«Πλεξούδα»: Διαβάζουμε το παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο πριν δούμε την ταινία

pleksouda
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Της Colombani Laetitia από τις εκδόσεις Πατάκη.

Με πάνω από 10 εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως και μεταφρασμένο ήδη σε 40 γλώσσες, το μυθιστόρημα της Λετίσια Κολομπανί «Η ΠΛΕΞΟΥΔΑ», αποδεικνύει, όπως έγραψε και η LE FIGARO, ότι «γίνονται ακόμη θαύματα στον κόσμο του βιβλίου».

Στην Ελλάδα, το βιβλίο ήταν από τα πιο ευπώλητα του καλοκαιριού, πλησιάζοντας τις 30.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, αριθμός εντυπωσιακός για ξένο μυθιστόρημα. Οι ιστορίες τριών γυναικών σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίες παλεύουν να σταθούν δυνατές απέναντι στην ίδια τη ζωή, πλέκουν την υπέροχη, συγκινητική «Πλεξούδα», ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Ινδία. Η Σμίτα είναι μία από τους Ανέγγιχτους, της κατώτατης κοινωνικής τάξης στη χώρα, οι οποίοι υφίστανται σοκαριστική ανέχεια και διακρίσεις. Το μόνο της όνειρο είναι να δει τη μικρή της κόρη της να ξεφεύγει από την ίδια μοίρα και να πάει σχολείο, και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να το πετύχει.

Ιταλία. Η Τζούλια εργάζεται στη βιοτεχνία του πατέρα της. Όταν εκείνος παθαίνει ένα ατύχημα, η Τζούλια ανακαλύπτει ότι η οικογενειακή επιχείρηση είναι στην πραγματικότητα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Καναδάς. Η Σάρα είναι μια πετυχημένη δικηγόρος εν αναμονή μιας μεγάλης προαγωγής, όταν βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται με την είδηση ότι είναι σοβαρά άρρωστη. Θα μπορέσει να βρει τη δύναμη να παλέψει;

Τρεις ζωές, τρεις γυναίκες, τρεις ήπειροι. Τρεις μάχες που πρέπει να δοθούν. Αν και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, η Σμίτα, η Τζούλια και η Σάρα εν αγνοία τους συνδέονται με έναν αναπάντεχο τρόπο - και δίνουν τις μάχες τους η καθεμιά μόνη της, αλλά και όλες μαζί.

Μετά τα «Μ’ Αγαπά, Δε μ’ Αγαπά» και «Οι Γυναίκες των Ονείρων μου», η Λετισιά Κολομπανί -ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας μεταξύ άλλων- επιστρέφει στο σινεμά, αυτήν τη φορά αναλαμβάνοντας να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πρώτο της μυθιστόρημά, με τίτλο «Η Πλεξούδα», ένα μπεστ σέλερ-παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, που απέσπασε τρία λογοτεχνικά βραβεία.

Χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστριών της και την ευφάνταστη και περίτεχνη αφήγηση των τριών ιστοριών τους, η Κολομπανί χτίζει με ευαισθησία μια όχι μόνο δυνατή αλληγορία για το πόσο συνδεδεμένες (και αλληλοτροφοδοτούμενες) είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά και μια συγκινητική ιστορία για το κουράγιο, την επιμονή και τη θυσία, μια ταινία-ύμνο για τη δύναμη των γυναικών που συχνά αποσιωπάται στις καθημερινές μάχες που δίνουν - και κερδίζουν. Ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην ταινία, δίνει η μουσική του διάσημου και αγαπημένου στην Ελλάδα συνθέτη LUDOVICO EINAUDI, ο οποίος θα δώσει φέτος τον Σεπτέμβριο την πολυαναμενόμενη συναυλία του στο Ηρώδειο.

Laurent Guerin

19 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Rosebud.21
Ηθοποιοί: Κιμ Ρέιβερ, Φοτινί Πελούζο, Μία Μέλζερ, Σάτζντα Πατάν, Άβι Νας