Στην έκθεση φωτογραφίας Everything is the Same but Everything is Different της Έφης Χαλιόρη πρωταγωνιστεί η θάλασσα

efi-xaliori-everything-is-the-same-but-everything-is-different
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2024

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ατομική έκθεση Everything is the Same but Everything is Different της φωτογράφου, Έφη Χαλιορή. Η έκθεση είναι μέρος του «APhF:24 Satellite Program» και του πολιτιστικού προγράμματος «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά.

Η έκθεση Everything is the Same but Everything is Different επικεντρώνεται στη θάλασσα. Στον φυσικό αυτό τόπο, που, όπως σημειώνει ο ιστορικός και κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, Χριστόφορος Μαρίνος «η θάλασσα είναι παντού η ίδια, αλλά πάντα διαφορετική. Κάθε φορά αλλάζει από τον τόπο και τον τρόπο που την κοιτάμε, από τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε και από την ψυχολογική μας διάθεση».

Οι φωτογραφίες της Έφης Χαλιορή επαληθεύουν τη μοναδικότητα του βλέμματος. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει συνηθισμένη, ωστόσο η θέα της θάλασσας που καταγράφει με τον φακό της είναι ξεχωριστή, αποκλειστικά δική της. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη θέα, γιατί συνδέεται με τη σύγχρονη Οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν, όχι πάντοτε επιτυχημένα, το ανατολικό Αιγαίο από την Τουρκία.

Στις εικόνες της, που είναι τραβηγμένες την άνοιξη του 2015 στη Χίο και στη Λέσβο, υπονοούνται όλα αυτά που συμβαίνουν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας μας πως το σκηνικό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Μπορεί το φυσικό τοπίο να παραμένει αμετάβλητο στον χρόνο, ωστόσο η συλλογική μνήμη το καθιστά δραματικό. Όλα έχουν αλλάξει, κι ας μη φαίνεται.

Η Έφη Χαλιορή είναι εικαστική φωτογράφος με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις σε γκαλερί και κέντρα τέχνης διεθνώς (Μουσείο Σαγκάη Κίνα, Εθνικό Κέντρο Τέχνης Τόκιο, Salon d’Automne Γαλλία). Το έργο της ασχολείται με τη φθαρτή φύση της ανθρώπινης ζωής και της γης, μέσα από ένα πρίσμα της δικής της γεωγραφικής θέσης πάνω σε αυτήν. Απλότητα, μινιμαλισμός και αφαιρετικότητα είναι κεντρικά στοιχεία στο συνολικό έργο της. Ωστόσο, μέσα από συνεχή παρατήρηση, μεταφέρει μια συμπυκνωμένη εμπειρία του θέματος της και όχι απλώς μια αισθητική τεκμηρίωση. 


Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος Φυσάκης
Επιμέλεια κειμένου καταλόγου: Χριστόφορος Μαρίνος
Η έκθεση είναι μέρος του «APhF:24 Satellite Program» σε επιμέλεια Σύλβιας Σαχίνι, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival.
O κατάλογος της έκθεσης θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση.

Info
Everything is the Same but Everything is Different
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Φίλωνος 29, Πειραιάς,185 35
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 05.06.2024, στις 20:00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 30.05.2024 - 30.06.2024
Ωράριο έκθεσης: Καθημερινές 10:00-14:00 & 18:00-21:00,
Σάββατο & Κυριακή: 10:00-14:00
Instagram