Η ερωμένη του Jack Kerouac για τις άγνωστες πτυχές του «On the Road»
Σκηνή από την ταινία «On the Road» του Walter Salles που θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.
Στο νέο βιβλίο της η Joyce Johnson αποκαλύπτει πώς η φήμη επέδρασε πάνω στον Jack Kerouac αλλά και την αλήθεια για το εμβληματικό έργο του «On the Road» που μεταφέρθηκε πρόσφατα από τον Walter Salles, στη μεγάλη οθόνη.
Μια από τις συντρόφους του αμερικανού συγγραφέα και ποιητή Jack Kerouac αποκαλύπτει λεπτομέρειες της σχέσης τους και του πώς εκείνος κατρακύλησε σε ιδιάζουσες συμπεριφορές, όταν συνάντησε την αναγνώριση, σε ένα νέο βιβλίο που δημοσιεύεται 43 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό του.
Η Joyce Johnson, «φτασμένη» πια σαν συγγραφέας, διαλύει επίσης για πρώτη φορά το μύθο ότι η γραφή του Kerouac ήταν αυθόρμητη και χωρίς μεγάλη συγγραφική προσπάθεια. Μολονότι εκείνος ισχυριζόταν ότι το On the Road είχε γραφτεί σε μια έκρηξη ενέργειας μέσα σε τρεις εβδομάδες το 1951, εκείνη τον θυμάται να αφιερώνει πολύ καιρό διορθώνοντας αρκετά σημεία του κειμένου, φιλοτεχνώντας ακόμη και την τελευταία παράγραφο.
Το βιβλίο της Johnson είναι μέρος μονάχα της αναβίωσης μιας λατρείας για τον Kerouac, με τρεις φετινές ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ να σχετίζονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το γνωστό συγγραφέα. Από τον κύκλο δεν ξέφυγε ούτε η Βρετανική Βιβλιοθήκη, που προχώρησε σε σχετική έκθεση.
Η Johnson, σήμερα στα 77 της, τον περιγράφει σαν ένα πολύ «περίεργο και ιδιόρρυθμο» πρόσωπο, που της φερόταν με άσχημο τρόπο αλλά παραμένει ο έρωτας της ζωής της. Ήταν 21, όταν γνώρισε τον Kerouac. «Δεν είχε πού να μείνει και δεν είχε καθόλου χρήματα. Δεδομένου ότι ήμουν μια νέα συγγραφέας με δικό της διαμέρισμα, ο Allen Ginsberg μας κανόνισε «τυφλό ραντεβού». Έμειναν μαζί για δύο χρόνια.
Ο Kerouac κέρδισε απότομα σε αναγνωρισιμότητα με το «On the Road», που ουσιαστικά κατέστρεψε τη σχέση τους: «Οι γυναίκες παντού του πρόσφεραν τον εαυτό τους. Ήταν ένας celebrity, πράγμα που ήταν πολύ σκληρό για κείνον. Σε καταστάσεις όπου βρισκόταν σε δημόσια θέα, συνήθως χρειαζόταν να πίνει».
Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύεται στο βιβλίο είναι η προσπάθεια του Kerouac να γίνει «μάστορας» της αγγλικής γλώσσας, αλλά και η μοναδικότητα που έδινε στη ματιά του το γεγονός ότι ήταν κατά μία έννοια εξωτερικός παρατηρητής της ζωής στις ΗΠΑ.
Ο Kerouac πέθανε αλκοολικός και «ερημίτης» στα 1969, σε ηλικία 47 ετών, έχοντας προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να κάνει τον Marlon Brando να ενδιαφερθεί για μια κινηματογραφική μεταφορά του «On the Road». Μόλις πρόσφατα το σχέδιο αυτό έγινε πραγματικότητα από τον Walter Salles, με τον Francis Ford Coppola στην παραγωγή και η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.