Ακούσαμε το Free Spirit Soar των Warlord

free-spirit-soar
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2024

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Μαΐου 2024.

Υπήρξε μια εποχή που η ακρόαση μουσικής μέσω ενός φυσικού μέσου αποθήκευσης (βινύλιο, κασέτα ή cd) είχε μια παράλληλη πράξη, το ίδιο ιερή με την ίδια την ακρόαση. Και αυτή ήταν πάντα το διάβασμα του εσώφυλλου και η απομνημόνευση των στίχων, των μελών κάθε σχήματος, ακόμα και οι ευχαριστίες.

Στις σπάνιες φορές που ο Έλληνας ακροατής ανακάλυπτε ότι στη σύνθεση ενός σχήματος υπήρχε Έλληνας του εξωτερικού, σχεδόν αυτόματα το ελληνικό κοινό υποστήριζε στο έπακρο το σχήμα αυτό, ανεξάρτητα από την επιτυχία που μπορεί να είχαν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Μουσικοί όπως ο Jim Matheos, ο Andy Voulgaropoulos ή ο Chris Efthimiadis έμαθαν με τον καλύτερο τρόπο ότι σε μία μικρή γωνιά της Ευρώπης λατρεύονταν σαν θεοί και είχαν πάντα μια επιτυχημένη συναυλία.

Δίπλα στους παραπάνω, αλλά και σε άλλους που εμφανίστηκαν αργότερα, εκδηλώσεις σχεδόν λατρείας έλαβε στην πορεία του σχήματός του και ο Bill Tsamis και το σχήμα του, Warlord, που ιδρύθηκε το 1980 στο Λος Άντζελες. Ο Tsamis, μαζί με τον σταθερό του συνοδοιπόρο, Mark Zonder, στη βραχύβια ζωή του σχήματος, καθώς και στη μικρή τους δισκογραφία (ο συνολικός αριθμός των τραγουδιών των Warlord δύσκολα ξεπερνάει τα 40), δημιούργησαν μια περίπτωση ξεχωριστή σε όλο το Heavy Metal με τις ιδιαίτερες μελωδίες τους, το εξωγήινο παίξιμο του Zonder στα τύμπανα και τη λυρική εξιστόρηση της επικής θεματολογίας. Βέβαια, ακόμα και με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ποτέ δεν έκαναν τη μεγάλη καριέρα και αν μετρήσουμε εξονυχιστικά τα χρόνια παρουσίας τους, περισσότερο το σχήμα ήταν στον πάγο, παρά ενεργό με δισκογραφία και συναυλίες.   

Η είδηση του ξαφνικού χαμού του Tsamis το 2021, έφερε σίγουρα στενοχώρια, όχι μόνο στους πιστούς οπαδούς των Warlord, αλλά και σε όλη την κοινότητα που ασχολείται με τα σχήματα που δεν ανήκουν στην πρώτη, εμπορική γραμμή του Heavy Metal. Από την απόλυτη θλίψη όμως, μεγάλη μερίδα του κόσμου πέρασε στην απόλυτη οργή όταν ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Zonder ότι θα κυκλοφορούσε ένα τελευταίο άλμπουμ με το όνομα Warlord. Σχόλια και αναρτήσεις, όχι μόνο στα social media αλλά και σε ηλεκτρονικά μέσα της χώρας μας και αλλού, εξέφραζαν την άποψη ότι το εν λόγω άλμπουμ θα έπρεπε να κυκλοφορήσει με άλλο όνομα (μάλιστα είχαν προταθεί και ιδέες όπως Mark Zonder’s Warlord ή Warlords ή με ονομασίες που παρέπεμπαν σε τίτλους τραγουδιών του σχήματος) καθώς, όπως πίστευαν, η επωνυμία Warlord χωρίς τον Tsamis, πρόσβαλε την κληρονομιά του εκλιπόντος.  

Ο Mark Zonder φάνηκε να μην άκουσε κανέναν και στις αρχές του Μάη κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ (σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου) που κουβαλάει το λογότυπο των Warlord και, μιας και η μουσική θα έχει πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, οφείλουμε να πούμε ότι μετά από αρκετές ακροάσεις, το τελικό αποτέλεσμα δεν μας απογοήτευσε, το αντίθετο μάλιστα.

Εξαιρώντας το γεγονός ότι το άλμπουμ έχει μέσα δυο συνθέσεις του Tsamis που είχε φτιάξει για το άλλο βραχύβιο σχήμα που είχε συστήσει (Lordian Guard), άρα το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που περιμέναμε, τα υπόλοιπα τραγούδια, όπως μάθαμε, ήταν μισοτελειωμένες ιδέες του Tsamis ή τραγούδια που φτιάχτηκαν με τη λογική να ακούγονται σαν Warlord. Έτσι λοιπόν, δεν νομίζουμε να μπερδεύτηκε κάποιος ο οποίος άκουσε κατά λάθος το εν λόγω άλμπουμ και  νόμισε ότι άκουσε κάτι άλλο πέρα από Warlord. Και εφ’ όσον υπάρχει ο άλλος πυλώνας της μουσικής τους, δηλαδή το παίξιμο του Zonder, δύσκολα θα μπορούσε να βγει άλλο αποτέλεσμα. Στην τελική, αν έπρεπε να γράψουμε κάτι αρνητικό γι’ αυτή την κυκλοφορία, πιο εύκολα θα μπορούσαμε να κριτικάρουμε αρνητικά τον ήχο του άλμπουμ και όχι τις συνθέσεις.

Οι Warlord μας αποχαιρετούν με μία κυκλοφορία αντάξια του ονόματός τους και μπαίνουν στο πάνθεον του underground Heavy Metal για τη μοναδικότητα τους και τα ιδιαίτερά τους τραγούδια. Κάθε άλλη άποψη, ιδιαίτερα με αρνητικό πρόσημο, περισσότερο θα αμαύρωνε την όποια τους πορεία παρά θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα. Και σε καιρούς που λατρεύονται μουσικοί που κοπιάρουν ακριβώς το στυλ παλαιοτέρων καλλιτεχνών, είναι κρίμα να εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε προσπάθειες που το αποτέλεσμά τους διακατέχεται από τιμιότητα και ευθύτητα.

Μπορείτε να δείτε το lyric video για το τραγούδι Conquerors εδώ και για το Worms Of The Earth εδώ.

Tracklist 

1.Behold A Pale Horse

2.The Rider

3.Conquerors

4.Worms Of The Earth

5.The Watchman

6.Free Spirit Soar

7.The Bell Tolls

8.Alrm

9.Twin

10.Revelation XIX

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected].