Αναζητήστε την «πράσινη νεράιδα» σε 5 κοκτέιλ

anazitiste-tin-prasini-neraida-se-5-kokteil-kokteil

ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Αν και παρεξηγημένο για δεκαετίες, το αψέντι επέστρεψε δυναμικά στην ευρεία κατανάλωση. Τι καλύτερο λοιπόν, από μερικές ιδέες για κοκτέιλ με βάση το πρώην αμαρτωλό αυτό ποτό;

Το συγκεκριμένο οινοπνευματώδες ποτό, με την πληθώρα βοτάνων και το άρωμα γλυκάνισου, απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου στις αρχές του 20ού αιώνα, λόγω των θεωρούμενων ως παραισθησιογόνων επιδράσεων του αψινθίου, ενός δηλαδή από τα συστατικά του.

Μολονότι το αψέντι δεν αποδείχθηκε τελικώς ψυχοτρόπο και φυσικά, λόγω της εξαιρετικής του γεύσης, έχει πλέον πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Πριν από πέντε ακριβώς χρόνια μάλιστα, έγινε και πάλι νόμιμη η πώλησή του και στις ΗΠΑ.

Μολονότι μπορείτε να το απολαύσετε με ζάχαρη και νερό στην πιο παραδοσιακή και κλασική συνταγή του (Absinthe Drip), είναι επίσης, απολαυστικότατο ως κύριο συστατικό σε κοκτέιλ. Η Huffington post παρουσιάζει τα καλύτερα πέντε.

Death In The Afternoon

Ο Ernest Hemingway ήταν φανατικός καταναλωτής του αλκοόλ. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Εκείνο όμως, που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι το ταλέντο του ως barman. Ο ίδιος ο Ernest λοιπόν, φημολογείται ότι εφηύρε τον συνδυασμό της σαμπάνιας με το αψέντι.

• 45g Αψέντι

• 130g κρύα σαμπάνια

Ρίξτε το αψέντι μέσα σε ποτήρι της σαμπάνιας και προσθέστε την κρύα σαμπάνια. Έτσι απλά…

The Green Beast

Παρά το όνομά του, αυτή η δημιουργία από αψέντι είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλή στη δημιουργία και περιέχει μόλις τέσσερα συστατικά. Η παρακάτω συνταγή είναι για ένα άτομο, αλλά με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορείτε να το κάνετε και κοκτέιλ για πάρτι.

• 60g Absinthe

• 60g Φρέσκος Χυμός Lime

• 60g σιρόπι (ένα μέρος νερό – ένα μέρος ζάχαρη)

• 240g νερό

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα ποτήρι με πάγο. Ανακατεύετε και γαρνίρετε με λεπτές φέτες αγγουριού.

Sazerac

Αν και περιέχει τόσο αψέντι όσο χρειάζεται για να βραχεί το εσωτερικό του ποτηριού, ακόμη κι αυτή η μικρή ποσότητά του μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη γεύση αυτού του συνδυασμού από ουίσκι, ζάχαρη και bitters.

• Αψέντι

• 1 κύβο ζάχαρης

• 2 στάλες Angostura Bitters

• 60g Whiskey

• Μια φλούδα λεμονιού

«Βρέξτε» το εσωτερικό ενός ποτηριού με αψέντι, απορρίπτοντας κάθε υπερβολή, και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα shaker, αναμείξτε τη ζάχαρη με τα bitters. Προσθέστε το whiskey, γεμίστε με πάγο και ανακατέψτε. Στραγγίξτε το μίγμα στο ποτήρι με το αψέντι και στολίστε το αν θέλετε με τη φλούδα από το λεμόνι.

Sans-Culottes

Αν εξαιρέσει κανείς ένα–δυο γαλλικής προέλευσης συστατικά, το αναζωογονητικό αυτό cocktail δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη ριζοσπαστική φτωχολογιά του Παρισιού της Γαλλικής Επανάστασης, από την οποία δανείζεται το όνομά του. Ο γλυκός και «φρουτώδης» αυτός συνδυασμός είναι ό,τι πρέπει για πάρτι σε εξωτερικό χώρο τώρα που άνοιξε και ο καιρός.

• 1 κούπα φρέσκα blueberries

• σιρόπι

• 1 κούπα αψέντι

• 0,5 κούπα λικέρ

• 1 κούπα φρέσκο χυμό lime

• 3 κούπες γάλα καρύδας

• 1,5 κούπα σόδα με λίγο χυμό από ρόδι

Σε ένα μπολ για punch, λιώστε τα blueberries με μια δόση από το σιρόπι. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα εκτός από τη σόδα και τέλος, μπόλικο πάγο.. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε σαν κορωνίδα τη σόδα. Γαρνίρετε με ροδέλες λεμονιού ή/και lime.

Orange Poppy

Αυτό το πολύ δημοφιλές κοκτέιλ παντρεύει το αψέντι και την ιδιαίτερη γεύση γλυκάνισου που έχει, με μια σειρά γεύσεων από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκαλάδα, triple sec, αεριούχο χυμό λεμονιού και lime.

• 1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού

• 30g αψέντι

• 15g Triple sec (γαλλικό λικέρ με γεύση πορτοκάλι)

• 30g σόδα με λίγο λεμόνι

Βάλτε στο shaker τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε το αψέντι και το triple sec και γεμίστε το με πάγο. Ανακινείστε σθεναρά και αδειάστε το σύνολο του μείγματος σε ψηλό ποτήρι. Ολοκληρώστε με την προσθήκη της σόδας και γαρνίρετε με κλαδάκι μέντας και μια ροδέλα πορτοκαλιού.