Ακούσαμε το Plays Metallica Vol. 2 των Apocalyptica

apocalyptica
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Με το ...Vol. 2, οι Apocalyptica συνεχίζουν να ιχνηλατούν το πλούσιο ρεπερτόριο των Metallica.

«...ήταν πολλές οι ώρες στο ωδείο και πολλές οι ώρες μελέτης. Όταν τελειώναμε όλα αυτά, συνηθίζαμε να παίζουμε τραγούδια που μας άρεσαν και άρεσαν και στους φίλους μας. Metallica, Sepultura, Pantera και άλλα. Στα πάρτι, ο κόσμος μας περίμενε να παίξουμε αυτά τα τραγούδια, γιατί πέρναγε καλά και άκουγε τα αγαπημένα του τραγούδια, παιγμένα αλλιώς. Όταν ήρθε η ώρα και κερδίσαμε το πρώτο δισκογραφικό μας συμβόλαιο, συζητήσαμε για το ποιο σχήμα θα διασκευάζαμε. Καταλήξαμε στους Metallica...»

Αυτά δήλωνε στον γράφοντα ο Perttu Kivilaakso, ο ένας από τους 3 τσελίστες των Apocalyptica, το μακρινό 2005. Και αν και η κυκλοφορία του ...Plays Metallica By Four Cellos το 1996 τους έφερε παγκόσμια αναγνώριση και τη φιλία του αμερικάνικου super group, η συνεισφορά των Φιναλνδών στη σύγχρονη μουσική είναι πολύ μεγαλύτερη. Χάρη στην ιδιόμορφη προσέγγισή τους, έγινε πιο ευκολοάκουστη στο ευρύ κοινό η εκτέλεση διασκευών με ένα πιο εξεζητημένο και λιγότερο αναγνωρίσιμο ηχόχρωμα. Παράλληλα ο κόσμος πρόσεξε και αγάπησε περισσότερο το τσέλο, ξεχωρίζοντάς το κάπως από την ευρύτερη οικογένεια των βιολοειδών, τα οποία όλα μαζί, τα έχουμε συνδέσει με την κλασική μουσική ή τη μουσική του κινηματογράφου.

Με το ...Vol. 2, οι Apocalyptica συνεχίζουν να ιχνηλατούν το πλούσιο ρεπερτόριο των Metallica. Αν και παραμένουν στις διασκευές της λεγόμενης κλασικής περιόδου τους (δηλαδή των πρώτων 5, ιστορικών album της περιόδου 1983-1991), εδώ έχουμε και 2 διασκευές από τη μετέπειτα καριέρα τους. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε το μέγεθος της εκτελεστικής τους δεινότητάς, το οποίο μαρτυρά την κλασική τους παιδεία, αλλά δεν θα πάψουμε ποτέ να εντυπωσιαζόμαστε από το πώς καταφέρνουν και αποδίδουν το υλικό των Αμερικάνων με τόση ένταση.

Το album φιλοξενεί και τρεις, πραγματικά υψηλούς καλεσμένους: Τον φίλο του σχήματος (έχει παίξει σε 4 από τα album τους) Dave Lombardo, να παίζει τα τύμπανα στη διασκευή του Blackened αλλά και 2 από τα μέλη του τιμώμενου σχήματος της παρούσας κυκλοφορίας. Ο μπασίστας των Metallica, Robert Trujillo συμμετέχει στις χαμηλές συχνότητες στα The Four Horsemen και One ενώ το highlight του δίσκου είναι η εξαιρετική εκτέλεση του One που μεταμορφώθηκε σε συμφωνικό έργο, με την τρομερή αφήγηση του James Hetfield. 

Αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, οι Apocalyptica θα μας επισκεφτούν για μία ακόμη φορά, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Gagarin 205, στην οδό Λιοσίων 205. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00 ενώ το σχήμα θα εμφανιστεί στις 21.30. Εισιτήρια προπωλούνται.

Tracklist:

Ride The Lightning

St. Anger

The Unforgiven II

Blackened

The Call Of Ktulu

The Four Horsemen

Holier Than Thou

To Live Is To Die

One

Δείτε τα βίντεο για τα The Four Horsemen, The Unforgiven II και One

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected].