«Σταλακτίτες Ψυχής»: πρωτότυπα μοτίβα, σχήματα και γραμμές σε μια έκθεση στην Κηφισιά

stalaktites-psuxis Christos Simatos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Το «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή» παρουσιάζει την ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Σαμέλη με τίτλο: «Σταλακτίτες Ψυχής».

«Η Ελένη Σαμέλη «ποιεί» καλλιτεχνικό έργο με πέπλο τον λυρισμό. Κάθε άγγιγμά της πάνω στον καμβά, με αποκλειστικό εργαλείο τη σπάτουλα και τα χρώματα, είναι ένας ρομαντικός στίχος που αγγίζει τον θεατή. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα δικά της πρωτότυπα μοτίβα, σχήματα και γραμμές, χρώματα δικής της επινόησης και προσωπικής αισθητικής.

Christos Simatos

Οι ιμπρεσσιονιστικές επιρροές της είναι ατόφιες και ξεπροβάλλουν στα έργα της σαν καταρράκτης έμπνευσης που αέναα ρέει. Τα έργα της Ελένης δεσπόζουν γεμάτα ήρεμα χρώματα, σχέδια της φύσης, ζεστό φως, φύλλα, άνθη και θαλασσογραφίες που γαληνεύουν την ψυχή από το πρώτο αντίκρισμα, ακόμα και αν αυτό είναι φευγαλέο. Η τέχνη της Σαμέλη αποτελεί ορισμό της ήρεμης δύναμης που αρμονικά και αβίαστα σε παρασύρει, σε μαγεύει, και σε ωθεί στον ρεμβασμό. Στα έργα της καθρεπτίζεται η σοφία των συναισθημάτων και οι πραγματικές αξίες της ζωής. Η Σαμέλη δημιουργεί μέσα από κάθε έργο ένα ολοκληρωμένο ημερολόγιο αφήγησης της ζωής του ανθρώπου, με πυρήνα την αισιοδοξία και τη ψυχική ηρεμία, αποφεύγοντας ηθελημένα την ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Christos Simatos

Οι πινελιές των έργων της είναι σαν τρυφερά αγγίγματα στην ψυχή, γαλήνια σαν μια απόλυτα εναρμονισμένη χορογραφία που σε απορροφά. Ένα κονσέρτο χρωμάτων γεμάτο πρωτοπορία και ένταση. Η Ελένη Σαμέλη επιτυγχάνει τον καλλιτεχνικό σκοπό της σαν σύγχρονη εικαστικός δημιουργώντας έργα που ευδαιμονούν τον θεατή όχι μόνο οπτικά αλλά βαθιά συναισθηματικά, χάρη στον εξαιρετικό χειρισμό της σπάτουλας σε συνδυασμό με την ζωντάνια των χρωμάτων που επιλέγει να ενώσει σε κάθε έργο της.»

Μαρία Μιγάδη, Ιστορικός Τέχνης

Christos Simatos
Σχετικά με την εικαστικό Ελένη Σαμέλη:

Είναι Ελληνίδα αρχιτέκτων και ζωγράφος που ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική (BA) στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (University of Kent) απ' όπου απέκτησε το Bachelor με διάκριση. Εν συνεχεία ολοκλήρωσε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlessex University του Λονδίνου, (MA) Master of Arts in Design, με ειδικότητα στους φωτισμούς. Η ζωγραφική ξεπήδησε από μέσα της αυθόρμητα με ένα δικό της στυλ ιμπρεσιονιστικό που θεωρήθηκε πρωτοποριακό από τους καθηγητές της στην Αγγλία, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι από την επιδεξιότητά της στην σπάτουλα, την τεχνική της και το ήθος της ζωγραφικής της την παρότρυναν να ασχοληθεί επαγγελματικά και με την ζωγραφική.

Από το 2016 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική  και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Παρίσι, τις Κάννες και τη Ρώμη.

Έχει παρουσιάσει δυο ατομικές εκθέσεις, μία στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή το 2018 και μία στην ιδιωτική λέσχη Ecali Club το 2020.

Christos Simatos
Ιnfo
Εγκαίνια: Τρίτη 18 Ιουνίου και ώρα 19:00
Διάρκεια Έκθεσης : 18 – 22 Ιουνίου 2024
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασαβέτη 18 Κηφισιά , 14562
Τηλ. 210 8019975