11 προβλήματα που μπορεί να λύσει η μουσική
Είναι γνωστό ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Εκτός από το να μας κάνει χαρούμενους ή να εκφράζει τα συναισθήματα που νιώθουμε, υπάρχουν πλέον και επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική της δράση.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ, το «Alive Inside», περιγράφει πώς ασθενείς με άνοια αντιδρούσαν θετικά όταν άκουγαν τα παλιά αγαπημένα τους κομμάτια στο Ιpod. Η μουσική φαίνεται ότι τους έκανε να ξαναζωντανέψουν, αφού με την ακρόαση, μπορούσαν να σιγοτραγουδήσουν τους στίχους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το παρελθόν τους και να κάνουν μάλιστα και συζητήσεις. Εκτός από αυτή τη δράση που αποτυπώθηκε στην κάμερα, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που αποδεδειγμένα η μουσική μπορεί να βοηθήσει...
Ανάπτυξη φυτών
H μουσική βοηθάει τα φυτά να μεγαλώνουν; Σύμφωνα με το βιβλίο της Dorothy Retallack «The Sound of Music and Plants» η απάντηση είναι ναι. Η Retallack έκανε ένα πείραμα βάζοντας rock μουσική σε μια ομάδα φυτών και easy listening μουσική σε μια άλλη ομάδα. Στο τέλος του πειράματος τα φυτά του easy listening group ήταν πράσινα και είχαν αναπτυχθεί πλήρως και μάλιστα έγερναν προς την πλευρά που ακουγόταν η μουσική, ενώ τα φυτά του rock group είχαν μεν ψηλώσει αλλά τα φύλλα τους έπεφταν και μάλιστα έγερναν μακριά από την πλευρά της μουσικής.
Χαμηλό βάρος γέννησης
Τα μώρα που γεννιούνται πρόωρα μένουν σε θερμοκοιτίδες μέχρι να αποκτήσουν το κατάλληλο βάρος. Η διαδικασία αυτή έγινε πιο εύκολη για κάποιους ερευνητές στον Καναδά, που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και τη μουσική για αυτό το σκοπό. Το αποτέλεσμα ήταν να μειώσουν τον πόνο των μωρών και να τρώνε πιο εύκολα.
Εγκεφαλική βλάβη
Σαν θεραπεία μετά από εγκεφαλικές βλάβες, κάποιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν μουσική για να ερεθίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και την ομιλία. Όταν άκουγαν έναν ρυθμό που μπορούσαν να χορέψουν, οι ασθενείς με Parkinson μπορούσαν να βρουν μια αίσθηση ισορροπίας. Παράλληλα, η μουσική έχει βοηθήσει και παιδιά με αυτισμό και προβλήματα ομιλίας.
Απώλεια ακοής
Η μουσική σίγουρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ακοής, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της. Σε σχετική μελέτη σε 163 ενήλικες, από τους οποίους οι 74 ήταν μουσικοί, διαπιστώθηκε ότι οι μουσικοί επεξεργάζονται τον ήχο καλύτερα από τους υπόλοιπους και καταλαβαίνουν τις ομιλίες σε ένα θορυβώδες περιβάλλον με περισσότερη ευκολία.
Εφηβικές αταξίες
Σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, απεχθάνονται την κλασική μουσική. Η θεωρία αυτή σύμφωνα με τους L.A. Times λέει ότι όταν ο εγκέφαλος ακούει κάτι που δεν του αρέσει, δεν παράγει αρκετή ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κακή διάθεση και έτσι ο έφηβος πάει αλλού για να αναζητήσει κάτι που θα του ανεβάσει ξανά τη διάθεση.
Καρδιακά προβλήματα
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που αναρρώνουν από έμφραγμα που υπέστησαν, ρίχνοντας την πίεση του αίματος, μειώνοντας τους παλμούς της καρδιάς και το άγχος. Οι ερευνητές λένε ότι ακούγοντας χαρούμενη μουσική αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που εγγυάται την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Αθλητικές επιδόσεις
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, αποδείχθηκε ότι η ακρόαση μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις των αθλητών κατά 20%, ποσοστό ίσο περίπου με το αποτέλεσμα που έχουν οι αθλητές με τη χρήση ειδικών φαρμάκων.
Εφηβικές ψυχολογικές μεταπτώσεις
Ο ερευνητής Tobias Greitemeyer σε μια μελέτη του το 2008, ήθελε να διαπιστώσει πώς οι στίχοι επιδρούν στην συμπεριφορά των εφήβων. Για να το κάνει αυτό, έβαλε ένα group εφήβων να ακούει στίχους κοινωνικής αφύπνισης, όπως το «Heal The World» του Michael Jackson, ενώ το άλλο group άκουγε τραγούδια με ουδέτερο μήνυμα. Οι ερευνητές τότε «τυχαία» έριξαν κάτω μια μολυβοθήκη. Το group που άκουγε τα τραγούδια με το θετικό μήνυμα όχι μόνο σηκώθηκαν για να μαζέψουν τα μολύβια πιο γρήγορα, άλλα μάζεψαν πέντε φορές περισσότερα μολύβια από την άλλη ομάδα…
Προβλήματα ανάγνωσης
Σε μια έρευνα που σύγκρινε δύο groups μαθητών με ίδια δημογραφικά στοιχεία, αλλά με μόνη διαφορά ότι το πρώτο group ήξερε να διαβάζει μουσική, ενώ το άλλο όχι, αποδείχτηκε ότι τα παιδιά που είχαν μουσικές γνώσεις κατάφεραν και τα πήγαν καλύτερα στις εξετάσεις λεξιλογίου από τα υπόλοιπα.
Πωλήσεις αλκοόλ
Αν είστε ιδιοκτήτης κάβας και δεν μπορείτε με τίποτα να ξεφορτωθείτε τα γερμανικά κρασιά, δοκιμάστε να βάλετε γερμανική μουσική στο κατάστημά σας. Μια έρευνα του 1999 έδειξε ότι η γερμανική μουσική υπόκρουση, αυξάνει τις πωλήσεις των γερμανικών κρασιών, ενώ το αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γαλλική μουσική. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι πελάτες της κάβας δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη μουσική που άκουγαν όσο βρίσκονταν στην κάβα.
Γεύση κρασιού
Οι κατασκευαστές οικονομικών κρασιών του εμπορίου ακολούθησαν την τακτική του να τυπώνουν στη συσκευασία του κρασιού το κατάλληλο άκουσμα για να το συνοδεύσει. Σύμφωνα με αυτούς που το δοκίμασαν η γεύση του κρασιού γινόταν μέχρι και 40% πιο αναζωογονητική αν συνδυαζόταν με ευχάριστη μουσική, όπως π.χ. οι Nouvelle Vague και 60% πιο δυνατή αν συνδυαζόταν με κάτι πιο κλασικό όπως το… «Carmina Burana».