Η Μυρτώ Λάβδα μάς μιλά για το BIG BANG 3, τη μεγάλη έκρηξη μουσικής που θα συμβεί στη Στέγη
Συναυλία χωρίς μουσικά όργανα και πρόσκληση σε rave party για όλη την οικογένεια. Αυτές είναι δυο από τις ιδιαίτερες προτάσεις του Big Bang Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής; Να ξέρετε να κουρδίζετε...ντενεκέδες.
Το Bing Bang Festival είναι ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια στο οποίοι μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ και από διάφορα μέρη του κόσμου θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, αλλά για ένα φεστιβάλ που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυτά.
Τα παιδιά στο προσκήνιο, λοιπόν, θέτουν το φεστιβάλ και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με στόχο τη βελτίωση της παιδικής μουσικής στην Ευρώπη μέσω της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Παιδιά και γονείς γνωρίζουν πορτραίτα επιφανών συνθετών και μουσικών, μαθαίνουν καλύτερα για την ποίηση, αλλά και για την ηχητική τέχνη και ενθαρρύνονται στη δημιουργική μουσική χρήση αντικειμένων τα οποία δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα, όμως παράγουν μουσική. Πάμε να μάθουμε περισσότερα από την Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Τι διαφορετικό πρέπει να διαθέτει ένα μουσικό event όταν το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι παιδιά; Είναι τα παιδιά πιο δεκτικά ή μήπως είναι δυσκολότερο να τους τραβήξει (και να τους κρατήσει) κανείς την προσοχή;
Τα παιδιά είναι ένα πολύ απαιτητικό και ειλικρινές κοινό που αποδέχεται ή απορρίπτει κάτι με τον πιο άμεσο τρόπο. Εμείς στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχουμε δημιουργήσει ένα μουσικό φεστιβάλ όπου τα παιδιά καλούνται να αποκτήσουν έναν πιο ενεργητικό ρόλο, να συμμετέχουν σε διαδραστικές παραστάσεις, να επεξεργαστούν καθημερινά αντικείμενα και να τα μεταμορφώσουν σε μουσικά όργανα. Εδώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κινηθούν ελεύθερα μέσα στο χώρο συμβάλλοντας με τις κινήσεις και τους ήχους τους στην αφήγηση ενός παραμυθιού, να παίξουν με ήχους και εικόνες αγγίζοντας πικάπ και τα βινύλια ή ακόμα να «μαγειρέψουν» τις νότες ενός πιάνου. Η διάρκεια αυτών των event του Φεστιβάλ είναι μικρή, από 15-20 έως και 35-40 λεπτά, κρατώντας τα παιδιά σε εγρήγορση και το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης των συναυλιών εισάγοντας θεατρικά στοιχεία ή στοιχεία κίνησης, κάνοντας χρήση video κτλ. Σπάμε τη σύμβαση σκηνή-θεατής και χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς χώρους θέασης μεταμορφώνοντας για παράδειγμα ένα φουαγιέ σε ένα «λιβάδι» με πουφ. Η εγγύτητα λοιπόν και η διαφορετικότητα των events είτε χωροταξικά είτε ουσιαστικά είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που πιστεύουμε ότι ένα μουσικό event σαν και αυτό πρέπει να υιοθετήσει προκειμένου να κάνει τα παιδιά πιο ανοιχτά σε τέτοιου είδους ερεθίσματα.
Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το φεστιβάλ;
Βασικός άξονας του φεστιβάλ είναι η ποικιλομορφία και η έντονη διαφορετικότητά του. Θα ακούσουμε από σύγχρονη μουσική, ηλεκτρονική και rave έως κλασική αλλά και «μουσική με το σώμα»! Τα διαφορετικά είδη παραστάσεων, στυλ μουσικής και ήχων δίνουν τη δική τους πινελιά στο BIG BANG 3 δίνοντας μας την ευκαιρία να διερευνήσουμε για ακόμη μια φορά τα όρια του τι σημαίνει μουσική πατώντας πάνω στα όρια της ποικιλομορφίας.
Γιατί Big Bang; Τι δηλώνει ο τίτλος;
Το BIG BANG 3 είναι μια μεγάλη έκρηξη μουσικής και χαράς σε όλο το κτήριο της Στέγης! Παιδιά και γονείς εξερευνούν το μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες που έχουμε δημιουργήσει στους μεταμορφωμένους χώρους μας, αλλά και εκτός Στέγης, στο αγαπημένο μας πάρκο Δουργούτι, όπου για δύο συνεχείς ημέρες, προσκαλούμε τη γειτονιά μας αλλά και όλο τον κόσμο στο μαγικό κόσμο των εκρήξεων και των ηχοχρωμάτων των κρουστών οργάνων, των καθημερινών αντικειμένων, των ήχων από τα παλιά, των ήχων του σώματός μας. To BIG BANG 3 είναι μια γιορτή μουσικής που προσπαθούμε να διαδώσουμε σε όλον τον κόσμο κόσμο. Διαδώστε!
Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμητή ποικιλομορφία, προσπαθούμε να διακρίνουμε τι μπορεί να είναι ευφάνταστο και ενδιαφέρον άκουσμα για τα παιδιά, τι μπορεί να «προκαλέσει» τα αυτιά τους και πώς μια δράση μπορεί να εμπλέξει τους ακροατές, μικρούς αλλά και μεγάλους. Επιλέγουμε πάντα εξαιρετικούς επαγγελματίες μουσικούς με προηγούμενη εμπειρία στη δημιουργία και παρουσίαση μουσικής για νεανικό κοινό, οι οποίοι προτείνουν δράσεις που εμπεριέχουν κάποια -αν όχι όλα- από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι μουσικοί του φεστιβάλ χωρίς πρότερη εμπειρία που όμως τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν έναν κώδικα επικοινωνίας με αυτό το κοινό, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν μουσικές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Επίσης κάθε χρόνο επιλέγουμε μια παράσταση μέσω ενός open call/ ανοικτού καλέσματος όπου δεχτήκαμε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά και με ανάθεση σε συγκεκριμένους μουσικούς Ελλάδας και εξωτερικού.
Πόσο σημαντικό είναι για τη μουσική εκπαίδευση αλλά και τη γενικότερη παιδεία ενός ατόμου σε εξέλιξη, το να έρχεται σε επαφή με ακούσματα από άλλες εποχές (όπως του Μπαχ στο 3ACH | Zonzo Compagnie) αλλά και από την γνωριμία με το βινύλιο;
Η διαχρονικότητα της μουσικής είναι όντως πολύ σημαντική για τη μουσική εκπαίδευση αλλά και για τη γενικότερη παιδεία ενός ατόμου και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αξία σε κάθε άκουσμα, σε κάθε εποχή. Η μουσική είναι παντού και η «ιστορικότητά» της είναι σημαντικό να μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα φεστιβάλ για παιδιά όπου κάτι κλασικό μπορεί να γίνει πολύ σύγχρονο, άκρως επίκαιρο και συνάμα διαχρονικό. Ας πούμε ο Μπαχ είναι ένα «μνημείο» που αξίζει να επισκεφθούν τα παιδιά. Είναι ένας μάγος του ήχου και της μελωδίας, μια ιδιοφυΐα που καταστρώνει εκπληκτικές φούγκες, πρελούδια, χορωδιακή μουσική και παρτιτούρες. Στο 3ACH, δύο βιολιστές μάς ξεναγούν στον κόσμο του Μπαχ και μαζί με τα παιδιά υφαίνουν τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη σε μια πολυμεσική μουσική παράσταση. Παράλληλα στο Πικάπ Project, τη διαδραστική, οπτικοακουστική περφόρμανς για παιδιά 6 ετών και άνω, οι μικροί μας φίλοι πειραματίζονται με βασικά μέσα τα πικάπ και τα βινύλια, για την παραγωγή μουσικής και εικόνας. Είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά να δώσουν ζωή σε ένα λίγο πιο παλιό μέσο παραγωγής ήχου σε κάτι σύγχρονο με τα σκρατσάκια που θα δημιουργήσει η επαφή τους με το πικάπ και το βινύλιο.
Τα παιδιά, όχι μόνο θα παρακολουθήσουν, αλλά και θα δημιουργήσουν μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες. Με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό; Είναι προϋπόθεση η προηγούμενη μουσική κατάρτισή τους;
Όχι, τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις. Στόχος μας είναι συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση μέσω της διάδρασης, όπου επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες και κάποιες φορές μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους. Εκτός από τη διάδραση, υπάρχει και μια συναυλία για τα παιδιά από παιδιά που έχουν μουσικές γνώσεις και είναι μέλη της διαπολιτισμικής χορωδίας Polyphonica, όπου υπό την καθοδήγηση της Έλσα Κούντιγκ και της Μυρτώ Τίκωφ, από κοινού με τον καταξιωμένο μουσικό και παιδαγωγό Paul Griffiths, συνδημιούργησαν μια νέα σύνθεση / κύκλο τραγουδιών, εστιάζοντας στον Πλανήτη Γη. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά είναι οι μουσικοί, τα οποία μέσω εντατικών προβών μπαίνουν σε ένα «κανάλι» προετοιμασίας και παρουσίασης της συναυλίας τους στο κοινό αλλά και σε συνομήλικους τους.
Στη συναυλία “Sound-Body” των Ictus Ensemble τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαφορετική, λίγο «αλλόκοτη» διαδραστική συναυλία χωρίς μουσικά όργανα, όπου οι μουσικοί χρησιμοποιούν γραφικές παρτιτούρες και το σώμα τους για να παράξουν ήχους. Στη μουσική δράση «Κούρδισε τον τενεκέ σου» τα παιδιά μεταμορφώνουν συμβατικά αντικείμενα του σπιτιού και του δρόμου σε μουσικά όργανα, συνδυάζοντάς τα αρμονικά με φωνές, κλασικά και ηλεκτρικά όργανα, για να διηγηθούν ιστορίες για τα δέντρα, το χώμα, τα βουνά, τα τρένα, τους δρόμους, τους ανθρώπους και τα συναισθήματα. Επτά όργανα και 77 αντικείμενα περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να μας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο όπου κάθε στοιχείο της καθημερινότητας επαναχρησιμοποιείται με τον πιο απροσδόκητο τρόπο, η φαντασία είναι το μέσο για τις πιο εκπληκτικές δημιουργίες και όλα γύρω μας είναι ήχος! Στόχος: Να κατανοήσουμε πώς όλα γύρω μας μπορεί να γίνουν μουσική και εμείς οι ίδιοι δημιουργοί, με πολύ απλά μέσα και υλικά.
Μια από τις θεματικές αφορά την επαφή του κοινού με ήχους από διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι η μουσική το κατεξοχήν μέσο για γεφύρωση χασμάτων και εκμηδένιση αποστάσεων;
Η μουσική είναι μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων Τομείς τις κοινωνικοποίησης και τις διαπαιδαγώγησης βασίζουν σήμερα πολλές δραστηριότητες τους στη μουσική. Καθότι η μουσική δεν προϋποθέτει λόγο για να υπάρξει, αυτόματα είναι εύληπτη από όλους μας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ανθρώπων όλων των ηλικιών ή εθνικοτήτων. Η μουσική κατά γενική ομολογία ενισχύει κοινωνικές ή άλλες δεξιότητες όπως για παράδειγμα την επικοινωνία και την αυτοεκτίμηση. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας που αντιμετωπίζει μικρούς-μεγάλους ισότιμα. Ο «πλούτος» της είναι ζωντανός χωρίς να χρειάζεται λεκτική επεξήγηση, αντιθέτως είναι ένας πολύχρωμος συνδετικός κρίκος που άυλα ενώνει διαφορετικούς κόσμους και αντιλήψεις.
Στο φεστιβάλ τα παιδιά θα γνωρίζουν πορτραίτα επιφανών συνθετών και μουσικών, θα μάθουν καλύτερα για την ποίηση – παλιότερη ή σύγχρονη αλλά και την ηχητική τέχνη, με παραγωγές που έχουν ως βάση όλες τις μορφές ηχητικής τέχνης και τη δημιουργική μουσική χρήση αντικειμένων τα οποία δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα, θα παρακολουθούν και θα συμμετέχουν σε συναυλίες με τη χρήση πολυμέσων (multimedia). Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους γονείς και τον εξίσου ενεργητικό ρόλο που θα έχουν σε σημεία των δράσεων όπου και οι ίδιοι θα πειραματιστούν με τον ήχο της κατσαρόλας, θα απενοχοποιήσουν τις γρατζουνιές στο βινύλιο σκοτσάροντας με τα παιδιά τους, θα γίνουν οικογενειακώς σκαθάρια και θα πετάξουν νοητά στους ουρανούς ακούγοντας μια διαφορετική εκδοχή της Ειρήνης του Αριστοφάνη από αυτή που φαντάζονται. Τέλος, στο φεστιβάλ θα έχουμε μια ομάδα παιδιών, τους λεγόμενους δορυφόρους-πρεσβευτές του φεστιβάλ, που θα τριγυρνούν στο κτίριο με τα κασετοφωνάκια και τις φωτογραφικές μηχανές τους παίρνοντας συνεντεύξεις από τους συντελεστές και καταγράφοντας εντυπώσεις των μικρών και μεγάλων μας επισκεπτών! Σας περιμένουμε όλους σε αυτή την έκρηξη μουσικής, χρωμάτων και παραμυθένιων φιγούρων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]
Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.
Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
210 900 5 800
18-21 Μαΐου 2017
Σε διάφορους χώρους Εντός και Εκτός Στέγης
Δράσεις για γονείς και παιδιά με ελεύθερη είσοδο & με εισιτήριο (3-5 € ανά άτομο)
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00