17+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για το «The Hobbit»

17kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizate-gia-to-the-hobbit

ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Περίπου 75 χρόνια πριν γίνει ταινία… οσκαρικών προδιαγραφών, το «Hobbit» ήταν μια νουβέλα εφηβικής φαντασίας, που εμπνεύστηκε ο ευφυέστατος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, J.R.R. Tolkien. Τι άλλο όμως δε γνωρίζετε για το βιβλίο, που αναμένεται να ταράξει τις…κινηματογραφικές αίθουσες;

1. Το «The Hobbit» ή «There and back again» δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1937.

2. Ήταν υποψήφιο για «Carnegie Medal» ενώ βραβεύτηκε από τη New York Herald Tribune, ως το καλύτερο εφηβικό μυθιστόρημα.

3. Ο εκδότης Stanley Unwin, όταν πήρε στα χέρια του το βιβλίο ζήτησε από τον 10χρονο γιο του, Rayner, να το διαβάσει και να του πει τη γνώμη του. Τα εγκωμιαστικά σχόλια του πιτσιρικά οδήγησαν στην απόφαση των εκδόσεων «Allen & Unwin» να δημοσιεύσουν το βιβλίο του Tolkien.

4. Οι εκδόσεις «George Allen & Unwin Ltd» με έδρα το Λονδίνο, κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση του «The Hobbit» σε 1.500 αντίτυπα και μέσα σε λίγες μέρες είχαν πουληθεί όλα, λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.

5. Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης είχε κυκλοφορήσει σε ασπρόμαυρο και ήταν δημιουργία του ίδιου του Tolkien.

6. Η αμερικάνικη έκδοση κυκλοφόρησε από την «Houghtn Mifflin» στη Βοστόνη αρχικά και έπειτα στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 1938. Το εξώφυλλο ήταν έγχρωμο κάτι, που υιοθετήθηκε από την αγγλική εκδοτική εταιρεία στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου αργότερα το 1937.

7. Το χαρτί, λόγω πολέμου, είχε περιορισμένη χρήση εκείνη την εποχή και παρά τη δημοτικότητα του βιβλίου, μέχρι και το1949, συχνά δεν ήταν διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία.

8. Το «The Hobbit» επανεκδόθηκε το 1951, το 1966, το 1978 και το 1995.

9. Έχει μεταφραστεί σε 54 γλώσσες.

10. Το Δεκέμβρη του 1937, ο εκδότης του Tolkien, Stanley Unwin, του ζήτησε τη συνέχεια του βιβλίου. Αντί για αυτό, ο Tolkien του έστειλε την ιστορία του «The Silmarillion», την οποία ο Unwin απέρριψε θεωρώντας ότι «ο κόσμος ήθελε περισσότερο να μάθει για τα hobbits».

11. Τότε ο Tolkien ξεκίνησε να γράφει το «The New Hobbit», γνωστό σήμερα ως «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

12. Αν και είχε στείλει αντίγραφο της δουλειάς του στον εκδότη του, εκείνος δεν του απάντησε για το συγκεκριμένο έργο, παρά μόνο μετά από αρκετά χρόνια.

13. Το 1960, ο Tolkien αποφάσισε να γράψει τη συνέχεια του «Hobbit» αλλά στο 3o μόλις κεφάλαιο, εγκατέλειψε την προσπάθεια, ειδικά μετά από σχόλια που του έγιναν, ότι αυτό «απλά δεν ήταν το Hobbit» υπονοώντας ότι είχε χάσει την έμπνευση του.

14. «In a hole in the ground there lived a hobbit…» έτσι ξεκινά η ιστορία του 1928, που έγραψε ο Tolkien σε ένα χαρτί επειδή απλά βαριόταν, καθώς ετοιμαζόταν για τις καλοκαιρινές εξετάσεις.

15. Τα ονόματα των νάνων αλλά και του μάγου Gandalf, προέρχονται από ένα παλιό νορβηγικό ποίημα, το «Völuspá» , το οποίο αναφέρεται στη δημιουργία της Γης.

16. Οι αρχικές προσδοκίες για τις πωλήσεις του βιβλίου δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Από το 1937 της πρώτης έκδοσης ωστόσο, το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

17. Ένα βιβλίο από την πρώτη έκδοση με την υπογραφή του Tolkien στην αγαπημένη του φίλη, Elaine Griffiths, πουλήθηκε για 60.000 δολάρια το 2008.

18. Το Gollum εμφανίζεται μόνο σε μία σκηνή στο βιβλίο. Για την ταινία μάλιστα, ο ηθοποιός Andy Serkis, ο οποίος υποδύεται το Gollum, τελείωσε τα γυρίσματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα αλλά παρέμεινε μέχρι το τέλος της ταινίας, στη θέση του δεύτερου βοηθού σκηνοθέτη.

Το βιβλίο «Χόμπιτ» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Α. Γαβριηλίδη και Χ. Δεληγιάννη.

φωτογραφίες: www.imdb.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ