Ποτά που δίνουν... τροφή για σκέψη!
Με αφορμή έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ρωσία, μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον διαχωρισμό και τις διαφορές αλκοολούχων ποτών και σνακ ή αναψυκτικών;
Πρόσφατα θεσπίστηκε στη Ρωσία ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο η μπίρα πλέον, συγκαταλέγεται στο «αλκοόλ» και όχι στα «φαγώσιμα», όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την παλιά νομοθεσία, όποιο ποτό είχε περιεκτικότητα σε αλκοόλ κάτω από 10% λογιζόταν ως «φαγώσιμο» ή «αναψυκτικό» κι όχι ως αλκοολούχο ποτό! Η νέα κατηγοριοποίηση της μπίρας, όσο λογική και εάν φαίνεται, μας δίνει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την υπόσταση άλλων αλκοολούχων ποτών και να αναλογιστούμε αν υπάρχουν κι άλλα κοκτέιλ τα οποία θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα... αναψυκτικά ή τα φαγώσιμα.
Το Bloody Mary σίγουρα είναι ένα από αυτά. Ακόμα και στη πιο απλή μορφή του, με πικάντικο χυμό ντομάτας και σέλινο, το κλασικό Νεοϋορκέζικο ποτό θυμίζει περισσότερο βάση για σούπα παρά κοκτέιλ. Οι πολλές και πιο πολύπλοκες παραλλαγές του, με την προσθήκη υλικών όπως καρότα, σπαράγγια, φασόλια, μανιτάρια, κρεμμύδια, γαρίδες και σαλάμι, δείχνουν ότι πρόκειται περισσότερο για ένα γεύμα σε ποτήρι, παρά για ένα απλό ποτό.
Αν το Bloody Mary έχει την δυνατότητα να είναι η «μπριζόλα» των κοκτέιλ, το White Russian αναμφίβολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «επιδόρπιο» των αλκοολούχων ποτών. Απαλό, γλυκό και πλούσιο σε κρέμα, είναι εξίσου πιθανό να το χαρείτε σε ένα μπαρ παρέα με φίλους ή σαν ένα ποτό πριν το ύπνο, όπως το έπινε άλλωστε και ο Μεγάλος Λεμπόφσκι.
Η παγωμένη Μαργαρίτα είναι και αυτή με τον τρόπο της μια παρεξηγημένη περίπτωση, αφού παρά την πλούσια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θυμίζει περισσότερο γρανίτα ή σορμπέ φρούτων, δεδομένου ότι πολλοί είναι και οι barmen που προσθέτουν μια μικρή μόνο ποσότητα αλκοόλ στη Μαργαρίτα, τονίζοντας τη φρουτένια της γέυση.
Τέλος, ένα ανάλογο επιδόρπιο, αν και προφανώς λιγότερο πλούσιο και γευστικό, είναι και τα Jello Shots που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε φοιτητές και σε φεστιβάλ μουσικής στο εξωτερικό. To ζελέ σε συνδυασμό με τους χυμούς φρούτων, το σιρόπι και τα μπαχαρικά μπορεί να «μετατρέψει» ένα μπουκάλι βότκα σε φαγώσιμο σφηνάκι-έκπληξη για ενηλίκους.