Αρωμα Κούβας στο... ποτήρι σας
Όλοι γνωρίζουν για τα περίφημα κουβανέζικα κοκτέιλ με βάση το ρούμι και οι περισσότεροι τα έχουν δοκιμάσει. Πόσοι όμως, ξέρουν τις απαιτούμενες αναλογίες, ώστε να μεταφέρουν την Καραϊβική κατευθείαν… στο ποτήρι τους;
Το να ταξιδεύει κανείς είναι μια δραστηριότητα που συνοδεύεται από δίψα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν υπάρχει λοιπόν μέρος καλύτερο από την Κούβα για να την σβήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κουβανέζικα στρέμματα ζαχαροκάλαμου κάνουν την Κούβα έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Καραϊβικής σε ρούμι. Μολονότι οι περισσότεροι Κουβανοί προτιμούν να πίνουν το ρούμι τους «μπαμ και κάτω», μερικοί πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα.
Το Lonely Planet μπαίνει πίσω από τη μπάρα, υποδεικνύοντας τρεις αυθεντικές συνταγές αγαπημένων κουβανέζικων κοκτέιλ, που θα πλουτίσουν αναμφίβολα τις δυνατότητές σας, εάν θελήσετε να κάνετε τον ερασιτέχνη bartender.
Cuba Libre
Το όνομά του σημαίνει «ελεύθερη Κούβα» στα ισπανικά. Το ποτό αυτό πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Κουβανοί είχαν μόλις βγει από τον αγώνα τους ενάντια στους Ισπανούς και οι Αμερικανοί είχαν πρωτοεισάγει την κόλα στο νησί. Οι αγγλόφωνοι το αποκαλούν συχνά απλώς... «ρούμι με κόλα».
Για τη μίξη, χρησιμοποιείστε 50ml λευκό ρούμι και 100ml cola. Ρίξτε τα σε ποτήρι highball (ή και σε χαμηλό αν προτιμάτε) γεμάτο πάγο και γαρνίρετε με μια φέτα lime. Πολλοί
Daiquiri
Σήμερα διατίθεται σε κάθε είδους παραλλαγή, από frozen μέχρι με γεύση μπανάνα ή ροδάκινο. Ωστόσο το αυθεντικό daiquiri πήρε το όνομά του από μια ομώνυμη παραλία κοντά στο Sandiago de Cuba κι έγινε δημοφιλές από το μπαρ El Floridita στην Αβάνα τη δεκαετία του ‘20, όπου οι bartenders πρόσθεταν λικέρ maraschino.
Για το συνδυασμό, χρησιμοποιείστε 45ml λευκό ρούμι, 20ml φρέσκο χυμό λεμονιού ή lime, και 5ml απλό σιρόπι. Ρίξτε τα συστατικά στο σέικερ με παγάκια και ανακινείστε καλά. ‘Έπειτα στραγγίξτε σε δροσερό ποτήρι κοκτέιλ. Κάποιοι περνούν και το χείλος του ποτηριού από ζάχαρη για να γίνει ένα τόνο πιο όμορφο το αποτέλεσμα αλλά και λίγο πιο γλυκό.
Mojito
Η πνευματική πατρίδα αυτού του κοκτέιλ είναι το bar La Bodeguita del Medio στην Αβάνα. Όπως και το El Floridita, το συγκεκριμένο μπαρ ήταν από τα βασικά στέκια του μεγάλου Ernest Hemingway.
Για το ίδιο το κοκτέιλ, χρησιμοποιείστε 40ml λευκό ρούμι, 30ml φρέσκο χυμό lime, 3 κλαδάκια μέντας, δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και λίγη σόδα. «Ενώστε» τη μέντα με τη ζάχαρη και το χυμό του lime σε ένα χορταστικά μεγάλο ποτήρι. Στη συνέχεια προσθέστε το ρούμι και στο τέλος τη σόδα. Γαρνίρετε με ένα έξτρα κλαράκι μέντα και σερβίρετε με καλαμάκι.