Το Πέρασμα του Justin Cronin είναι ένα βιβλίο αγωνίας αλλά και προβληματισμού
Λίγο πριν η τριλογία μεταφερθεί στη μικρή οθόνη σε τηλεοπτική σειρά, ο Παναγιώτης Δεληγιάννης διαβάζει και σχολιάζει το πρώτο βιβλίο του Justin Cronin, με τίτλο «Πέρασμα».
Οι ιστορίες περί συντέλειας του κόσμου είναι πάντα της μόδας και διαχρονικά επίκαιρες. Με αυτό το θέμα καταπιάνεται και ο Justin Cronin στο «Πέρασμα», το δυστοπικό του μυθιστόρημα που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και που, εκτός της καταστροφολογικής του διάστασης, διαθέτει αρκετά μεγάλη δόση πραγματικότητας, αφού θίγει θέματα όπως η αλαζονεία και η ματαιοδοξία του ανθρώπου. Θα είναι τελικά αυτή και η Νέμεσις του;
Η υπόθεση
Συνέβη γρήγορα.Τριάντα δύο λεπτά
για να πεθάνει ένας κόσμος
και να γεννηθεί ένας άλλος.
Αρχικά, το αδιανόητο: η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε μια μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής κυβέρνησης απελευθερώνει το τερατώδες αποτέλεσμα ενός ανατριχιαστικού στρατιωτικού πειράματος. Ύστερα, η φρίκη: μία νύχτα χάους και μακελειού δίνει τη θέση στην ανατολή ενός έθνους, και τελικά ενός κόσμου, για πάντα αλλαγμένου. Το μόνο που απομένει στους επιζήσαντες είναι ο μακρύς αγώνας μπροστά τους και ένα μέλλον όπου κυβερνά ο φόβος: ένα μέλλον κατακλυσμένο από σκοτάδι και από θάνατο…
Καθώς ο πολιτισμός καταρρέει και από τα συντρίμμια του αναδύεται ένα πρωτόγονο τοπίο κυνηγών και κυνηγημένων, δύο άνθρωποι επιχειρούν να διαφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο: ο Μπραντ Γουόλγκαστ, πράκτορας του FBI, και η Έιμι Χάρπερ, μια εξάχρονη ορφανή, φυγάδας από το μοιραίο επιστημονικό πρόγραμμα. Ο Γουόλγκαστ είναι αποφασισμένος να την προστατέψει από την φρίκη, όμως για την Έιμι η προσπάθεια να ξεφύγει είναι απλά η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης οδύσσειας προς έναν χρόνο και έναν τόπο όπου θα κληθεί να δώσει τέλος σε κάτι που ποτέ δεν έπρεπε να ξεκινήσει.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που ξεπερνάει τις 2500 σελίδες στο σύνολό της. Η υπόθεση του πρώτου βιβλίου λαμβάνει μέρος σε δύο χρόνους: Σήμερα και σχεδόν έναν αιώνα μετά, σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το τώρα είναι η αποθέωση των ανθρωπίνων επιτευγμάτων, που τελικά γίνεται ο Αρμαγεδδών του είδους μας. Έναν αιώνα περίπου μετά, οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστα μέσα, ενάντια στο νέο κυρίαρχο είδος που έχει επικρατήσει στον πλανήτη και διψάει για ανθρώπινη σάρκα.
Μέσα στο σκότος και τη ζοφερότητα, όμως, εμφανίζεται από το πουθενά μία απειροελάχιστη πυγολαμπίδα, που μπορεί να σώσει το ανθρώπινο είδος. Οι ελάχιστοι άνθρωποι μιας ξεχασμένης κοινότητας στις δυτικές πολιτείες των πρώην Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ξεκινούν ένα δύσκολο ταξίδι προς τα ανατολικά, με σκοπό ένα θαύμα.
Ίσως οι 1056 σελίδες να αποτρέπουν στην αρχή τον αναγνώστη. Αν ξεπεράσετε τον ενδοιασμό όμως και δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας, θα δείτε πως, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα θα πιάσετε αμέσως το δεύτερο μέρος. Η ιστορία δεν αναλώνεται σε άσκοπες περιγραφές ή τετριμμένους διαλόγους και ρέει αδιάλειπτα. Ανατροπές, αγωνία και έντονος προβληματισμός είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το ανάγνωσμα. Το δεύτερο και το τρίτο μέρος της σειράς ήδη κυκλοφορούν, οπότε θα έχετε εξασφαλισμένη μια υπέροχη συντροφιά για αρκετό καιρό.
Τα καλά νέα για τους φανς της μικρής οθόνης, είναι πως σε λίγο καιρό θα γίνει και η μεταφορά της τριλογίας σε τηλεοπτική σειρά.
Αναμένουμε, λοιπόν, και στο μεταξύ, διαβάζουμε!
Παναγιώτης Δεληγιάννης
Συγγραφέας – Αρθρογράφος