Ο Philip Roth τα βάζει με τη Wikipedia
Ο Philip Roth έγραψε ανοιχτό γράμμα, στην προσπάθειά του να πείσει τους διαχειριστές της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia να διορθώσουν ανακριβή περιγραφή για την πηγή έμπνευσης ενός μυθιστόρηματός του.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Philip Roth έγραψε ανοιχτό γράμμα στη διαδραστική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν θεωρείται (σαν πρόσωπο) αξιόπιστη πηγή για να μιλήσει για την έμπνευση πίσω από το μυθιστόρημά του «The Human Stain» («Το ανθρώπινο στίγμα» εκδ. Πόλις).
Το μυθιστόρημα, με ήρωα τον καθηγητή από τη Νέα Αγγλία Coleman Silk, που διώχνεται από τη δουλειά του κατηγορούμενος για ρατσιστικές συμπεριφορές, περιγράφεται στη Wikipedia ως «εμπνευσμένο από τη ζωή του συγγραφέα Anatole Broyard». Ο Roth, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι, αλλά η έμπνευσή του σχετίζεται περισσότερο με όσα συνέβησαν στο φίλο του Melvin Tumin, καθηγητή στο Princeton, που χρησιμοποίησε ακριβώς τα λόγια του ήρωα Silk από το «The Human Stain» για δύο Αφροαμερικανούς φοιτητές του: «Ξέρει κανείς αυτούς τους ανθρώπους;; Υπάρχουν στ’ αλήθεια ή είναι φαντάσματα;»
Σε εκτεταμένο ανοιχτό του γράμμα, που δημοσιεύεται στον New Yorker, ο Roth αποκαλύπτει ότι αιτήθηκε στη Wikipedia τη διαγραφή της «ανακρίβειας», αλλά έλαβε την απάντηση ότι ο ίδιος δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή. «Καταλαβαίνουμε τη λογική σας ότι ο συγγραφέας είναι η υψηλότερη αρχή σε ό,τι αφορά το ίδιο του το έργο», απάντησε ένας από τους διαχειριστές της Wikipedia, «αλλά χρειαζόμαστε και δευτερεύουσες πηγές».
Ο Roth ισχυρίζεται ότι η πεποίθηση ότι το «The Human Stain» έχει ως βάση του την ιστορία του Broyard «εισήλθε στο χώρο της Wikipedia όχι από τον κόσμο της αλήθειας, αλλά από εκείνον του λογοτεχνικού κουτσομπολιού – και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός έπεσε τελείως έξω».
Έχοντας αποτύχει να πετύχει την αλλαγή μέσω των παραδοσιακών διαύλων, αποφάσισε να γράψει ένα ανοιχτό γράμμα στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, καθώς δεν ήξερε πώς αλλιώς να προχωρήσει. Το 2.000 λέξεων επεξηγηματικό του κείμενο φαίνεται τελικά πως έκανε τη δουλειά του: πλέον, στο λήμμα για το μυθιστόρημα, η έμπνευση χρεώνεται στην ιστορία του Tumin, ενώ υπάρχει και αναφορά στο ίδιο το ανοιχτό γράμμα.
Νωρίτερα μέσα στο 2012, ο Roth είχε απευθυνθεί με φαξ στη σύνταξη του περιοδικού Atlantic, με έδρα τη Βοστόνη, σε σχέση με μια αναφορά σε άρθρο ότι είχε πάθει «νευρική κατάρρευση» όταν ήταν περίπου 55 ετών (σήμερα είναι 79). Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Roth, είναι ότι απλώς είχε αντιδράσει ο οργανισμός του στη χορήγηση υπνωτικού χαπιού, μετά από εγχείριση στο γόνατο του το 1987.