O Θεόδωρος Κατσανέβας απομυθοποιεί το ευρώ...

o-theodoros-katsanebas-apomuthopoiei-to-euro

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το τέλος του μάταιου αυτού κόσμου έρχεται στις 21 Δεκεμβρίου. Για εμάς ορισμένοι προφήτες υποστηρίζουν ότι ο «Αρμαγεδδών» θα είχε τη μορφή της δραχμής. Ή μήπως όχι; Ο Θεόδωρος Κατσανέβας στο βιβλίο του «Η απομυθοποίηση του ευρώ:41 απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή» (εκδ. Λιβάνη) αναπτύσσει τη δική του επιχειρηματολογία συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει για το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Το βιβλίο του Θεόδωρου Κατσανέβα θα παρουσιαστεί στις 19 Δεκεμβρίου, (19:00) στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5). Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό βίντεο σε γιγαντοοθόνη και θα ακολουθήσει το λεγόμενο σχέδιο Β: για μια βιώσιμη πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο, την ύφεση, την αιώνια φτώχεια και υποτέλεια. Όπως επισημαίνεται στην περιγραφή της έκδοσης: «Αν επιστρέψουμε στη δραχμή, θα γυρίσουμε στο Μεσαίωνα; Θα έχουμε φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα; Πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις, με τα δάνεια στις τράπεζες, με τα διεθνή μας χρέη; Θα κερδοσκοπήσουν όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό; Θα μας αγοράσουν μισοτιμής οι ξένοι; Θα μας τσακίσει ο πληθωρισμός; Θα αποκοπούμε από τις αγορές και δε θα μας δανείζει κανείς; Θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απομονωθούμε; Θα βρουν ευκαιρία γειτονικές χώρες να επιβουλευτούν την εδαφική μας ακεραιότητα;

Θα χάσουμε τα προνόμια ενός ισχυρού νομίσματος όπως το ευρώ; Θα εκποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, αφού έχουμε δεσμευτεί με συμβατικές υποχρεώσεις στους δανειστές μας; Θα καταστραφούν οι τράπεζες; Μπορούμε να αναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο, παραμένοντας στο ευρώ; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον;

Αυτά και παρόμοιου τύπου κρίσιμα ερωτήματα απαντώνται στο βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα, με γλώσσα κατανοητή, με επιστημονικά επιχειρήματα και οικονομικά στοιχεία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Οικονομική της Εργασίας.

Έχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το London School of Economics, MA από το Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας στις Εργασιακές Σχέσεις και πτυχίο Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πάνω από τριάντα βιβλία και μελέτες του έχουν εκδοθεί από δημόσια ερευνητικά κέντρα, το ΚΕΠΕ, το ΕΚΚΕ, καθώς και από διάφορους εκδοτικούς οίκους, ορισμένα από τα οποία διδάσκονται σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές.

Ήταν βασικός συνυπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα του 1981 και συμμετείχε στο στενό κυβερνητικό και πολιτικό πυρήνα της δεκαετίας του 1980, μεταξύ άλλων και ως μέλος του τότε ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Διατέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1985-1987), Διοικητής του ΟΑΕΔ (1981-1985) και επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας (1989-2004), καθώς και επικεφαλής υπουργικών, κοινοβουλευτικών φορέων και επιτροπών.

Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ) και της Επιστημονικής Εταιρείας Εργασιακών Σχέσεων, μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών που εκδίδουν οι ως άνω φορείς, όπως και του περιοδικού Σπουδαί, ιδρυτικό στέλεχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.λπ.

Συμμετέχει ενεργά σε έρευνες, μελέτες, συνέδρια για την οικονομία, την απασχόληση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες. Είναι δημιουργός πρωτότυπων τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς, δίνει πολλές ομιλίες και συμμετέχει σε σεμινάρια για συναφή θέματα. Παίζει κιθάρα, συνθέτει μουσική, έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει δύο γιους και μία κόρη.

Πληροφορίες: «Η απομυθοποίηση του ευρώ: 41 απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή» του Θεόδωρου Κατσανέβα, εκδ. Λιβάνη.