Ακούσαμε το Warriors των Feuerschwanz

feuerschwanz1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια ως σχήμα, οι Feuerschwanz φέτος κυκλοφόρησαν το album Warriors που περιέχει κλασικά τους τραγούδια και συνεργασίες από το πιο πρόσφατο δισκογραφικό τους παρελθόν, αυτή τη φορά στα Αγγλικά.

Μια λιγότερο γνωστή ιστορία που αφορά την γερμανική μουσική αποτελούν οι προσπάθειες που έγιναν τη δεκαετία του 1990 ώστε να απενοχοποιηθεί και να αποσυνδεθεί η λαϊκή - παραδοσιακή μουσική της χώρας από το πρόσφατο, μαύρο παρελθόν και τα δεινά που προκάλεσε η Γερμανία στην Ευρώπη κατά τον 20ό αιώνα.

Μπάντες όπως οι Corvus Corax, In Extremo, Schandmaul, Saltatio Mortis και άλλοι επανέφεραν στην επικαιρότητα την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους, τους μύθους και τις παραδόσεις, τα κουστούμια και πάνω απ' όλα τα παραδοσιακά όργανα και τον τρόπο σύνθεσης και παιξίματος. Παράλληλα πρόσθεσαν και τα πιο σύγχρονα στοιχεία της εποχής, όπως οι σκληρές κιθάρες, δίνοντας μια νέα εικόνα σε αυτό που είχαν ξεκινήσει οι Άγγλοι συναδελφοί τους, 20 χρόνια πριν με τη γέννηση του folk rock και αργότερα του folk metal. 

Οι Feuerschwanz που παρουσιάζουμε εδώ, αν και λίγο μεταγενέστεροι από όσους αναφέραμε παραπάνω, ξεκίνησαν τη δική τους καριέρα περισσότερο ως παρωδία στη σκηνή του Folk - Medieval rock metal, υποστηρίζοντας ότι τα σχήματα αυτά είχαν πάρει την όλη κατάσταση υπερβολικά σοβαρά. Έτσι, όλες οι κοκλοφορίες τους μέχρι σχεδόν μια πενταετία, ήταν κάτι ανάμεσα σε μουσική για μεσαιωνικά πανηγύρια με χιουμοριστικές πρόζες. Φυσιολογικό για κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση τόσο με τα Γερμανικά ως γλώσσα αλλά και ως κουλτούρα, να δυσκολεύεται υπερβολικά να ταυτιστεί μαζί τους. 

Οι τελευταίες δουλειές που κυκλοφόρησαν είδαν το σχήμα να σκληραίνει τον ήχο του, να σοβαρεύει ως ένα σημείο τον στίχο του και να κερδίζει την αναγνώριση στη χώρα τους, αλλά και στις χώρες που είναι κοντά στη Γερμανία. Τα μεγάλα φεστιβάλ θα τους τοποθετήσουν ψηλά, λόγω του τρελού πάρτυ που στήνουν πάνω στη σκηνή, ενώ πια έχουν το δικό τους παλαβό κοινό που τους ακολουθεί και τους στηρίζει. 

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια ως σχήμα, οι Feuerschwanz φέτος κυκλοφόρησαν το album Warriors που περιέχει κλασικά τους τραγούδια και συνεργασίες από το πιο πρόσφατο δισκογραφικό τους παρελθόν, αυτή τη φορά στα Αγγλικά. Μεσαιωνικές ιστορίες, λογοτέχνικες αναφορές και εύθυμη διάθεση σε ένα συνεχές ηχητικό πάρτυ που φτιάχνει τη διάθεση. Αν και ακόμα παραμένει και αντιμετωπίζεται ως ένα 100% Γερμανικό σχήμα, δεν θα μας έπεφτε άσχημο να τους δούμε και στη χώρα μας.

Τracklist

Highlander

The Unholy Grail

The Forgotten Commandment

Memento Mori

Death On The Dragonship

Wardwarf

Circlepit Of Hell

Song Of Ice And Fire

Purgatory

Bastard Of Asgard

SGFRD Dragonslayer

Valhalla Calling

Δείτε το βίντεο για το Highlander εδώ, για το The Unholy Grail εδώ και για το Valhalla Calling εδώ.

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected].