Μαθαίνουμε τα παράξενα κρασιά του κόσμου στον Ιανό

tou-kosmou-ta-paraksena-krasia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι εκδόσεις Νεφέλη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά» της χημικού και οινολόγου Μαρίας Τζίτζη.

Η παρουσίαση 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, ο Νίκος Μαούνης, δημοσιογράφος οίνου-γευσιγνώστης, ενώ μαζί τους θα βρίσκεται και ο Μιχάλης Κουινέλης, μουσικός και μέλος του συγκροτήματος Stavento. 

Το βιβλίο
Τα παράξενα κρασιά του κόσμου είναι αυτά που δημιουργήθηκαν τυχαία, απρόσμενα, όταν η φύση, ξεπερνώντας τα όριά της, παρασύρθηκε και ξέφυγε από τον κανόνα. Η εξαίρεση έχει μια μοναδικότητα, μια αλλοκοτιά και μερικές φορές και μια μαγεία. Γεννιούνται όταν η φαντασία συνδυάζεται με την ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου. Κάποιες φορές μπορεί να είναι προϊόντα της επιστήμης, της έρευνας ή και της εφαρμογής της τεχνολογίας, τα οποία ο άνθρωπος δημιούργησε χωρίς λόγο, από παραξενιά ή ζήλια, ακόμα και από την αλαζονεία του, ότι δηλαδή μπορεί να επιβάλει στη φύση τους δικούς του όρους.

Δεν είναι αλήθεια περίεργο ένα «πράσινο» κρασί να έχει χρώμα κόκκινο; Και τι σημαίνει παγόκρασο, κρασί της άμμου ή αχυρόκρασο; Πώς είναι δυνατόν ένα σταφύλι να σαπίζει «ευγενικά» και το κρασί που στη συνέχεια προκύπτει να είναι τόσο καλό, που να το προτιμούν οι βασιλιάδες; Ποιο είναι το πιο ψηλό σημείο στον κόσμο όπου καλλιεργείται το αμπέλι; Και το πιο νότιο ή το πιο βόρειο, στα «σύνορα» των πόλων της Γης; Πώς είναι το κρασί όταν το αμπέλι τρυγιέται δύο ή τρεις φορές τον χρόνο; Και γιατί η άγονη ηφαιστειακή γη μπορεί να γίνει η πιο φιλόξενη και φιλική για το αμπέλι; Πώς γεννιούνται οι φυσαλίδες στο κρασί; Και πότε μπορεί αυτό να ζυμώνεται χωρίς τη μαγιά του; «Ανθίζει» το κρασί; Και πότε μπορεί κανείς να το ονομάσει «λικέρ»; Το κρασί είναι στ’ αλήθεια «ευλογημένο»;

Info
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ. - 10 μ.μ.