Η Κωνσταντινούπολη μέσα από τα μάτια του Γιάννη Ξανθούλη

konstantinoupoli
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πόλη, Βασιλεύουσα, Κωνσταντινούπολη, Ιστάνμπουλ. Όπως και να την ονομάσετε, η αξεπέραστη Πόλη, εξακολουθεί να μαγεύει τον Γιάννη Ξανθούλη-και όλους εμάς...

"Η Πόλη "αλλιώς". Όπως την ένιωσα περπατώντας στα σοκάκια της, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μέσα στο πολύχρωμο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της.

Σε αυτή τη νέα έκδοση-εκδοχή, περιλαμβάνεται το αρχικό κείμενο της Κωνσταντινούπολης-Των ασεβών μου φόβων, αλλά και η συνέχειά του. Δηλαδή, οι περιπλανήσεις και οι εμπειρίες μετά το 2008, σε αυτή την πόλη που με φορτίζει σταθερά με ανίατη νοσταλγία", σημειώνει ο πάντα ερωτευμένος με την Πόλη, Γιάννης Ξανθούλης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες

της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στον χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Το τρένο με τις φράουλες (1992), Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη-Των ασεβών μου φόβων (2008) και Δεσποινίς Πέλαγία (2010).

Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Πληροφορίες: Κωνσταντινούπολη-Των ασεβών μου φόβων (Το πρώτο μέρος και η συνέχειά του, από τον Γιάννη Ξανθούλη, εκδόσεις Διόπτρα.