Σχεδόν το ένα τρίτο των μουσικών σκέφτεται να τα παρατήσει λόγω πανδημίας
Νέα έρευνα της βρετανικής ένωσης μουσικών αποκαλύπτει τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην βιομηχανία του θεάματος.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στον χώρο του θεάματος, με τις βιομηχανίες του κινηματογράφου και της μουσικής να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση. Και εάν στην περίπτωση του κινηματογράφου οι πλατφόρμες streaming αποτελούν ένα μικρό φως στο τούνελ, δεν ισχύει το ίδιο με τους μουσικούς που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μια νέα έρευνα της βρετανικής ένωσης μουσικών, η οποία είναι ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης σε πολλές χώρες, αποκαλύπτει πως το ένα τρίτο των καλλιτεχνών σκέφτονται να αφήσουν την καριέρα του στη μουσική. Μια αντίστοιχη έρευνα είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, με το ποσοστό των μελών της που σκεφτόταν να αλλάξει επάγγελμα ήταν 19% και την ένωση μουσικών να ζητά περισσότερη ενίσχυση.
Πιο συγκεκριμένα η νέα έρευνα δείχνει ότι το 34% των ερωτηθέντων σκέφτονται να παρατήσουν τη βιομηχανία της μουσικής λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν στην πανδημία, σχεδόν οι μισοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εναλλακτική εργασία και το 70% αναφέρει πως εργάζεται τουλάχιστον κατά 75% λιγότερο από όσο συνήθως.
Σύμφωνα με την έρευνα το 87% των μουσικών πιστεύει ότι θα βρεθεί δύσκολη οικονομική θέση όταν τον επόμενο μήνα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναστολής εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ενώ το 88% θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την βιομηχανία της μουσικής κατά την περίοδο της πανδημίας όσο θα έπρεπε.
Με το κρατικό πρόγραμμα αναστολής εργασίας να λήγει τον ερχόμενο μήνα, η ένωση μουσικών καλεί την βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την λειτουργία συναυλιακών χώρων και εξατομικευμένη στήριξη σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.
«Τα νούμερα είναι καταστροφικά και δείχνουν πόσοι μουσικοί βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και σε κίνδυνο να παρατήσουν τη μουσική για τα καλά. Στις καλύτερες εποχές, τα μέλη μας ηγούνταν μιας μουσικής βιομηχανίας αξίας πέντε δισεκατομμυρίων λιρών με το ταλέντο τους. Η συναυλία ενός καλλιτέχνη δημιουργεί ένα ντόμινο δουλειών – από τους τεχνικούς φωτισμού μέχρι τους πωλητές εισιτηρίων. Εάν ένας μουσικός δεν έχει δουλειά, να είστε σίγουροι πως θα επηρεαστούν πολλοί άλλοι ακόμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Horace Trubridge.