«Electric Nights» στο Beton7

electric-nights-sto-beton7

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ένα 24ωρο non stop πρόγραμμα cross-media αυτοσχεδιασμού και παρουσίαση των νέων έργων της ομάδας Medea Electronique περιμένουν όσους βρεθούν στο Beton7, από τις 23 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου, οι Medea Electronique μαζί με τους I.S.E. Ensemble, θα δημιουργήσουν αυτοσχεδιαστική μουσική, η οποία εκτείνεται από τη σύγχρονη πειραματική και φτάνει ως τη noise art, υπό τον τίτλο «Electric Nights». Ακουστικά όργανα θα εμπλακούν με laptop performers και το circuit bending θα συναντήσει τον χορό, το video mapping και το VJing.

Πρόκειται για ένα τριήμερο για τις ηλεκτρονικές τέχνες, με 24ωρο συνεχές πρόγραμμα αυτοσχεδιασμού, με τη συμμετοχή 42 καλεσμένων σημαντικών καλλιτεχνών, οι οποίοι συμπράττουν τόσο με την παρουσία τους επί σκηνής, όσο και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των «Εlectric Nights» θα παρουσιαστεί και το νέο έργο των Medea Electronique «Beyond Reasoning», μια οπτικοακουστική εγκατάσταση με τέσσερα κανάλια ήχου και εικόνας, έχοντας ως σημείο αναφοράς το δοκίμιο «Θόρυβοι» του Jacques Attali, με σημείο εκκίνησης την «κρίση» και τις τεράστιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στην εγκατάσταση αυτή, ο θόρυβος κινείται από την ακραία σιωπή μέχρι τον πιο ακραίο θόρυβο και εμφανής είναι εκεί η αδυναμία έκφρασης οποιουδήποτε συναισθήματος αντίστασης. Οι τέσσερις χαρακτήρες της εγκατάστασης, αδύναμοι, στέκονται μπροστά από την κάμερα και οι αντιδράσεις τους στο soundtrack δείχνουν την αποτυχία τους να αντιδράσουν ενάντια στο καθιερωμένο.

Παράλληλα, οι Medea Electronique θα παρουσιάσουν κι ένα δεύτερο νέο έργο τους, την οπτικοακουστική performance με τίτλο «Fragments of the Unseen live» η οποία αποτελείται από 24 επιμέρους ζωντανές performances. Κάθε παράσταση θα είναι μοναδική, δεδομένου ότι τα συστατικά του χώρου αλλάζουν, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, το χρόνο και τη φυσική συμπεριφορά του ερμηνευτή. Στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα έργα που θα προκύψουν από τα εργαστήρια.

Λίγα λόγια για την ομάδα Medea Electronique

Φωτογραφία: George Fragkiskos

Με ένα λογοπαίγνιο στο όνομα - Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης (μουσική, βίντεο, ζωγραφική, animation, διαδραστικές τεχνολογίες) ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ στα Πολυμέσα, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεύρεσης είναι μια σειρά από έργα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο τεχνών, από πολυμεσικά θεατρικά έργα και πειραματικές οπτικοακουστικές παραστάσεις, μέχρι ηλεκτροακουστικές συναυλίες και χορό με την χρήση διαδραστικών τεχνολογιών.

Οι Medea Electronique, από το 2008, παράλληλα με την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα, έχουν ασχοληθεί με την διοργάνωση μεγάλων event με σκοπό την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό της σύγχρονης avant garde και μη ηλεκτρονικής κουλτούρας τόσο στα mixed media, όσο στη μουσική και την performance. H πρώτη διοργάνωση ήταν το φεστιβάλ Electromediaworks (EMW) το 2008 και το 2010. Η συνέχειά του έρχεται με το τριήμερο δρώμενο «Electric Nights», που διοργανώνεται τώρα στο Beton 7.

Πληροφορίες: Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα, 210 7512625, www.beton7.com , www.medeaelectronique.com , είσοδος 10 ευρώ (μια ημέρα), 15 ευρώ (δύο ημέρες).