To Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων γεμίζει «Σχέδια, ξυλογραφίες και τα βότσαλα»

kentro-texnon
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Της Βάσως Κατράκη από τις 7 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, 19:00

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την έκθεση «Σχέδια, ξυλογραφίες και τα βότσαλα» της Βάσως Κατράκη στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 7 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Η Βάσω Κατράκη, μια από τις σημαντικότερες χαράκτριες του 20ού αιώνα, σφράγισε με τις αέναες αναζητήσεις της και τις καινοτόμες μεθόδους της το ύφος της μεταπολεμικής χαρακτικής στην Ελλάδα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό μέρος της έμπνευσης και των πρώτων σταδίων μέχρι την υλοποίηση της δουλειάς της Κατράκη. Το πρώιμο στάδιο του σχεδίου που στη συνέχεια οδηγεί μέχρι την τελική σύνθεση, την χάραξη και τελευταία στο ανάτυπο, το τελικό αποτέλεσμα. Το πόσο σημαντική είναι η αξία του σχεδίου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι το πρώτο στάδιο στη ζωγραφική, τη γλυπτική, ακόμη και στην αρχιτεκτονική.

 Ή μήπως είναι λιγότερο σημαντική η μεταφορά στο χαρτί, της πρώτης έμπνευσης, της αρχικής ιδέας που άλλοτε κατέληξε το ίδιο στιβαρή, άλλοτε τροποποιημένη άλλα και ίσως ποτέ δεν ευοδώθηκε…

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Βάσω Κατράκη κράτησε τα σχέδιά της, δεν τα κατέστρεψε όπως κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες. Θα ήταν σαν το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή το λιμπρέτο μιας όπερας να πεταγόταν στα σκουπίδια, αφού είχε επιτελέσει τον αρχικό του στόχο…

Στην έκθεση, παρουσιάζονται ανέκδοτα σχέδια με μολυβί, κάρβουνο, σε ρυζόχαρτο, απλό χαρτί, ακόμη και σε μπλοκάκι! Κάποια από τα σχέδια που είχαν προεπιλεγεί για το μουσείο του Αιτωλικού είναι αυτά με την κλασική ξύλινη κορνίζα. Κάποια άλλα είναι από αυτά που η χαράκτρια άφησε στα παιδιά της, και εν προκειμένω «ξετρύπωσε» ο γιος της Σπύρος, ανάμεσα σε αυτά. Παρουσιάζονται απέριττα, χωρίς τις κλασσικές κορνίζες με το πασπαρτού, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση της άμεσης επαφής.

Επίσης, εκτίθενται χαρακτικά σε ξύλα, δίπλα στις μήτρες τους αλλά και ανάτυπα έργων δίπλα στο αρχικό σχέδιο ώστε να φανεί η σύνθεση και το τελικό στάδιο της έμπνευσης, ελπίζοντας αυτός ο απλοϊκός τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων να αποδειχθεί και πιο φιλικός, πιο προσιτός στον επισκέπτη της έκθεσης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σπύρος Κατράκης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω παράλληλη δράση:

10:30| Σάββατο 9 και 16 Νοεμβρίου 2024  & Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
«Η Τέχνη δεν είναι παιχνίδι για αργόσχολους. Είναι αστραπή, είναι πόνος, είναι γέννα.»

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών

Εμπνευστείτε από τα λόγια και το έργο της κορυφαίας εικαστικού Βάσως Κατράκη και ελάτε να ζωγραφίσουμε με τόλμη, όπως και εκείνη, το δικό σας βότσαλο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους ανάμεσα στα αναλλοίωτα στον χρόνο έργα της.

*Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στα τηλ.: 210 7232604, 210 5284662, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00.

Info
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:00.
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 22 Νοεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00  Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028