Τι φέρνει το 2012 στον χώρο του ποτού;

ti-fernei-to-2012-ston-xoro-tou-potou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Για να γνωρίζετε από πριν τι φέρνει μαζί του το νέο έτος σε ό,τι αφορά το χώρο των «πνευμάτων» και οινοπνευμάτων διεθνώς, ρίξτε μια ματιά στις 10 τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2012 στον χώρο του αλκοόλ, όπως τις παρουσίασε η αγγλική Telegraph.

1. Τα cocktails με βάση το κρασί δεν είναι κανένας μεγάλος νεωτερισμός, ωστόσο οι φιλόδοξοι «ειδικοί» στις αναμείξεις αναζητούν πάντα υπερβάσεις ορίων και συνόρων στη γεύση. Οι νέες τάσεις στα αμερικανικά bar ανοίγουν το δρόμο για πειραματικούς συνδυασμούς, όπως bourbon με Rioja ή βότκα με Chardonnay.

2. Πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν το φόρο στις μπύρες με υψηλό αλκοολικό βαθμό, σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί η άμετρη κατανάλωση και τα δυσάρεστα που την ακολουθούν. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου στους ζύθους με περιεκτικότητα κάτω από 2.8% έχει οδηγήσει πολλές παραδοσιακές «δυνάμεις» της ζυθοποιίας σε μια στροφή στις πιο ελαφριές μπύρες –σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

3. Η βαρελίσια μπύρα κερδίζει έδαφος ενσωματώνοντας «τολμηρές» νέες γεύσεις, κυρίως στις «σκούρες» και μαύρες μπύρες, με τη βοήθεια σύγχρονων αναβαθμισμένων ζυθοποιιών όπως η Camden, η BrewDog και η Lovibonds.

4. Σήμερα εδώ, αύριο «καπνός», είναι η φιλοσοφία των «κινητών» εστιατορίων, οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο -ειδικά στη Δυτική Ευρώπη- ένα «ρεύμα» κινητών bar . Το North Bar στο αγγλικό Leeds ήδη αποτελεί απόδειξη, μιας και πρόκειται για πρώην κινητό παγωτατζήδικο (!) που άλλαξε… προσανατολισμό!

5. Μπορεί ένα έτοιμο Mojito ή ένα Cosmopolitan εμφιαλωμένο σε κανονικό μπουκάλι, να ενοχλεί τους πιουρίστες, που απεχθάνονται τους έτοιμους συνδυασμούς ποτών, ωστόσο η αμερικανική αγάπη για τα «προκάτ» cocktail έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και τείνει να γίνει… μόδα.

6. Το γλυκό και αφρώδες Moscato d’Asti θα συνεχίσει να αψηφά τους σνομπ οπαδούς του κρασιού, καθώς οι καταναλωτές ζητούν πολλές φορές κάτι ελαφρύ και ταυτόχρονα με μια ιδιαίτερη γεύση, ενώ πηγαίνει και πολύ καλά με επιδόρπια όπως η τάρτα λεμονιού.

7. Μολονότι το μηλόκρασο με παγάκια δεν είναι πια το ίδιο cool σε σχέση με το παρελθόν, το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσει να «ανεβαίνει» σαν επιλογή, με έμφαση στο cider μίας και μόνης ποικιλίας σταφυλιών (και όχι «ποτ-πουρί» διάφορων, όπως συνηθίζεται).

8. Αρκετά μαγαζιά αναμένεται να βάλουν λουκέτο και το 2012 -ελέω οικονομικής κρίσης και μείωσης του τζίρου τους- ωστόσο τα νεολαιίστικα στέκια που έχουν μέχρι τώρα σταθερή πελατεία, φοιτητές και νέους εργαζόμενους δεν φαίνεται να κινδυνεύουν ιδιαίτερα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον…

9. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, το «φτιάξτ’ το μόνος σου» παραμένει μια δημοφιλής απασχόληση. Αυτό δεν αφορά μονάχα το κρασί και τη μπύρα, πολλές ιδιαίτερα επιτυχημένες πρόσφατες εκδόσεις όπως το Home Brew των εκδόσεων Pavilion εκτείνουν την ιδέα του «do it yourself» και σε άλλα «οινοπνεύματα».

10. Το gin συνεχίζει να εξελίσσεται γευστικά, καθώς διάφορα μικρά οινοπνευματοποιεία, όπως για παράδειγμα το λονδρέζικο Sipsmith, συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της γεύσης, προσθέτοντας διάφορα φυτικά.