10 αγαπημένα κινηματογραφικά soundtracks

pulp-fiction
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο κινηματογράφος θα έχανε κάτι από τη μαγεία του, αν δεν υπήρχε η κατάλληλη μουσική να συνοδέψει τις αγαπημένες μας ταινίες. Τα παρακάτω soundtracks, είτε αποτελούν κινηματογραφικά θέματα που γράφτηκαν ειδικά για συγκεκριμένα φιλμ, είτε είναι «συλλογές» των κατάλληλων κομματιών για τις κατάλληλες σκηνές, έμειναν για πάντα στη μνήμη μας.

1. Pulp Fiction

Άλλο ένα θρυλικό soundtrack για τα 90s, ήταν αυτό του αριστουργήματος του Quentin Tarantino,  ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι καταπληκτικός στο να επιλέγει τραγούδια ξεχασμένα από το χρόνο και να τα μετατρέπει σε hits. Στο Pulp Fiction όλα τα τραγούδια είναι σα να γράφτηκαν για τις grotesque σκηνές του. Εκτός από τη πασίγνωστη  «Misirlou», το «Never Can Tell» του Chuck Berry που συνοδεύει τη χορευτική σκηνή του John Travolta και της Uma Therman έχει μείνει αξέχαστο.

2. Trainspotting

Από τους Pulp και το ανάλαφρο και ειρωνικό  «Mile End» μέχρι τη σκηνή του club, με τον Ewan McGregor να ζει την παράνοια των ναρκωτικών και στα ηχεία να ακούγεται το «Born Slippy» των Underworld και φυσικά το «Lust For Life» του Iggy Pop, μαζί με εμβόλιμους New Order και Lou Reed,  είναι το soundtrack που μίλησε καλύτερα στα παιδιά της δεκαετίας του ’90.

3. Saturday Night Fever

Το απόλυτο disco album, με τη σφραγίδα των Bee Gees και το disco ύμνο «Stayin’ Alive», είναι το καλύτερο δείγμα για το αν κάποιος θέλει να εντρυφήσει σε μια εποχή που πέρασε στιλιστικά και μουσικά.

4. A Hard Day’s Night

Το soundtrack για την ομώνυμη ταινία, με μερικά από τα πιο κλασικά τραγούδια των Beatles, όπως το ομώνυμο και το «Can’t Buy Me Love», συνθέτουν ένα τέλειο soundtrack, για την ταινία που εξερευνά την Beatlemania στο απόγειό της. 

5. Easy Rider

Ο Dennis Hopper επέλεξε τα κομμάτια του soundtrack βάσει αυτών που άκουγε στο ραδιόφωνο. Το αποτέλεσμα ήταν μια biker-rock συλλογή, με κομμάτια όπως το «Born To Be Wild» των Steppenwolf, των Byrds και Jimi Hendrix.

6. The Bodyguard

Το πιο επιτυχημένο soundtrack όλων των εποχών, με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων αντιτύπων.  Η μπαλάντα «I Will Always Love You» συνδέθηκε για πάντα με το όνομα της Houston, που τότε βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της.

7. Purple Rain

Η μελοδραματική ρομαντική ταινία, με πρωταγωνιστή τον Prince, δε θα ήταν η ίδια χωρίς το καταπληκτικό ομώνυμο κομμάτι και το  «When Doves Cry» ανάμεσα σε άλλα. Αποθέωση του rock n’ roll, του sex appeal και της αισθητικής του εκκεντρικού καλλιτέχνη.

8. Singles

Η ταινία του Cameron Crowe, που ανέδειξε μια γενιά νέων τότε ηθοποιών, διαδραματίζεται στο Seattle. Αναμενόμενο το soundtrack να είναι ένας φόρος τιμής στη grunge σκηνή (με ηχηρή την απουσία των Nirvana), με κομμάτια όπως το ανατριχιαστικό «Would?» των Alice In Chains, το «State Of Love and Trust» των Pearl Jam και το «Nearly Lost You» των Screaming Trees.

9. Romeo + Juliet

Η ταινία του Baz Luhrmann έκανε εκατομμύρια εφηβικές κοριτσίστικες καρδιές να σκιρτήσουν με τον «άγουρο» τότε Leonardo Di Caprio να ζει το σαιξπηρικό δράμα με την Claire Danis, με υπόκρουση πανέμορφη 90s pop, όπως το τεράστιο hit «Lovefool» των Cardigans ή το «#1 Crush» των Garbage.

10. 24 Hour Party People

Αναμενόμενο το soundtrack για μια ταινία για την ίδρυση και το θάνατο της θρυλικής Factory Records, να περιλαμβάνει όλη τη σκηνή του Manchester των 70s και 80s,  από τους Buzzcocks και τους Happy Mondays, μέχρι τους Joy Division και τους New Order.

Φωτογραφίες: imdb.com

Ροζίνα Αράπη