Πέθανε ο Paul DiAnno, πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden

dianno
ΤΡΙΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Σε ηλικία 66 χρονών, πέθανε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο Paul Andrews, γνωστότερος ως Paul DiAnno, ο άνθρωπος που τραγούδησε στα 2 πρώτα albums των Iron Maiden, Iron Maiden (1980) και Killers (1981).

Εντάχτηκε στo βρετανικό γκρουπ το 1978 και ουσιαστικά βοήθησε με την παρουσία αλλά και τη φωνή του να σταθεροποιηθεί το σχήμα, μετά από μία σειρά άτυχων επιλογών για τη θέση πίσω από το μικρόφωνο. Ασυμβίβαστο πνεύμα, επιρρεπής στις καταχρήσεις και σαφώς επηρεασμένος από το Punk κίνημα που άνθιζε εκείνη την εποχή στο μεγάλο νησί, η επιλογή του DiAnno φάνταζε τέλεια για εκείνη την πρώτη και «άγουρη» περίοδο των Maiden και στιγμάτισε τις παραπάνω κυκλοφορίες με τις ερμηνείες του.

Η αστάθεια στη ζωή του και η μάχη με τις εξαρτήσεις (που ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει ολοκληρωτικά), ήταν αυτές που τον έφεραν και στην πόρτα της εξόδου από τους Iron Maiden το 1981 με την αντικατάστασή του από τον Bruce Dickinson.

Η ιστορία των βρετανών από εκεί και μετά είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο DiAnno θα δημιουργήσει ή θα βρεθεί σε πολλά βραχύβια σχήματα (Gogmagog, Killers, Battlezone, Paul DiAnno) σχολιάζοντας πολλές φορές και όχι με τα καλύτερα λόγια τους πρώην συνεργάτες του, ενώ ουκ ολίγες φορές θα περιοδεύσει παίζοντας υλικό από εκείνα τα 2 μυθικά albums που συμμετείχε. 

Η υγεία του θα είναι πάντα σε μία συνεχή πτώση, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων στα γόνατα, θα κυκλοφορεί σε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, μετά από συνάντησή του με τον αρχηγό των Maiden, Steve Harris, είχε γίνει γνωστό ότι τα υπόλοιπα έξοδα για την αποθεραπεία του θα πλήρωνε το ίδιο το σχήμα.

Συλληπητήρια έχει στείλει όλη η κοινότητα του Heavy Metal ενώ ιδιαίτερη είναι η ανακοίνωση των ίδιων των Iron Maiden που αναφέρουν ότι ο Paul βοήθησε τη μπάντα να χάραξει το δρόμο που προχωρούν εδώ και πέντε περίπου δεκαετίες.

Ας θυμηθούμε ποιος ήταν ο Paul DiAnno, στις χρυσές μέρες του με τους Iron Maiden στο Wrathchild.

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected].