Λένα Πλάτωνος και Δημήτρης Παπαϊωάννου για τον Καβάφη

lena-platonos-kai-dimitris-papaioannou-gia-ton-kabafi

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η Λένα Πλάτωνος και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζουν μια μουσικοχορευτική παράσταση στο Παλλάς, βασισμένη σε 13 ποιήματα του Καβάφη.

O Δημήτρης Παπαϊωάννου σκηνοθετεί τον νέο κύκλο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος που είναι βασισμένος σε 13 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη και παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς, στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Η Λένα Πλάτωνος, μετά από 28 χρόνια από τον θρυλικό Καρυωτάκη, «συναντιέται» με έναν ακόμη μεγάλο μας ποιητή, που ήταν ο πρώτος που αποστήθισε στην ηλικία των 16 χρόνων της.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μετά από 10 χρόνια, επιχειρεί ξανά τη σκηνοθεσία ενός μουσικού θεάματος, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας πρωταγωνιστικά τη video-εικόνα και προτείνοντας 13 μικρά φιλμ που γύρισε και μόνταρε ο ίδιος.

Τη μουσική σύνθεση επιμελήθηκε αποκλειστικά η Λένα Πλάτωνος, τη σκηνοθεσία και το video σκηνικό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, την ερμηνεία ανέλαβε ο Γιάννης Παλαμιδας, ενώ τα κοστούμια είναι του Θάνου Παπαστεργίου.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Η Λένα Πλάτωνος έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα με σημαντικούς δίσκους της στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν η ηλεκτρονική αφήγηση δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης και το περιεχόμενο των τραγουδιών της, τα οποία πραγματεύονταν θέματα για τους μετανάστες, τη δύναμη των υπολογιστών και την διαφύλαξη του προσωπικού μας χώρου, μέσα από την ιδιαίτερη αφηγηματική ικανότητα και την ποιητικότητα της Λένας Πλάτωνος.

Γεννήθηκε το 1951 στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και έγινε επαγγελματίας πιανίστα πριν κλείσει τα 18 της. Έφυγε με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, πρώτα στην Ακαδημία της Βιέννης και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τη ροκ, την τζαζ και την ανατολική μουσική.

Μαζί με τον τότε σύζυγό της, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου και γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ανέπτυξαν μια πολύχρονη επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση και η Πλάτωνος συμμετείχε στην παραγωγή της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», γράφοντας στίχους και μουσική, δικές της συνθέσεις είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εκπομπής, όπως τα «Ρόζα-Ροζαλία» και «Ο Χορός των Μπιζελιών».

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε αρκετούς προσωπικούς της δίσκους και συνεργάστηκε με πολύ σημαντικές προσωπικότητες όπως τη Μαρία Φαραντούρη, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Κωνσταντίνο Βήτα, τον Μιχάλη Δέλτα, τη Δήμητρα Γαλάνη και πολλούς ακόμα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα μιας καλλιτέχνιδας που δούλεψε μπροστά από την εποχής της, με εξαιρετικό ταλέντο προκειμένου να προβληθούν θέματα που έφεραν πολύ αργότερα στο προσκήνιο, η τηλεόραση και οι εφημερίδες.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με τη σύλληψη και σκηνοθεσία της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ανέτρεψε τα δεδομένα στα θεάματα μεγάλης κλίμακας, θέτοντας κατά γενική ομολογία τον πήχη αρκετά ψηλά.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε αρχικά γνωστός στα 19 του χρόνια με τα comics και την ζωγραφική του. Φοιτητής ακόμη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τάραξε τα νερά του σύγχρονου ελληνικού χορού, εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στο θέατρο, τον χορό και τα εικαστικά, ως χορογράφος και χορευτής, αλλά και σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ.

Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους το 1986, συνέλαβε, σκηνοθέτησε και χορογράφησε όλες τις παραγωγές της. Η Ομάδα Εδάφους, με 17 έργα στα 16 χρόνια της παρουσίας της, άλλαξε δραστικά το τοπίο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.

Ο Παπαιωάννου έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις για πολλά έργα του όπως για τη Μήδεια το 1993 (βραβείο «Καλύτερης Χορογραφίας» στα Κρατικά Βραβεία Χορού), για τα έργα «Aνθρώπινη Δίψα» το 1999 και «Για Πάντα» το 2001 (βραβεί0 «Καλύτερης Παραγωγής

Το τελευταίο του έργο 2 το 2006, γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, πουλώντας πάνω από 100.000 εισιτήρια.

Tο 2005, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένημε στον Δημήτρη Παπαϊωάννου τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, τιμώντας τον για εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Πληροφορίες: Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210 3213100, στις 9 και 11 μ.μ., εισιτήρια 25, 30 και 35 ευρώ.