθένους
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στo φετινό δεκαήμερο Ελλήνων μουσικών του Half Note μίλησαν στο click@Life για τη μουσική και την κρίση, αλλά και για τις προσωπικές τους επιθυμίες για το μέλλον.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη και την υποστήριξη της ελληνικής μουσικής σκηνής, το Half Note ξεκινά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το δεκαήμερο Ελλήνων μουσικών. Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση έχει προσελκύσει το μουσικόφιλο κοινό τα περασμένα χρόνια και πλέον θεωρείται θεσμός.
Το πρόγραμμα του φετινού δεκαημέρου περιλαμβάνει συναυλίες του Δώρου Δημοσθένους (14-15/05), της Sugahspank με τους Swing Shoes feat. Ειρήνη Δημοπούλου και DJ Oxocube (16-17/05), των Mode Plagal (18-19/05) και της Γιώτας Νέγκα με το Cabaret Balkan (20-22/05).
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση μίλησαν στο click@Life για τη μουσική και την κρίση, αλλά και τις προσωπικές τους επιθυμίες για το μέλλον.
Ελληνική μουσική και κρίση: Πείτε μας δυο λόγια για τη σχέση αυτή και για το κατά πόσο και πως μπορεί η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή να βγει κερδισμένη από την ιδιάζουσα περίοδο που διανύει.
Δώρος Δημοσθένους: Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για τον κόσμο σε βιοποριστικό επίπεδο. Από την άλλη η φούσκα της υπερπροβολής του ευτελούς φαίνεται ότι ξεφούσκωσε. Ναι μεν η τέχνη δεν μπορεί να είναι το «αλατοπίπερο» όταν δεν υπάρχει «φαγητό». Ταυτόχρονα όμως σε μια μίζερη περίοδο χρειαζόμαστε μικρές στιγμές απόλαυσης για να αντέξουμε, που σίγουρα τις προσφέρει η τέχνη. Ελπίζω ότι σε αυτή την περίοδο θα υπάρξει ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα στη σωστή ψυχαγωγία από όπου η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή θα βγει σίγουρα κερδισμένη.
Γιώτα Νέγκα: Η μουσική δεν έχει κρίση έστω κι αν δεν υπάρχει έκρηξη δημιουργίας. Η μουσική βιομηχανία έχει κρίση η οποία συμβαδίζει με την γενικότερη οικονομική κρίση. Νομίζω ότι αυτό που έχει να κάνει η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή είναι απλά να παραμείνει «ελληνική» να μη σπάσει την αλυσίδα, τη συνέχεια του πλούτου της και ο χρόνος θα την δικαιώσει.
Γιώτα Νέγκα
Θοδωρής Ρέλλος (ένας εκ των Mode Plagal): Τελευταία αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να βρω μια άλλη δουλειά να κάνω, αλλά είναι δύσκολοι καιροί και ανεργία. Θα ήθελα να απεμπλακεί η ενασχόλησή μου με τη μουσική, πράγμα δύσκολο όπως καταλαβαίνετε, από το οικονομικό μου ζήτημα και το βιοπορισμό μου, έτσι ώστε να έρθω σε επαφή με την αρχική μου πρόθεση, με αυτό το αίσθημα που με έκανε να ξεκινήσω να παίζω. Έτσι απλά. Τώρα το τι θα κάνει η ελληνική μουσική σκηνή, δεν έχει νόημα.
Cabaret Balkan: Αλίμονο αν η μουσική βγεί κερδισμένη απο την κρίση... Τούτο θα σημαίνει οτι για μια ακόμη φορά η μουσική εξαπάτησε τον κόσμο, βαλσαμώνοντας τον πόνο του, παραμυθιάζοντας τον για ανύπαρκτους ήρωες που θα έρθουν να τον σώσουν, για αμφίβολους αγώνες απο ύποπτες ομάδες με σύμβολα που θα φέρουν αλλαγή...αλίμονο δεν αρκούν τόσα ψέμματα...δεν μάθαμε τίποτα...;
Sugahspank: Το μοναδικό καλό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα γερό ξεσκαρτάρισμα στο ποιοι χρειάζονται όντως στο σανίδι και ποιοι είδαν φως και μπήκαν. Επίσης, εφόσον πολλά ονόματα που για χρόνια άρμεγαν τα φεστιβάλ πλέον δεν πλησιάζονται λόγω υψηλής τιμής, δίνεται χώρος και σε νεότερους ανθρώπους με πιο ταπεινά budget και πραγματική ανάγκη να δουλέψουν.
Mode Plagal
Mε ποια εικόνα θα παρομοιάζατε τη μουσική; Τι είναι για σας η μουσική;
Δώρος Δημοσθένους: Η μουσική είναι πολλά πράγματα μαζί. Για μένα είναι το μέσο για ένα εσωτερικό ταξίδι σε πράγματα που έζησα και που θα ήθελα να ζήσω. Είναι ένα δημιουργικό μέσο απελευθέρωσης εσωτερικών συναισθημάτων που μου ανοίγει ένα παράθυρο διαφορετικής αντίληψης ορισμένων πραγμάτων. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Είναι το οξυγόνο μου.
Γιώτα Νέγκα: Για μένα η μουσική είναι ένα ανεμόπτερο που ταξιδεύει την ψυχή μου ήσυχα ...τη γαληνεύει και τη λυτρώνει
Θοδωρής Ρέλλος: Είναι σαν να ρωτάτε με ποια εικόνα θα παρομοιάζαμε την ψυχή του κόσμου. Από ψυχολογικής λοιπόν άποψης, για μένα η μουσική θα μπορούσε να είναι τιμωρία για κάτι που δεν έχει γίνει. Για κάτι που δεν έχω κάνει… Πάντως το έργο της μουσικής είναι να παράγει πνεύμα - ψυχή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να υπάρχει ο Μύθος που είναι η βάση (ρίζα) της ψυχής. Εκεί που δεν υπάρχει πνεύμα, η μουσική το δημιουργεί. Εκεί που υπάρχει πνεύμα, η μουσική το διατηρεί.
Cabaret Balkan: Είναι σαν ένα έργο του Νταλί... για άλλους είναι θαύμα και για άλλους διακόσμηση πολυτελείας...
Sugahspank
Sugahspank: Είναι βασική ανάγκη όπως το φαγητό. Και το καλό φαγητό θέλει αγάπη, τεχνική, ιδέες, πειραματισμούς, πολλές διαφορετικές επιρροές, σωστές αναλογίες, σωστή παρουσίαση και πολλά πολλά άλλα...
Κάτι που επιθυμείτε πολύ για το μέλλον;
Δώρος Δημοσθένους: Να είμαι φυσικά, δημιουργικός, να έχω ουσιαστική επικοινωνία με τους γύρω μου και τη δυνατότητα να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να πάω ένα βήμα παραπέρα.
Γιώτα Νέγκα: Επιθυμώ χαμογελαστές καλημέρες και αγαπημένους ανθρώπους γύρω μου.
Θοδωρής Ρέλλος: Αυτό που επιθυμώ σίγουρα δεν θα ήθελα να πραγματοποιηθεί, απλά γιατί δεν είμαι τόσο σίγουρος τι επιθυμώ κατά βάθος.
Cabaret Balkan: Επιτυχία καλλιτεχνική απίστευτη!!! Πολλά χρήματα!!! Πολλές καλές γυναίκες!! Καταλαβαίνουμε ζηλεύετε ..για το καλές...ΩΧ...συγνώμη λάθος! Αυτά τα λέγαμε στον ψυχαναλυτή μας!!
Θέλουμε αγάπη, ειρήνη και ευτυχία για τον κόσμο!! «Πελάτες μας» που έλεγε και αγαπημένος μας ΘΒ!
Sugahspank: Συνεργασίες με μουσικούς που θαυμάζω και να μπορώ επιτέλους κάποια στιγμή να κάνω μόνη μου σωστές παραγωγές! Και ένα προσωπικό label! Και ένα studio! Αυτά....
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ