Κερδίστε δυο σπουδαία βιβλία από τον Ιανό
Εξασφαλίσαμε δυο αντίτυπα για το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Να μαγευτώ και να μεθύσω» και δυο ακόμη από το βιβλίο (με cd) του Νότη Μαυρουδή «Άγρυπνο φεγγάρι». Τέσσερις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο παίρνοντας πρώτα μέρος στον facebook διαγωνισμό.
Μίκης Θεοδωράκης
«Να μαγευτώ και να μεθύσω»
Επανεκδίδεται, από τις εκδόσεις IANOS, η ανθολογία ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη «Να μαγευτώ και να μεθύσω». Ανθολογημένα από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τα ποιήματα του βιβλίου καλύπτουν μια περίοδο πέντε δεκαετιών, ανοίγοντας, όπως λέει η ίδια στην εισαγωγή της, «πολλές πύλες στο μυστικό, πολύτροπο μα και φιλόξενο τοπίο της σκέψης και της ψυχής του Μίκη Θεοδωράκη». Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Τα χειρόγραφα και τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση προέρχονται από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο απόκειται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».
Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη:
Που να βρω την Ψυχή μου… Τόμος Γ’ Ιδέες, Εκδ. ΙΑΝΟS (2018)
Που να βρω την Ψυχή μου… Τόμος Β’ Τέχνη και Πολιτισμός, Εκδ. ΙΑΝΟS (2017)
Μονόλογοι στο Λυκαυγές, Εκδ. IANOS (2017)
Που να βρω την Ψυχή μου… Τόμος Α’ Μουσική, Εκδ. ΙΑΝΟS (2016)
Διάλογοι στο Λυκόφως. 90 συνεντεύξεις, Εκδ. ΙΑΝΟS (2016)
Σπίθα. Για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή, Εκδ. IANOS (2011)
Ελληνικότητα και διανόηση, συγγραφή με τον Γιώργο Κοντογιώργη, Εκδ. IANOS (2007)
Μάνου Χατζιδάκι εγκώμιον, Εκδ. IANOS (2004)
Κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις IANOS τα παρακάτω βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη:
Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη, του Γιώργου Μονεμβασίτη (2015)
Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του, του Ανδρέα Μαράτου (2014)
Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη, της Arja Sajionmaa (2013)
Τέλος, κυκλοφορεί ακόμη από τις εκδόσεις IANOS το παρακάτω βιβλίο – cd με μουσική & κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη:
Επιτάφιος, σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, ερμηνεία του Παναγιώτη Καραδημήτρη, κλασική κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη και δεύτερη φωνή της Φωτεινής Νιάρχου (2018).
Άγρυπνο φεγγάρι (περιέχει cd)
Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο-cd του Νότη Μαυρουδή «Άγρυπνο φεγγάρι», με μελοποιήσεις σπουδαίων ελληνικών ποιημάτων του 19ου και του 20ού αιώνα. Στα 13 τραγούδια του δίσκου ο N. Μαυρουδής ανιχνεύει μουσικά τον ποιητικό λόγο του Γ. Βιζυηνού, του Γ. Σαραντάρη, της Μ. Πολυδούρη, του Γ. Σεφέρη, του Ν. Λαπαθιώτη, του Κ. Βάρναλη και του Κ. Καρυωτάκη, με τη συνδρομή σπουδαίων ερμηνευτών: της Νένας Βενετσάνου, του Χρήστου Θηβαίου, της Μαρίας Θωίδου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και της Μόρφως Τσαϊρέλη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ποιήματα, βιογραφικό και σημείωμα του ίδιου του συνθέτη, και δύο κείμενα του Αντώνη Μποσκοΐτη: ένα για τον Νότη Μαυρουδή και μια συνοπτική έρευνα για την «παρουσία» των παραπάνω ποιητών στην ελληνική δισκογραφία. Τέλος, την έκδοση κοσμεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
Εδώ και έξι δεκαετίες, διαγράφει μια πολυσχιδή πορεία στη μουσική, ως συνθέτης, ως δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας και ως δάσκαλος. Ως σολίστ κιθάρας έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του ένα πλήθος τραγουδιών που έχουν ερμηνεύσει δημοφιλείς τραγουδιστές, αλλά και έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 30 προσωπικούς δίσκους.
Για το «Άγρυπνο φεγγάρι» γράφει ο ίδιος στο σημείωμά του που περιλαμβάνεται στην έκδοση:
«Είναι αλήθεια πως επί πολλά χρόνια με απασχολούσε η γλωσσική εξέλιξη και η αισθητική ιδιαιτερότητα των σπουδαίων αυτών ποιητών. […] Με οδηγό την κιθάρα μου, άρχισα από το 2016 να διερευνώ τις συλλαβές και τις λέξεις· πρόσεξα τους τονισμούς, το εννοιολογικό βάθος, τον βαθύτατα ερωτικό λόγο με τις παρακλήσεις, τις επιθυμίες, τον πόνο και τις υπαρξιακές ομολογίες, ανιχνεύοντας ακόμα και την απόκρυφη μουσική και ρυθμολογική αίσθηση που υποφώσκει στον ποιητικό τους λόγο. Ακολούθησα τους δρόμους τους. […]»