H Άρτεμις Ποταμιάνου μάς μιλά για το 5ο Platforms Project, τον συνδετικό κρίκο καλλιτεχνών από 17 χώρες
Η ετήσια εικαστική διοργάνωση φέρνει κοντά τη διεθνή εναλλακτική δημιουργία από τις 20 έως 25 Μαΐου, στο Κέντρο Τεχνών, στην Αθήνα.
Με κεντρικούς άξονες τη συνέργεια, τη συλλογικότητα και τον πειραματισμό, το Platforms Project έρχεται για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα για να παρουσιάσει τι συμβαίνει στην ανεξάρτητη σκηνή του διεθνούς εικαστικού γίγνεσθαι, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τη συνεργασία νέων καλλιτεχνών και ομάδων από 17 χώρες. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου «Η ιδέα της πλατφόρμας είναι ο συνδετικός κρίκος». Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες καλλιτεχνών εμπλέκονται στη δημιουργική διαδικασία, παράγοντας έργα, δράσεις και θεματικές εκθέσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του προβληματισμού τους και στην από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα.
Η φετινή διοργάνωση φέρνει στην πόλη ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς. Για πέντε μέρες (20 έως 25 Μαΐου) το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια πλούσια καλλιτεχνική σοδειά περισσότερων από 650 καλλιτεχνών που συνδέονται μέσα από 42 πλατφόρμες. Λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της διοργάνωσης, η επιμελήτρια και «μητέρα» της όλης ιδέας, Άρτεμις Ποταμιάνου, μάς μιλά για την έννοια της πλατφόρμας, την πορεία του πρότζεκτ μέχρι σήμερα, το ρόλο του στην εγχώρια εικαστική σκηνή και, βέβαια, όλα όσα θα δούμε στην πέμπτη διοργάνωση.
Τι ακριβώς είναι το Platforms Project και πώς ξεκίνησε;
To Platforms Project χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες. Ξεκίνησε από δική μου ιδέα και οργάνωση σε ένα πλαίσιο παρουσίασης της ανεξάρτητης σκηνής στην Art Athina, όπως μου ζητήθηκε από τον Αλέξη Κανιάρη. Από τότε έχουν παρουσιαστεί 132 πλατφόρμες από 26 χώρες με πάνω από 1800 καλλιτέχνες.
Ο στόχος του Platforms Project ήταν πάντα η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των καλλιτεχνών και η δημιουργία διαλόγου. Αποτελεί μια εκδήλωση γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα, δίνοντας χώρο παρουσίασης σε μία εναλλακτική τέχνη που δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αλλού. Το Platforms Project είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει στον επισκέπτη την εκ-των-έσω ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής χωρίς να εστιάζει στο εμπορικό κομμάτι της τέχνης αλλά σε αυτό που προβάλει μια πιο πειραματική οπτική. Φέτος, μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού, θέλουμε να προσφέρουμε μια πιο εναλλακτική οπτική του Platforms Project, πλαισιωμένη όμως από σημαντικές ομιλίες όπως η διημερίδα της AICA Hellas.
Ποια είναι η κεντρική ιδέα της «πλατφόρμας» και τι μπορεί να επιτύχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, ελλείψει κρατικού budget στον τομέα του πολιτισμού;
Οι πλατφόρμες είναι οι ομάδες καλλιτεχνών που καταφέρνουν να δημιουργήσουν έργα και πρότζεκτς που δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ατομικά οι επιμέρους καλλιτέχνες. Βασιζόμενες στο «η ισχύς εν τη ενώσει» οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή πια θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν. Η λογική ότι κάποιοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν στα πλαίσια μιας συλλογικότητας, δίνει δυνατότητες και λύσεις που δεν θα μπορούσαν πιθανώς να βρουν μεμονωμένα οι καλλιτέχνες της ομάδας. Πολλές από τις πλατφόρμες που έρχονται από το εξωτερικό έχουν χρηματοδοτήσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ή ακόμα και από τις πρεσβείες τους. Οι ελληνικές πλατφόρμες δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να βρουν χρηματοδοτήσεις αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς...
Με την παρουσίαση και την καταγραφή του έργου των πλατφορμών δημιουργείται ένα αρχείο των πλατφορμών που δρουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Platforms Project αποτελεί το μοναδικό θεσμό που μικρές ομαδικές δράσεις της ανεξάρτητης σκηνής βρίσκουν ένα βήμα παρουσίασης αλλά και προοπτικής παρουσίασης σε άλλες χώρες μέσω συνεργασιών. Ταυτόχρονα, το Platforms Project λειτουργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τις μέρες της παρουσίασής του ως ένας φορέας καταγραφής των ομάδων της ανεξάρτητης σκηνής αλλά και αρωγός στην ανεύρεση χώρων και προγραμμάτων συνεργιών γι' αυτές.
Ένας Έλληνας καλλιτέχνης έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια ώστε απλώς να συνεχίσει να είναι καλλιτέχνης πόσο μάλλον να κάνει καριέρα και αυτό το κατανοώ ως εικαστικός εικαστικός που είμαι. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες που ξεπερνούν αυτές τις αντιξοότητες όπως και σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο πλατφορμών που πολλές από αυτές έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε .
Θεσμοί σαν την documenta μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν πρότζεκτς σαν το δικό σας;
Η Documenta είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση αλλά γίνεται για μία και μόνο φορά στην Αθήνα ενώ το Platforms Project είναι ένας ετήσιος θεσμός που είναι ήδη 5 χρόνια και αποσκοπεί να παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια. Γενικά θεωρώ ότι εμείς πρέπει να χτίσουμε τους μηχανισμούς προώθησης και παρουσίασης της εικαστικής σκηνής και όχι να περιμένουμε από ξένες πρωτοβουλίες.
Φέτος θα παρουσιάσουν το έργο τους 42 πολύ σημαντικές πλατφόρμες από 17 χώρες (Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία) με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες. Επίσης θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από τις συμμετέχουσες ομάδες. Στο πλαίσιο του Platforms Project 2017 θα λειτουργήσει ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο μια ημερίδα οργανωμένη από την AICA Ελλάς με θέμα: Οι θεσμικές συνθήκες, το κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο εργασίας και συμμετοχής στην εικαστική ζωή των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα σήμερα.
Πώς βλέπετε την πορεία του πρόζεκτ στα πέντε χρόνια ζωής του; Kαι ποια τα σχέδια για το μέλλον;
Το Platforms Project γίνεται όλο και πιο δυνατό κάθε χρόνο και οι παρουσιαζόμενες πλατφόρμες δημιουργούν συνεργασίες μεταξύ τους συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός παγκόσμιου network από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους. Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις συνεργασίες και τα πρότζεκτ που έχουν προκύψει από το Platforms Project και κάποια στιγμή θα γίνει μια παρουσίαση.
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 / Διάρκεια Έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017 έως Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 / Ώρες Λειτουργίας: Σάββατο 20 Μαΐου 15:00 – 19:00 λειτουργία έκθεσης, 19:00 – 22:30 Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης, Κυριακή 21 Μαΐου 11:00 – 22:00 λειτουργία έκθεσης, Δευτ. 22 – Τετ. 24 Μαΐου 15:00 – 21:00 λειτουργία έκθεσης / Εισιτήριο: 4€ / Κέντρο Τεχνών (Χαρίλαου Τρικούπη 121, Αθήνα) / Περισσότερες πληροφορίες: www.platformsproject.com
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]