Αλμπέρ Καμύ: το μανιφέστο του για τον «Επαναστατημένο άνθρωπο»
Ανάμεσα στη λίστα με τα σπουδαία βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε συγκαταλέγεται και ο «Επαναστατημένος άνθρωπος» του Αλμπέρ Καμύ. Το κλασικό δοκίμιο κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδ. Πατάκη.
«Επαναστατώ, άρα υπάρχουµε» επιβεβαιώνει ο Αλµπέρ Καµύ. Η εξέγερση είναι ο µόνος τρόπος για να ξεπεράσουµε το παράλογο. Αλλά το αληθινό θέµα του Επαναστατηµένου ανθρώπου είναι τα ερωτήµατα που θέτει το διεισδυτικό πνεύµα του Καµύ: Πώς ο άνθρωπος, στο όνοµα της εξέγερσης, συµβιβάστηκε µε το έγκληµα; Πώς η εξέγερση κατέληξε στα αυταρχικά κράτη του 20ού αιώνα που αντιγράφουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Πώς η ανθρώπινη περηφάνια αλλαξοδρόµησε;
Ο Επαναστατηµένος άνθρωπος είχε ευθύς εξαρχής τεράστιο αντίκτυπο, προκάλεσε όµως και πολλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές: κοµουνιστές, σουρεαλιστές, υπαρξιστές, χριστιανούς... Οι σύγχρονοι του Καµύ δεν ήταν αρκετά ώριµοι για να παραδεχτούν αλήθειες που επιβλήθηκαν τα κατοπινά χρόνια, καθιστώντας τον Επαναστατηµένο άνθρωπο έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
«...Το επαναστατικό πνεύµα στην Ευρώπη µπορεί επίσης, για πρώτη και τελευταία φορά, να στοχαστεί πάνω στις αρχές του, ν’ αναρωτηθεί ποια παρέκκλιση το οδηγεί στον χαµό της τροµοκρατίας και του πολέµου, και να ξαναβρεί, µαζί µε τις αιτίες της εξέγερσής του, την πίστη του σε τούτες τις αρχές». Ένα από τα σπουδαιότερα µανιφέστα ανθρωπισµού: The Times.
Λίγα λόγια για τον Αλμπέρ Καμύ
Ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους και συγγραφείς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στην Αλγερία το 1913 και πέθανε στη Γαλλία (σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα) το 1960. To 1957 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για τα βιβλία του και, αναμφίβολα, για τον αγώνα που δεν έπαψε ποτέ να διεξάγει ενάντια σε ό,τι συντρίβει τον άνθρωπο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης Το καλοκαίρι (σε μετάφραση Νίκης Καρακίτσου-Dougé και Μαρίας Κασαμπαλόγλου-Roblin), ενώ είναι υπό έκδοση το «Γράμματα σ’ έναν φίλο Γερμανό».
Πληροφορίες: «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» του Αλμπέρ Καμύ, μετάφραση: Μεταφραστής:Καρακίτσου Ντουζέ Νίκη, Κασαμπαλόγλου –Ρομπλέν Μαρία. εκδ. Πατάκη.